|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Tylne piski |
Autor |
Wiadomość |
stajszek [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2006, 14:41 Tylne piski
|
|
|
Witam wszystkich użytkowników. Od niedawna stałem się posiadaczem Carismy 1.8GDi, wszystko póki co jest w porządku, ale mam jednak mały uciążliwy problem z hałasem ocierających się gum dochodzącym z tyłu autka. Jest to naprawdę uciążliwe. Rozwiązanie typu smarowanie gum,śrubek itp. odpada gdyż jest krótkoterminowe. Po dwóch dniach komfortu jazdy problem powraca - szczególnie jak jest słoneczna i sucha pogoda. Bardzo proszę o pomoc, może ktoś z Was miał podobny problem. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 07-09-2006, 16:34
|
|
|
na glownej stronie podforum carismy jest dzial plusow i minusow, tam znajdziesz ze to norma, co moze pomoc - jesli gumy wymienione na zamienniki - to eliminacja to tylko wymiana na orginal jesli nie wymieniane to wymienic, z ciekawosci czym smarowales? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
stajszek [Usunięty]
|
Wysłany: 08-09-2006, 17:46
|
|
|
Dzęki napewno tam zaglądne, jestem nowy więc jeszcze niezbyt dokładnie znam tę stronę. Odnośnie smaru to nie pamiętam nazwy, jakiś w spray'u do lin i łańcuchów przemysłowych. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 08-09-2006, 23:41
|
|
|
Ktos kiedys powiedzial ze o piskach i pukaniu w carismie mozna by ksiazki pisac i ja sie z tym zgadzam. Mi ostatnio zaczela piszczec tylnia kanapa (ta mniejsza) ale tylko jak tos na niej siedzi. Dalej jakies piski z tylu z okolic polki. Standardowo tulejki w wachaczu i dosyc czesto chodz nie zawsze brzeczy tylnia polka. To tak na szybko co mi sie przypomnialo. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 10-09-2006, 09:12
|
|
|
Hmmm, ja jeszcze wyczaiłem inną rzecz, mianowicie tylna klapa popiskuje.
Przypadkiem miałem skorodowany metalowy wkład w jednym z dwóch gumowych dobijaków które są montowane w rynienkach klapy po lewej i prawej stronie. To takie niby-gumy z kilkoma grzebieniowatymi wypustkami przykręcane dwoma śrubami do których dociskają (po zamknięciu tylnej klapy) odpowiednie plastikowe kostki montowane na samej klapie. Ma to stabilizować klapę na boki a zamek centralnie ją trzyma na środku.
Otóż z tego skorodowanego dobijaka wyłuskałem metalowy usztywniacz i podmieniłem na inny kawałek płaskiej blaszki przy czym sam dobijak zamontowałem "do góry nogami" bo te gumowe grzebienie się odkształcają trwale a przy odwróceniu są z jednej strony nieodkształcone - od tego momentu po jednej stronie auta jakoś dziwnie mi przestało popiskiwać. Idąc dalej tym tropem odwróciłem wczoraj także ten dobijak z drugiej strony klapy no i oczywiście także dużo mniej popiskuje.
Z tego wniosek że w Carismach wszelkie gumy lubią piszczeć i czasem ciężko wyczaić które dokładnie najmocniej hałasują i trzeba po prostu dobrze obczaić "co w trawie piszczy" |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
|
|