|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[I 2.0] Zamierzam go kupić ... |
Autor |
Wiadomość |
Jacek.C
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.4 4G64 2003
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Lis 2009 Posty: 8 Skąd: Środa Wlkp
|
Wysłany: 21-11-2009, 23:40 [I 2.0] Zamierzam go kupić ...
|
|
|
Na wstępie, witam serdecznie MitsuManiaków.
Mam zamiar zmienić markę (citroen xara) na outlandera: http://otomoto.pl/mitsubi...-C10501955.html
Co powiecie o tym egzemplarzu i cenie ?
Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
|
 |
Radecky [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2009, 16:53 Witam Cię...
|
|
|
Postanowiłem odpisać na Twój post, ponieważ jestem, a raczej byłem w podobnej sytuacji jak Ty 2 tygodnie temu. Otóż kupiłem Outlandera z 2003 roku z przebiegiem 129 tys km, sprowadzonego z Holandii.
Wcześniej jeździłem Renault Scenic z silnikiem 1.9 dci.
No i mogę Ci powiedzieć, że Scenic, a jak się domyślam to i Xsara (nie wiem jak dokładnie model miałeś) są większe i wygodniejsze od Outlandera. Outek jest twardy, wyższy, ma większy promień skrętu, ma mały bagażnik, z silnikiem 136 KM ma gorsze przyspieszenie i zużywa więcej paliwa. Jednakże nie są to zarzuty dyskwalifikujące go.
Jazda nim po mieście, a także i poza miastem sprawia dużo frajdy... pokonywanie nierówności, jazda w deszczu, w koleinach wypełnionych wodą (to prawdziwy czołg...), przewożenie towarów to sprawy, które już poznałem w Outku i jestem zadowolony. Jest to samochodzik ciepły, cichy, przewidywalny, dobrze skonstruowany, wykonany z dobrych materiałów i wsiadając do niego od razu wiesz co i jak.
Nieco trudno jest znaleźć opinie w sprawach serwisowych, bo ani na tym forum, ani na innych nie wyczytałem wiele o kosztach, o źródłach i jakości części zamiennych, o typowych niedomaganiach tego modelu, o tym co można samodzielnie zrobić, a co nie... ale mam nadzieję że to dopiero początki. Będę jeszcze pytał...
Ja przed kupnem zamówiłem dokładną ekspertyzę samochodu w stacji diagnostycznej oferującej test auta. Sprawdzono wszystko co można i nie żałuję tych 150 zł., bo potwierdzono że samochód jest w bardzo dobrej kondycji. Teraz muszę przejść do sprawdzania poszczególnych elementów przez fachowców, bo nie wiem np. czy pasek rozrządu został zmieniony, nie wiem czy płyny i filtry zostały powymieniane, nie wiem czy huczenie z układu jezdnego to huczenie opon, łożysk czy może układu przeniesienia napędu, nie wiem dlaczego mój Outek wydaje sygnały dźwiękowe (ni stąd ni zowąd pip pip, przy czym żadna kontrolka się nie zaświeca...a nie dorobiłem się jeszcze książki serwisowej). Spróbuję lada moment wymienić łącznik drążka stabilizatora i jedną końcówkę drążka kierowniczego...
Wszystko powoli będę poznawał i jak chcesz to będziemy w kontakcie i Ci opiszę.
Jedno wiem, że jak na razie nikt, ani z fachowców, ani z tzw. "lajkoników", nie powiedział mi złego słowa o tym samochodzie. Powtarzają się opinie, że solidny, że trwały i że potrafi się odwdzięczyć za dobre traktowanie.
Ten, który wybrałeś jest w pełni do sprawdzenia... zamów ekspertyzę, sprawdź historię i jeśli nie będzie się czego czepić to będzie dobrze...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Jacek.C
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-11-2009, 17:17
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Dzwoniłem do właściciela, cena do negocjacji (można upuścić i to nawet znacząco ) Serwisowany był w ASO do 140.000 więc wszystko co trzeba to mu robili.
Do zrobienia, a raczej do wymiany jest przednia szyba - zrobił się 'pajączek' po kamyszku ... Z tyłu lewa lampa p/m do kupienia ...
Właściciel tego nie wymieniał, bo jak mi powiedział - było by widać że coś tam było nie tak.
Niby zapewnia, że bezwypadkowe. To można sprawdzić w razie czego.
Jeszcze rozważam tę opcję: http://strzelec.gratka.pl/ogl/11129774.html
ale moim zdaniem, to trochę zbyt wygórowana cena.
Zobaczymy jak będzie. W razie czego to pochwalę się.
Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
|
 |
Radecky [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2009, 20:32 ...no fakt ten drugi trochę drogawy...
|
|
|
Wydaje mi się że gdybyś przetrzepał tą pierwszą propozycję Outlandera na bieżni, profesjonalnym miernikiem grubości lakieru (wewnątrz, zewnątrz, na słupkach, w komorze silnika, wielopunktowo dach i.t.d.), spaliny i ogólnie stan... to ja bym się skłaniał ku temu pierwszemu.
Pajączek na szybie jeśli nie postępuje można zabezpieczyć i pojeździć parę miesięcy zanim wymienisz... podobnie z reflektorem.
A ten drugi to prawie w cenie Outka II...
[ Dodano: 22-11-2009, 20:57 ]
Popatrzyłem sobie na zdjęcia tego Outka... coś ma na drążku zmiany biegów (skóra pęknięta), nie wiem czy nie pęknięcia skóry na fotelu kierowcy (albo to źle zrobione zdjęcie), lampa tylna uszkodzona, ale w jaki sposób, że nie uszkodzony zderzak ? Poza tym czyja to ramka pod nr rejestracyjnym ? Salonu czy serwisu np. blacharskiego...? |
|
|
|
 |
Bart007
Mitsumaniak

Auto: Outlander I 2.0T
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 142 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-11-2009, 21:18 Re: Witam Cię...
|
|
|
Jacek.C - samochód na zdjęciach wygląda fajnie, ale moje doświadczenia są takie, że zdjęcia potrafią mylić i w jedną i drugą stronę. Cena bardzo rozsądna. Plus, że to dobrze wyposażona wersja - z automatyczną klimatyzacją, skórą. Nic nie piszą o bezwypadkowości - to trzeba dokładnie sprawdzić.
Radecky napisał/a: | mój Outek wydaje sygnały dźwiękowe (ni stąd ni zowąd pip pip, przy czym żadna kontrolka się nie zaświeca...a nie dorobiłem się jeszcze książki serwisowej). |
Jako świeżo upieczony właściciel Outka I, też miałem do czynienia z pip-pip i wygląda na to, że ma to związek z wszystkimi światłami: pip jest zanim system zgasi automatycznie światła mijania, pip jest, jak zostawisz jakąś lampkę górną zapaloną (łatwo zapomnieć) i zgasisz silnik. |
_________________ pozdrawiam - Bartek |
|
|
|
 |
Jacek.C
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-11-2009, 15:14
|
|
|
Mam jeszcze pytanie odnośnie 'orurowania'
http://otomoto.pl/index.p...ow&id=C10530611
Do niego chcę dołożyć rury, dzwoniłem do serwisu w Poznaniu-wache, ale serwis jak to serwis.
Czy może ktoś mnie naprowadzić na ten temat. Gdzie szukać i jaka jest cena takiego bajeru.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Bart007
Mitsumaniak

Auto: Outlander I 2.0T
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 142 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-11-2009, 15:24
|
|
|
W tym ogłoszeniu jest parę nieścisłości, dane to mieszanka wersji 2.0 i 2.4, jakby ktoś nie wiedział co sprzedaje. W ogóle to samochód wygląda na sprowadzonego z USA (2.4 z automatem, kwadratowa tablica rejestracyjna z tyłu), a nie pochodzący z Polski.
Co do orurowania - teraz chyba nie można założyć tego legalnie (przepisy UE), ale mogę się mylić. IMHO do sportowego przodu Outlandera I rury nie pasują, ale to oczywiście kwestia gustu. |
_________________ pozdrawiam - Bartek |
|
|
|
 |
krzypolo
Mitsumaniak

Auto: plymouth laser,Outlander Turbo
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lip 2006 Posty: 958 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 23-11-2009, 17:51
|
|
|
ORUROWANIE
 |
|
 |
Jacek.C
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-11-2009, 18:06
|
|
|
dla modeli od roku 2003 do 2007
orurowanie przednie, stal szlachetna, 60 mm,
dla modelu 2,4L, z homologacją
MIT1263EC
kratka zderzaka przedniego, stal szlachetna
MIT1261
orurowanie boczne, stal szlachetna, 60 mm
MIT1255
Ale jakie ceny ??? |
|
|
|
 |
Daniel_Sz
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander I
|
Wysłany: 24-11-2009, 18:27
|
|
|
Ja przesiadłem się właśnie z xsary i zauważyłem polepszenie wszystkiego poza spalaniem . Wiedziałem jednak co mnie czeka, więc nie narzekam na ten parametr. Nie licząc spalania outlander jest dużo większy w środku (zarówno z przodu jak i z tyłu), wygodniejszy na długie trasy (xsara dla mnie miała zbyt miękkie fotele), nie świecą się niepotrzebne lampki - i wiele innych, których nie chce mi się tu wymieniać. Bagażnik jest porównywalny, tylko, że w outlanderze można jakoś przy podobnych jego gabarytach więcej zapakować. Ogólnie nie chcę krytykować xsary, ponieważ na tyle co u mnie przeszła to i tak się spisała nie najgorzej, jednak tych dwóch samochodów nie da się po prostu porównać. |
|
|
|
 |
Jacek.C
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-01-2010, 23:18
|
|
|
Witam ponownie.
Dawno nie zaglądałem na to forum z powodów ...
Więc tak. Mój outuś śmiga super. Na dniach umieszczę jego fotki.
"Radecky" jak pozwolisz, to napiszę do Ciebie na gadulca lub maila, mam kilka pytań.
A w obecnej (23.00) chwili, borykam się z jednym problemem, który mi się zrodził.
Zostawiłem outka na parkingu przed marketem, wracam i .... Qr***a ..... jakiś kut***n uszkodził mi lusterko od strony kierowcy.
Narazie stoi w garażu, jutro zobaczę jak to wygląda. Szlak człowieka trafia !!!
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 30-01-2010, 11:37
|
|
|
Jacek.C napisał/a: | Witam ponownie.
Dawno nie zaglądałem na to forum z powodów ...
Więc tak. Mój outuś śmiga super. Na dniach umieszczę jego fotki.
"Radecky" jak pozwolisz, to napiszę do Ciebie na gadulca lub maila, mam kilka pytań.
A w obecnej (23.00) chwili, borykam się z jednym problemem, który mi się zrodził.
Zostawiłem outka na parkingu przed marketem, wracam i .... Qr***a ..... jakiś kut***n uszkodził mi lusterko od strony kierowcy.
Narazie stoi w garażu, jutro zobaczę jak to wygląda. Szlak człowieka trafia !!!
Pozdrawiam. | Tylko nie napisałeś ktorego kupiles
mam nadzieje, ze nie tego pierwszego, bo... pleszew |
|
 |
krzypolo
Mitsumaniak

Auto: plymouth laser,Outlander Turbo
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lip 2006 Posty: 958 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 30-01-2010, 12:43
|