Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
piszczenie jakiegoś alarmu
Autor Wiadomość
tytko 
Forumowicz

Auto: 2,0 did
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-12-2009, 00:04   piszczenie jakiegoś alarmu

Podczas zapinania wtyczki z przyczepki do gniazda , często z bagażnika z okolic soobwofera słychać przerywany dźwięk jakiegoś piszczka . Co to jest za alarm, i czy to jest normalne ?

pretor 
Forumowicz

Auto: 2,2 diesel
Wysłany: 02-12-2009, 01:02   

Nie czujniki parkowania przypadkiem ?

lukasz.szczecin 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II 2,2 HDI
Wysłany: 03-12-2009, 19:21   

Zdarzylo Ci sie to raz czy tak jest za każdym razem?
Podłączasz przyczepkę przy otwartej klapie?
Dżwięk jest jednostajny czy przerywany?
A tak w ogole to opisz problem bardziej szczególowo bo trochę nie bardzo wiadomo o co chodzi. Piszesz że jak podlączasz...czyli co? Piszczy jak juz jest podlaczona czy w trakcie wtykania wtyczki tylko? Piszczy tak caly czas czy tylko przez moment?
Kolego Tytko wysil się troche :)

tytko 
Forumowicz

Wysłany: 03-12-2009, 21:06   

Nie jest to sygnał alarmu parkowania . Jest to przerywany sygnał , i pojawia się podczas wpinania wtyczki z przyczepki towarowej . Ale najdziwniejsze jest to że te piszczenie nie pojawia sie zawsze .tylko od czasu do czasu ?

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 03-12-2009, 21:17   

Ja na twoim miejscu kazałbym firmie która instalowała ci hak sprawdzic instalację. Mam w swoim hak montowany fabrycznie i nic mi nie piszczy czy pipczy przy podłączaniu przyczepy:wink:

Pozdr.

Dominik

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 03-12-2009, 22:37   

mitsu00 napisał/a:
Mam w swoim hak montowany fabrycznie
raczej w ASO, a to duża różnica. Mnie przy montażu źle podpięli kable

lukasz.szczecin 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-12-2009, 23:13   

Moim zdaniem albo Ci żle wpieli jeden kabelek (sprawdz przy okazji czy wszystkie swiatla w przyczepie dzialaja prawidlowo), albo przy wpinaniu ci kabli od gniazda uszkodzili gdzies wiązke i mimo tego ze swiatla dzialaja ok to masz gdzies momentami zwarcie na instalke ....( i tu sie pojawia pytanie na co?....bo nie wiem tak naprawde co ci piszczy, pika, halasuje). Generalnie albo na wiazke od parktronika, albo na wiazke audio. Podanie napiecia na glosnik ( przy zalozeniu ze jest to jakies male zwarcie i wystepuje np jakos tam cyklicznie ) moze powodowac powstanie dźwieku o ktorym wspominasz (buczenie, pykanie, trzaski itp...)
Podsumowywując niech Ci co to zakladali sprawdzą czy gdzies się nie wcieli niechcacy.

Postaw tez kogos z tylu jak pojawia Ci sie te dźwieki i niech spróbuje wylapac czy ma to jakies zwiazek z zachowaniem sie w tym momencie światel przyczepy.

papcio 
Mitsumaniak

Auto: 2,0 DiD Intense +
Wysłany: 04-12-2009, 14:14   Re: piszczenie jakiegoś alarmu

tytko napisał/a:
Podczas zapinania wtyczki z przyczepki do gniazda , często z bagażnika z okolic soobwofera słychać przerywany dźwięk jakiegoś piszczka . Co to jest za alarm, i czy to jest normalne ?

nieznając się na instalacji elektrycznej do przyczepki ;-)
ja bym strzelał:
jeśli masz bezkluczykowy system i czujnik masz przy sobie to piszczy Ci właśnie sygnalizacja od tego systemu (że oddaliłeś się od kabiny)
przynajmniej u mnie coś takiego ma miejsce

pzodrawiam
Paweł

lukasz.szczecin 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-12-2009, 20:25   

no racja że jest wtedy taki dżwięk. Na zegarach na wyswietlaczu zapala się wtedy czerwony kluczyk z napisem po angielsku że nie moze zlokalizowac kluczyka.
Byloby to jednak bardzo banalne rozwiązanie problemu ;)
Nie zakladalem że "tytko" o tym nie wie....

tytko 
Forumowicz

Wysłany: 07-12-2009, 18:26   

Ja mam normalny tradycyjny kluczyk , a nie na kartę . Piszczenie pojawiło mi się nawet kiedyś podczas jazdy . Jest tylko jedno wyjście , muszę jechać ASO , bo to oni zakladali mi hak .
Ostatnio zmieniony przez tytko 07-12-2009, 19:59, w całości zmieniany 1 raz  

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 07-12-2009, 19:11   

tytko napisał/a:
Ja mam normalny tradycyjny kluczyk , anie nie kartę . Piszczenie pojawiło mi się nawet kiedyś podczas jazdy . Jest tylko jedno wyjście , muszę jechać ASO , bo to oni zakladali mi hak .

Aeh......... te ASO :twisted: mam nadzieję że teraz nic nowego ci nie zepsują :wink:

Pozdr.

Dominik

jmgmotocykle 
Forumowicz
marcin78

Auto: outlander 2.2 156ps
Wysłany: 07-12-2009, 22:29   

jeśli macie org. wiązki elektryczne to w gnieżdzie jest specjalny styk który "mostkuje obwód" -podczas włożenia wtyczki przyczepki tak żeby samochód "widział- mam przyczepkę" jest to podyktowane tym że nasze outki maja lampy tylne led które wymagają duuużo mniej prądu niż elementy na zwykłych żarówkach - które maja przyczepki ;-) - tak więc wpinajac wtyczkę dajemu miśkowi sygnał że bedzie większe zapotrzebowania na prąd w tylnym odcinku wiązki elektrycznej(głównej kosci) - pojawiające sie i znikajace piszczenie jest efektem braku styku ów włącznika lub niewłaściwego osadzenie wtyczki w gnieździe. jest też inny sposób na to - ja mam tak zrobione - w bagażniku pod prawym boczkiem jest główna wiązka do inst. haka - ma 2 kostki : główną i małą (2 piny) - tą małą mostkujemy i jest spokój - auto "widzi" przyczepke , prąd jest cały czas na głównej kosci - czyli typowe standartowe podłączenie jak jest stosowane w innych autach

tytko 
Forumowicz

Wysłany: 16-12-2009, 21:16   

Byłem dziś w serwisie , i usterkę usunięto . Problem był błahy i spowodowany złym stykiem żarówki w prawym migaczu , i dla tego włączał się alarm . Serwisant wytłumaczył mi to tak: Komputer podczas podłączania przyczepy sprawdza cały układ elektryczny przyczepki , i w razie jakiś problemów ;przepalona żarówka , zły styk , czy coś podobnego sygnalizowane jest to właśnie tym alarmem

Odpowiedz do tematu