komorka + modul gps + tomtom5 |
Autor |
Wiadomość |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 10-09-2006, 11:22 komorka + modul gps + tomtom5
|
|
|
Mam Motorolke MPx220 i ostatnio sie zaczalem zastanawiac czy nie dokupic zewnetrznego modulu GPS na bluetooth. Wiem ze nawigacja to jest swietna sprawa. Poczytalem troszke i zanalem zewnetrzny modul GPS - Nokia LD-3W. Urzadzenie ma wbudowana antene i podobno mozna go bez problemu wozic w schowku w samochodzie. Czy ktos moze ma jakies doswiadczenie z takimi rzeczami? Druga sprawa to myslalem nad mapa Tomtom 5 bo z tego co sie orientuje nie ma AutoMapy w wersji Smartphone. Gdzies znalazlem jakies informacje o programie Wayfinder tez w wersji na Smartphone i jakis program Microsoftu ale nazwy nie pamietam. Jeden z nich nie ma polskich map podobno a drugi musi sie laczyc caly czas z serwerem (chociaz podobno wychodzi to tanio). Moze ktos ma jakies doswiadczenia z tymi programami lub modulem i sie nimi podzieli. |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-09-2006, 14:21
|
|
|
Nie ma czegos takiego jak wersja smartfon. Telefon moze miec albo symbiana albo windowsa.
Automapa dostepna jest tylko pod windowsami, tomtom ma obie wersje.
Co do odbiornika GPS watpie aby dobrze dzialal bedac w schowku, mysle ze bedzie problem z zasiegiem satki. Odbiorniki (anteny) powinno ukladac sie pod przednia szyba - czy generalnie na widoku bez blachy - i wtedy maja najwieksza skutecznosc. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
|
Wysłany: 10-09-2006, 22:50
|
|
|
Dobra to ja teraz napiszę.
Zacznijmy od sprostowań:
arekp napisał/a: | Nie ma czegos takiego jak wersja smartfon. Telefon moze miec albo symbiana albo windowsa. |
Po pierwsze jest wersja windows for smartphones - jest nieco inna niż wersja dla PDA i automapa na niej rzeczywiście nie działa. Poza tym telefon może mieć jeszcze PalmOS (Palm Treo 600/650/700 i inne modele) - na Treo 650/700 Tomtom też jest (na 600 nie działa ze względu na małą rozdzielczość wyświetlacza - miałem ten telefon).
arekp napisał/a: | Co do odbiornika GPS watpie aby dobrze dzialal bedac w schowku, mysle ze bedzie problem z zasiegiem satki. Odbiorniki (anteny) powinno ukladac sie pod przednia szyba - czy generalnie na widoku bez blachy - i wtedy maja najwieksza skutecznosc. |
W schowku nie testowałem ale leżał sobie w Cari w uchwytach na napoje na tunelu centralnym i działał jak złoto.
borecki, ten moduł nokii właśnie testowałem u siebie z moim Era MDA Compact - działa idealnie. Jest to moduł na najnowszej wersji układu GPS SirfIII. Ładnie znajduje satelity w terenie otwartym i w samochodzie. W budynku jak w przypadku każdego GPS są problemy. Ale nie jestem w stanie ci powiedzieć, jak zadziała z Motorolą - musiałbyś to sobie najpierw przetestować. Widziałem już parę informacji o tym, że moduł zrobiony jest specjalnie pod Nokię i bywają problemy z parowaniem go z urządzeniami - tak było np. w przypadku MDA Vario mojego kuzyna (znane też jako HTC Wizard, SPV M3000 w Orange i jeszcze pod paroma innymi nazwami). Telefon ładnie się parował z modułem ale nie chciało to działać. Jak już zadziałało to chodziło ładnie ale tylko do wyłączenia modułu - po ponownym właczeniu telefon znowu nie chciał widzieć modułu (pewnie pomógłby upgrade sterownika Bluetooth w telefonie ale tego nie testowałem).
Edit: Zapomniałem napisać - testowałem z Automapą i Destinatorem - Tomtoma nie instalowałem. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 10-09-2006, 23:13
|
|
|
arekp dokladnie tak jak szczeslaw napisal, u mnie jest Windows Mobile 2003 SE i zadne programy z Palmow czy PPC nie dzialaja mimo ze tez sa to windowsowskie aplikacje. Poczytalem troche na pdaclub i widze ze ludzie chwala sobie to urzadzenie. W aukcji sprzedajacy wymienia motke mpx220 jako jeden z telefonow z ktorym ma dzialac ten modul. Ludzie na pdaclub pisza ze nawet w schowku bardzo dobrze dziala modul nokii. Nie zamierzam go jeszcze kupowac ale przymierzam sie. Szkoda tylko ze Automapa nie dziala na mpx220 a bardziej szkoda ze tomtom ma tylko 26% pokrycia w Polsce. W kazdym razie bede sie ksztalcil dalej i moze wyczytam cos ciekawego... niestety te motki to rzadkosc u nas i ciezko znalezc jakies info a tym bardziej kogos kto parowal oba te urzadzenia. Szczeslaw ten modul nokii jest chyba w przystepnej cenie? Bo jesli sa jakies tansze a godne uwagi to prosze o wymienienie nie zalezy mi na marce tylko na jakosci.
Swoja droga przypomnialo mi sie jak nazywal sie ten Microsoftowy produkt - Ms Streets |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 10-09-2006, 23:28
|
|
|
borecki napisał/a: | Szczeslaw ten modul nokii jest chyba w przystepnej cenie? Bo jesli sa jakies tansze a godne uwagi to prosze o wymienienie nie zalezy mi na marce tylko na jakosci. |
Tu ci niestety nie pomogę - to jest jedyny moduł jaki testowałem. Ale na PDAclub znajdziesz pewnie więcej info (szukaj w różnych działach, nie tylko smartphone). Ten moduł kosztuje jakieś 320-350zł. Na allegro można kupić moduły innych producentów nawet od 220zł, tyle że większośc tych tańszych jest albo na module GSP Sony (podobno dobry) albo na SirfII (w teorii gorszy jeżeli chodzi o zasięg ale w praktyce zależy to od implementacji - czytałem o module oprtym na SirfII, który dzięki dobrej antenie miał lepszy zasięg niż większośc modułów na SirfIII). |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
borecki [Usunięty]
|
Wysłany: 10-09-2006, 23:34
|
|
|
ok poszukam, nie ukrywam ze zalezalo by mi na malych gabarytach i wewnetrznej antenie |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
|
Wysłany: 10-09-2006, 23:36
|
|
|
Mam nokie 6600 tomtoma 5 z mapa polski, czech, wegier i slowacji (choc mimo, ze niby jest to slowacja jest pusta), odbiornik GPS Nokia LD-3W LD3W LD 3W i calosc dziala calkiem dobrze. Z wozeniem GPS w schowku nie ma wiekszego problemu. Ogolnie jak zasieg jest slabszy (np 2 kreski w skali do 4) to tom tom czasem sie nieco gubi, myslac ze znajduje sie np na ulicy rownoleglej, albo jade pod wiaduktem (mimo, ze jestem na nim). |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 10-09-2006, 23:46
|
|
|
Ja uzywam palma Fujitsu Siemens i mam problem z synchronizacja odbiornika jesli nie lezy na podszybiu lub pod otwartym szyberdachem Wiem, ze nie tylko ja mam podobny problem i nie jest on zwiazany z tym konkretnym urzadzeniem.
Co do wersji SE to najwyrazniej macie racje |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 10-09-2006, 23:54
|
|
|
SirfII? Jeżeli tak, to przy gorszej antenie może tak być. SirfIII (jaki jest w tej nokii) ma dużo większą czułość. |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-09-2006, 01:09
|
|
|
SiRFstar III. Palm to Fujitsu Siemens LOOX N560. |
|
|
|
 |
waldmax [Usunięty]
|
Wysłany: 24-09-2006, 02:35
|
|
|
Ja testowalem program nav4all z telefonem nokia 6230i oraz spv c600 z tomtom 5. Nav4all ma większe pokrycie jeśli chodzi o mapy od tomtoma i całkiem fajnie działa.
Jedyna wada to ściąga mapy przez gprs i zdażyło mi się że nie potrafił ściągnąć mapy z
powodu braku zasięgu telefonu.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
Wysłany: 25-09-2006, 09:29
|
|
|
Mam ipaqa HP6515 i też tak mam jak pisał arekp, wczoraj jechałem pociągiem i gdy nie siedziałem przy oknie to GPS nie łączył się z satelitami.
Co do mapy to mam Navigo pro, którą kupiłem z 3/4 miesiące temu do użytkowania na kompie, a teraz wgrałem ją jeszcze do ipaqa - nie jest to może szczyt możliwośći ale mi w zupełności wystarcza, jak dla mnie pokrycie ma dość dobre jak na swoją cenę - coś ok 100zł. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2006, 11:07
|
|
|
akbi napisał/a: | Mam ipaqa HP6515 i też tak mam jak pisał arekp, wczoraj jechałem pociągiem i gdy nie siedziałem przy oknie to GPS nie łączył się z satelitami.
|
trzeba bylo kupic Asusa 636N ktory lapie satality w domu na drugim pietrze przez jeden strop i dach |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
Wysłany: 25-09-2006, 11:56
|
|
|
arturro napisał/a: | akbi napisał/a: | Mam ipaqa HP6515 i też tak mam jak pisał arekp, wczoraj jechałem pociągiem i gdy nie siedziałem przy oknie to GPS nie łączył się z satelitami.
|
trzeba bylo kupic Asusa 636N ktory lapie satality w domu na drugim pietrze przez jeden strop i dach |
ale chyba za Asusa nie dałbym 700zł |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
TommiCrazy
Forumowicz VR-4 LIFE
Auto: UKOCHANE
|
Wysłany: 07-11-2006, 16:52
|
|
|
zakupilem sobie wlasnie motorolke a1000 ktora obsluguje mapy, nigdy z tym niemialem doczynienia , czy te mapy mozna pobrac z internetu czy trzeba je kupic oryginalne i jakos aktywowac? czy ta funkcja gps pobiera jakies oplaty automatycznie z telefonu ? czy ta usluga jest wliczona w cene oryginalnych map.
sory z takie laickie pytanie |
_________________ Galant E38A GLSI 4x4
Starion Turbo widebody 2.0T
GTO MK3- 3.0V6 Twin Turbo
Outlander 2.0 PHEV 5HS
 |
|
|
|
 |
|