[CB4 1.6] Problem z automatyczną skrzynią biegów. |
Autor |
Wiadomość |
arkaszka1968
Nowy Forumowicz Arkadiusz 1968
Auto: Lancer 94
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-11-2009, 21:30 [CB4 1.6] Problem z automatyczną skrzynią biegów.
|
|
|
Witam i proszę o pomoc. Po powrocie z ryb zauważyłem że cieknie mi olej z pod skrzyni biegów,mechanik naprawił mi auto tzn . dał nową uszczelkę i naprawił coś przy śrubie w skrzyni, uzupełnił nowym olejem.Problem jest mianowicie taki , że jadąc wolno autem nie ma płynności jazdy jakby się automat dusił nie przechodzi płynnie w następny bieg(tylko na wolnych biegach. Przy prędkości 120km/h miałem 3 tys.obr. teraz mam je przy prędkości 110).Zatrzymując auto na lekkim wzniesieniu na D nie powininno auto cofać , a teraz nie ma tej blokady(cofa , zjeżdża do tyłu) a jak nacisnę hamulec czasami szarpnie i zaskoczy zpowrotem.Sprawdzałem też przełączać z D na R nie wychodzi to płynnie tak jak kiedyś( z biegu na wsteczny)
Myślę że to może być zły olej wlany do skrzyni, mechanik nie mówił co wlał.Fakt ,że przy rozgrzanym aucie np po przejechaniu 20 km. w mieście nie mam już takich objawówna skrzyżowaniach.I jeszcze jedno , czy kontrolka E (zielona) economic ma coś wspólnego z tym , bo się nie pali , a gdy przełączę na P (pomarańczowa)power to ona świeci . Dziękuję z góry za pomoc. |
|
|
|
 |
Deo [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2009, 00:12
|
|
|
po 1 był wymieniony filtr? kosztuje on ok 100zl w ASO jest tylko dostepny!
po 2 kontrolka Eco i Power nie maja znaczenia poprostu jest większe ciśnienie na siłownikach przy załączonym Power
po 3 jaki olej został wlany ?
po 4 Cytat: | Witam i proszę o pomoc. Po powrocie z ryb zauważyłem że cieknie mi olej z pod skrzyni biegów,mechanik naprawił mi auto tzn . dał nową uszczelkę i naprawił coś przy śrubie w skrzyni, uzupełnił nowym olejem. | jaką śrubę? i czemu był wyciek? uderzyłeś miską? |
|
|
|
 |
miki4x4
Mitsumaniak Miki
Auto: to co w podpisie
|
Wysłany: 18-11-2009, 08:12
|
|
|
Dowiedz się jaki wlał olej. I zapytaj ile weszło.
Może masz problem z pompą oleju w ASB ? |
_________________ Mitsubishi Galant 2.4 GDI 99r
Nissan Patrol 2.8 TD 94r
 |
|
|
|
 |
arkaszka1968
|
Wysłany: 18-11-2009, 12:32
|
|
|
Uderzyłem jakimś konarem ?,kamieniem? , w miskę w miejscu gdzie znajduje się śruba wylotu oleju . Dziś mechanik powiedział ,że prawdopodobnie wlał za gęsty olej i z tąd przy zimnym oleju nie zmienia mi płynnie biegów, przy rozgrzanym jest ok. Zobaczymy jutro, Pozdrawiam! Dziękuję za odpowiedź. |
|
|
|
 |
miki4x4
Mitsumaniak Miki
Auto: to co w podpisie
|
Wysłany: 18-11-2009, 13:16
|
|
|
Ja mam u siebie w kombiaku Elfmatic G3 (Dexron III) |
_________________ Mitsubishi Galant 2.4 GDI 99r
Nissan Patrol 2.8 TD 94r
 |
|
|
|
 |
Deo [Usunięty]
|
Wysłany: 20-11-2009, 10:47
|
|
|
i niech od razu wymieni filtr oleju!! |
|
|
|
 |
arkaszka1968
|
Wysłany: 20-11-2009, 18:12
|
|
|
Filtr oleju?Nie pisałem o oleju do silnika, pisałem o skrzyni biegów automatycznej zresztą.
Ok , nieważne ; ogólnie jest wszystko CACY!
Po '' naprawie'' miska była dalej nieszczelna i olej ciekł co powodowało to co napisłem wyżej.Teraz mechanik poprawił usterkę dolał oleju i Misiek śmiga jak dawniej. Dziękuję
za odpowiedzi .Arek. |
|
|
|
 |
|