wymontowanie przekładni kierowniczej (demontaż przekładni) |
Autor |
Wiadomość |
obroto
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer C63A 1.6 4G92
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-11-2009, 21:05 wymontowanie przekładni kierowniczej (demontaż przekładni)
|
|
|
Witam!
Mam nietypowy problem.
Mocne metaliczne stuki w przednim zawieszeniu - lewa strona. wymieniłem wszystko co możliwe, aby było ciszej... pozostała kwestia przekładni.
wyczytałem, że można skasować luzy na przekładni. Moja ma ok 300 tys i często jeżdżę po dziurach
Próbowałem odkręcić śrubę kontrującą. Dwa dni prędzej obficie popsikałem wdkiem. Klucz pneumatyczny, potem oczkowy i na końcu przecinak nie dał rady. Śruba jeszcze w miare nie obrobiona. Dlatego ostatnia nadzieja w tym, że uda się odkręcić jak będę miał przekładnię na wierzchu.
Nigdy nie demontowałem przekładni kierowniczej i dlatego chciałbym się Was zapytać o poradę jak to zrobić.
W głównej mierze chodzi mi o odcinek łączacy maglownicę z kolumną kierowniczą. Jak ją sprawnie rozpiąć, żeby potem dobrze zmontować.
Jak ktoś już to robił to niech podzieli się informacjami. Będę bardzo wdzięczny i postawię piwo |
_________________ Preferuję tylko marki na M |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-11-2009, 21:27
|
|
|
obroto napisał/a: | Dwa dni prędzej obficie popsikałem wdkiem | Kup penetrator Wurth.
Nie używaj klucza udarowego bo urwiesz śrubę. Nie dubluj tematów. Masz lancera C66A.
Service manual znajdziesz w dziale Downloads. Ten sam co do Colta C5xA. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-12-2009, 08:52
|
|
|
obroto napisał/a: | W głównej mierze chodzi mi o odcinek łączacy maglownicę z kolumną kierowniczą. Jak ją sprawnie rozpiąć, żeby potem dobrze zmontować.
Jak ktoś już to robił to niech podzieli się informacjami. Będę bardzo wdzięczny i postawię piwo |
he he - ano robił
to połączenie jest banalnie proste - kolumnę od przekładni odpinasz w środku auta, obok pedałów jest 1 śrubka chyba 12 mm; pozostaje tylko jeszcze rozciąć opaskę elastyczną na gumie na przekładni i ją wyciągniesz
poza tym do odkręcenia 2 śruby na końcówkach drążków i 4 śruby mocujące przekładnię do ściany grodziowej
operacją kasowania luzu jest niebezpieczna - mały ruch i doprowadzisz do takiego zacieśnienia, że nie opanujesz auta; ale próbuj
w każdym razie stukać jeszcze może sam drążek kierowniczy (tam jest ala sworzeń kulisty) ale najczęściej przekładnia w środku - takie teflonowe tulejki są w środku i się wyrabiają
zresztą - zdejmiesz, rozkręcisz, zobaczysz |
|
|
|
 |
rus_one
Mitsumaniak

Auto: Colt(sold) MSR 1,8 94r sold
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Gru 2006 Posty: 728 Skąd: Kostrzyn
|
Wysłany: 01-12-2009, 09:40
|
|
|
Zanim zaczniesz wyciągać sprawdź jeszcze czy sworzeń nie ma luzu w gnieździe (jest wprasowywany) U mnie po wymianie sworzni tłukło jeszcze bardziej. Okazało się że sworzeń ma luz w wachaczu. Widać to było tylko na podniesionym aucie jak szarpałem za koło. Na przekładni też mam luz, a nic nie stuka teraz (sworzeń przyspawany do wachacza ). |

Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
 |
obroto
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer C63A 1.6 4G92
|
Wysłany: 01-12-2009, 18:00
|
|
|
Dzięki Panowie za odpowiedź. Oczywiście piwo się wszystkim należy i przy najbliższym spotkaniu zrewanżuje się W sobotę zabiorę się za tą przekładnię i zdam relacje z tego wydarzenia. Pozdrawiam |
_________________ Preferuję tylko marki na M |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 02-12-2009, 00:43
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | przekładnia w środku - takie teflonowe tulejki są w środku i się wyrabiają | Mój były Colt C51A z przebiegiem ok. 400 000 km miał te tulejki wybite, więc u Ciebie pewnie będzie podobnie. |
|
|
|
 |
|