Dylemat Space star 1.9 did czy Scenic 1.9dci ?za i przeciw? |
Autor |
Wiadomość |
wojmak84
Nowy Forumowicz
Auto: 1.9 TD Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-11-2009, 23:25 Dylemat Space star 1.9 did czy Scenic 1.9dci ?za i przeciw?
|
|
|
Witam.mam 18-19tyś na auto po przejrzeniu ofert z popularnych van~ów zostaje space star2002-2003r i scenic 2002-2003. Mój ojciec jeździ Carisma 97r Diesel 1,9 mam przywiązanie do tej marki ponieważ wiem jak się sprawuje ten samochodzik oraz spędziłem z nim kilka dobrych godzin w garażu:)same dobre wspomnienia.Chciałem zie zapytać zanwców tematu o tego space stara, mianowicie:
1. Space star jest na podwoziu carismy?
2.Silnik nadal jest renaulta?W carismie był 1.9 TD 90KM F8Q9 oglądałem space stara 116km)czy to nadal ten sam silnik?tylko wtrysk comon rail
3.Zawieszenie volvo czy coś innego?
4. Skrzynia biegów jest na pewno inna wsteczny wchodzi do tyłu w carismie szkynia jest renaulta wszeteczny wchodzi do przodu.W carismie skrzynia była awaryjna a space star co to za wynalazek?szwedzka? japońska?
5.zauważyłem że silnik chodzi duzo ciszej przy rozruchu niż przy mojej cari?
6.Blacha ocynkowana ,aluminiowa?napiszcie co i jak
Co do scenica nic niewiem
1.napewno jest większy
2. silnik renault chyba taki jak w cari oglądałem 102KM
3.Porażka błotniki plastikowe:(
4.Skrzynia pozostała ta sama co w carismie z 97roku
nic więcej nie wiem na temamt scenica |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-11-2009, 23:32
|
|
|
1. Mają współna płyte podłogową i większość podzespołów mechanicznych
2. tak
3. Carisma
4. no idea
5 inny silnik - na CR
6 ocynk ale klapa lubi podrdzewieć
Scenic - wprost - nawet moja kobieta któa pod rząd miała 3 Renówki kupiła teraz Lancera.
A zakochana była w Megance CC. Przeszło jej. Miała 19, Lagunę Baccara i Megane Coupe. Teraz w sobote odbiera Lancera SB 1.8 |
Just think...
. |
|
|
|
 |
wojmak84
Nowy Forumowicz
Auto: 1.9 TD Carisma
|
Wysłany: 10-11-2009, 23:59
|
|
|
poczekam jeszcze na więcej wypowiedźi na ten temat dzięki za słuszne uwagi |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 11-11-2009, 10:09
|
|
|
Też stałem przed tym dylematem .
Za Scenikiem przemawia więcej miejsca, więcej schowków, ogólnie jakieś przestonniejsze wnętrze do tego schowki, schoweczki, stoliczki i inne tego typu rzeczy.
Za SS - jak dla mnie duużo wygodniejsze fotele,jak dla mnie lepiej wyglądające wnętrze, pozycja za kierownicą itp. nie podoba mi się wnętrze scenica i jego wygląd zewnętrzny - taki okrągły.
Podobno silnik DID i dCi (F9Q1 - 102 KM) to te same silniki ale pewien nie jestem. F9Q2 - 115KM raczej podobnie - to zmodyfikowany F9Q2.
Za Scenikiem tez przemawiają wyniki testów zderzeniowych - dużo lepiej w nich wypada.
Szczegółowiej co do mechaniki sie nie wypowiem bo sie nie znam
Ja w końcu wybrałem SS - bardziej ze względów estetyczno - wizualnych ( mniej tego jeździ i żonie się bardziej spodobał a nie przecze że mi też) |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 11-11-2009, 11:03
|
|
|
wojmak84 napisał/a: | 4. Skrzynia biegów jest na pewno inna wsteczny wchodzi do tyłu w carismie szkynia jest renaulta wszeteczny wchodzi do przodu.W carismie skrzynia była awaryjna a space star co to za wynalazek?szwedzka? japońska? | Skrzynia to ponoć wynalazek szwedzko-japońsko-francuski - jest o tym na Forum. Na skrzyni wybity jest napis Volvo więc można sądzić, że takie jest jej pochodzenie. Z moich 6-cio letnich doświadczeń z MSS DID - zero problemów ze skrzynią (w przeciwieństwie do obecnych horrorów, brrrrr ) |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Gaweł
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,9 DID
|
Wysłany: 11-11-2009, 13:56
|
|
|
Jako były posiadacz Scenica 1,9 dT, a obecny MSS 1,9 DID pozwolę sobie zabrać głos w sprawie.
Nie będę porównywał silników, gdyż pytasz o dci, a ja miałem dT. Co do wielkości do Scenic jest nieco większy "z każdej mańki". Jak dla mnie był wygodniejszy, siedzenia w Scenicu nie zapadały się jak w SS (kto wymyślił te pękające druty?!). No i możliwość lepszej regulacji fotela kierowcy. W Renault można go całego unieść "piętro wyżej". W moim przypadku, gdy samochód ma dwóch kierowców sporo różniących się wzrostem, to jest to pierwszorzędne udogodnienie.
Kapitalna sprawa to panel sterujący przy kierownicy, mała rzecz, a cieszy. Znowu plus na Scenica.
Schowki, skrytki itp, tutaj Scenic jest poza konkurencją.
"Wajchowanie" czyli zmiana biegów. W Scenicu była to dźwignia jak w traktorze, chociaż chodziła bez problemów. W MSS wszystko jest krótkie i na swoim miejscu, tutaj duży + dla Miśka.
Co było jeszcze paskudne w Scenicu? Umiejscowienie sterowania otwieraniem szyb. Być może w nowszych modelach jest gdzie indziej, ale w moim (97 rok) było w bardzo nieergonomicznym miejscu.
Bagażnik jest zauważalnie większy w Renault. W MSS roleta w bagażniku jest w moim przekonaniu porażką!
O kształtach nie dyskutuje, gdyż to sprawa gustu. |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 11-11-2009, 16:01 Re: Dylemat Space star 1.9 did czy Scenic 1.9dci ?za i przec
|
|
|
wojmak84 napisał/a: | 3.Zawieszenie volvo czy coś innego? |
Hubeeert napisał/a: | 3. Carisma |
Hm... Pozwolę się wtrącić. Posiadamy Carismę '99 FL i MSS '99 i zawieszenie w Cari jest dużo twardsze, bardziej wyczuwalne są nierówności na drodze, dziury. MSS jest miękki, bardzo cicho i ładnie zachowuje się na dziurawej drodze. Poziom głośności pracy zawieszenia zdecydowanie na plus dla MSS na polskich drogach. Może to wynika z skali wyciszenia kabiny, ale takie mam odczucia. |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 11-11-2009, 16:06
|
|
|
Hubeeert napisał/a: |
3. Carisma
| a volvo s/v40 to co innego jak nie carisma? |
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 11-11-2009, 20:45
|
|
|
drtymf napisał/a: | Podobno silnik DID i dCi (F9Q1 - 102 KM) to te same silniki ale pewien nie jestem. F9Q2 - 115KM raczej podobnie - to zmodyfikowany F9Q2. | F9Q2 różni się tylko tym że ma turbosprężarkę ze zmienną geometrią. Renaultach też jest kilka wersji tego silnika (np. F9Q4 Traffic/Vivaro), podobnie jak w Volvo. |
|
 |
lucxxx
Forumowicz
Auto: Mazda Premacy 2.0 Sportive
Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 135 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 12-11-2009, 08:13
|
|
|
dołaczę sie do dyskusji i powiem tak. Sam jeszcze niedawno stałem przed problemem kupna samochodu i zastanawiałem się którego minivana kupić. Jeśli chodzi o scenica to odpadł juz na samym początku dlatego że: jest francuzem, a bazując na doświadczeniu firmowym wiem że sprawiają one dużo kłopotów i ich utrzymanie nie jest tanie. Co prawda nie miałem do czynienia ze scenicem ale dmucham na zimnie i zakładam że dużo problemów może być wspólnych np. z laguną, która jest najgorszym samochodem jakim jeżdziłem. Tam potrafi się zepsuc po prostu wszystko a wnętrze po 120tys. km wygląda jak w innych autach po 300 tys. km. Powycierane, tapicerka się pruje. Oczywiście scenic ma bardziej przyjazne wnętrze (przynajmniej pod względem schowków) ale jego design jakoś do mnie nie przemawia...
Cytat: | W MSS roleta w bagażniku jest w moim przekonaniu porażką! |
i tu ośmielam się nie zgodzić bo w poprzednim samochodzie miałem półke i zawsze miałem problem gdzie ją zostawić jak chciałem zapakować coś co wystawało ponad linię okien. A w MSS po prostu zwijam rolete i po sprawie. Może nie jest to super estetyczne rozwiązanie ale dla mnie działa.
A dlaczego wybrałem MSSa? Badzo duży wpływ na wybór, poza pozytywnymi opiniami użytkowników, miał fakt że autko jest relatywnie mało widywane na naszych drogach a ja nie chciałem być jednym z tysięcy focusów, golfów czy sceniców. |
_________________ był MSS DID / jest Mazda Premacy 2.0 Sportive
 |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 12-11-2009, 12:06
|
|
|
lucxxx napisał/a: |
A dlaczego wybrałem MSSa? Badzo duży wpływ na wybór, poza pozytywnymi opiniami użytkowników, miał fakt że autko jest relatywnie mało widywane na naszych drogach a ja nie chciałem być jednym z tysięcy focusów, golfów czy sceniców. |
O właśnie i to jest to Chociaż wcześniej nawet nie wiedziałem za bardzo jak SS wygląda a teraz co patrzę to gdzieś na drodze widzę ale jednak nie jest ich dużo a Sceniców to jak turków w Berlinie |
|
|
|
 |
Misiek79
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star
|
Wysłany: 21-12-2009, 22:01
|
|
|
Pozwole sobie zabrac glos bo cos na temat Renault wiem. Jesli chodzi o wygode moze i Renault jest wygodniejszy, ale nie polecam. Zawieszenie renault jest do bani, nie wspominajac o stukach podczas krecenia kierownica na postoju-gorne mocowania amortyzatorow (mozna wymienic same lozyska), do tego dochodza gumy stabilizatora i tylne tarcze hamulcowe razem z lozyskami bo po co same tarcze:) Renault moze i jest tani w zakupie, ale w eksploatacji drogi - kpl rozrzadu i osprzetu, turbiny itd nie wspominajac o cenach uslug. W moim misku z 2003 przez caly okres eksploatacji wymienilem tylko przednie laczniki stabilizatora i materialy eksploatacyjne typu rozrzad, klocki, oleje, plyny. |
_________________ Misiek79 |
|
|
|
 |
Manuela
Mitsumaniak Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 02 Gru 2009 Posty: 699 Skąd: Warszawa - Grochów
|
Wysłany: 23-12-2009, 09:16
|
|
|
Co trzy romby to nie jeden |
|
 |
staszekk [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2009, 11:28
|
|
|
Według mnie nie istnieje reguła że dana marka jest super a inna be wszelkie takie opinie to zwykłe uproszczenia. Właśnie mija podobny czas eksploatacji mitsubishi co jego poprzednika właśnie renault niestety (dla mitsu) przez ten okres ok. 2,5 roku w reno-brak problemów, natomiast tutaj gniazdo mocowania amortyzatora, nieszczelność wspomagania, problemy z odpaleniem. Oczywiście nie biorę pod uwagę typowo eksploatacyjnych interwencji typu klocki, świece itp. |
|
|
|
 |
misiumisiu
Mitsumaniak Marcin

Auto: space star 1.9did
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 101 Skąd: Białobrzegi
|
Wysłany: 25-12-2009, 15:51
|
|
|
Widocznie trafiłeś na zajechanego space'a bo problemem nie jest marka a użytkownicy jak dbasz tak masz!!! |
_________________ Gość Miłego dnia
 |
|
|
|
 |
|