Sprzeglo po wymianie "ciagnie". |
Autor |
Wiadomość |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-08-2006, 19:51 Sprzeglo po wymianie "ciagnie".
|
|
|
Wymienialem z miesiac temu w swojej sigmie 3.0 V6 komplet sprzegla ( tarcza, docisk, lozysko docisku). Sprzeglo po kilkuset kilometrach zaczelo szarpac. Teraz mam juz zrobione na nim ze 3 tys. i juz ciagnie. Na orginalnym zrobilem 265tys.km. Czy sprzedawca ma obowiazek zwrocic mi pieniadze za ta tarcze plus robocizne???
Jakiej firmy byscie polecili tarcze? |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 28-08-2006, 20:19, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-08-2006, 20:10
|
|
|
Słowo wycenzurowane pisze się przez "ó"
Dodatkowo to nie jest tytuł tematu który cokolwiek mówi - polecam zasady które są jasne - ma być napisane czego temat dotyczy. Jakiego problemu. Tak żeby wchodząc nie było widać "Ojejq".
Co robić - edytować!!! Natychmiast!!! |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 28-08-2006, 20:11
|
|
|
ja polecam tarcze Daikin
co do zwrotu kosztow wymiany - trudno powiedziec - u mnie zle zalozona tarcza tez zaczela szybko szarpac (brak wycentrowania przez 'special tool'), pewnie wysle on sprzeglo do zbadania i 'specjalisci' ocenia czy wadliwa tarcza czy zalozenie |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-08-2006, 20:21
|
|
|
O jakim centrowaniu piszesz?
Przy pierwszym wysprzegleniu tarcza sie nacentruje. |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 28-08-2006, 20:57
|
|
|
Krzyżak - centrowanie nie ma nic do szarpania - jedynie do łatwiejszego montażu. Tarcza mogła Ci zacząć szarpać, jak przy wkładaniu ktoś popuścił niżej drugą stronę skrzyni nieprzykręcona "zwisła" na tarczy.
jaceksu25 - jak montowałeś sam to raczej nikt Ci pieniędzy nie zwróci. Jakiej f-my założyłeś tarczę i resztę? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 28-08-2006, 20:59
|
|
|
no niby nie ma, ale moje doswiadczenie z 2-ma kompletami mowi zupelnie co innego... |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-08-2006, 21:43
|
|
|
Niema takiej mozliwosci, zeby skrzynia byla nie dokrecona. Ja mysle, ze to okladziny tej tarczy. Pozatym orginalna tarcza posiada sprezyny jak i gumowe elementy jako tlumiki drgan, a nie tylko sprezyny.
[ Dodano: 28-08-2006, 22:47 ]
Podal bym jakiej to firmy ta tarcza-ale to tylko na priv jak ktos bedzie chcial strzec sie zla |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 28-08-2006, 22:08
|
|
|
jaceksu25 napisał/a: | Niema takiej mozliwosci, zeby skrzynia byla nie dokrecona |
Ja nie sugerowałem że masz niedokręconą skrzynię. Pisałem do Krzyzaka co mogło być przyczyną szarpania i odnosiło się to tylko do montażu.
Ja zjeździłem 3 tarcze w niecałe 2 lata - na taki chłam się nabierałem.
Ale zdejmując ori tarcze nie widziałem nic gumowego.
A czemu nie napisać na forum co to za tarcza - ludzie narzekają na świece, paski, amortyzatory, oleje, podając f-my |
|
|
|
 |
piotras
Forumowicz

Auto: Nissan Pathfinder LE 2,5 dCi
Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 392 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-08-2006, 22:32
|
|
|
Ja miałem tarcze Daikina w Hondzie i po paru szybszych startach spod swiateł też zaczynała szarpać, podobne objawy miałem w Colcie C50 (tez tarcza daikina) tak więc mnie nie zachwyciła. Teraz w CJ0 mam zestaw jakiś japoński od Japaneze i jest ok. |
_________________ Colt CJ0 1.6 GLX '97
Maciek Wisławski Edition
sprzedany 16.06.2008
Nissan Pathfinder 2,5 dCi po lekkim sofcie 210,8 KM - 467,4 Nm
 |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2006, 12:19
|
|
|
Diagnoza jest nastepujaca:
prawdopodobnie przyczyna szarpan i w tej chwili spalonej tarczy byl i jest docisk. Otoz ta marna tandeta posiada za mala sile docisku tarczy. Powodowalo to obslizgiwanie sie tarczy w ktorej sa tylko sprezyny i w rezultacie powodowalo to nierownomierny ( szarpany) poslizg. Przy jezdzie na wyzszych biegach obslizgnela sie kilka razy i kaput
Bylem w sklepie w ktorym to kupowalem, zadzwonili do swojego dostawcy , a oni powiedzieli ze trzeba to im wyslac. Ja na to, ze zaklad wystawi rachunek za ponowna wymiane plus 160zl netto za kazdy dzien postoju auta w warsztacie. Jutro zanosze oficjalne pismo w tej sprawie do sklepu a oni je przesla dalej. Ciekawe co na to te male glowki powiedza, skoro nie lepiej dac nowy pozadny komplet w zamian.
Jednak mam tez swoje zmysly i podjade na politechnike aby zmiezyli mi sile docisku na tym wadliwym, oraz na orginalnym co posiadalem i dali na to dokument. To duzo kosztowac nie bedzie ale mam pewna podkladke do wygrania sprawy. Bo im powiedzialem za 6stowek nie cale 2 tys km to lekka przesada.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
dziobak26 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2006, 10:08
|
|
|
Witam. Przyłączam się do tematu. U mnie sprzęgło ciągnie po nagrzaniu silnika i nie wiem jakiej firmy komplet wybrać. Zastanawiam się nad Valeo. Dajcie namiary do Japanez (strona nr.gg). Z góry dzięki. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-09-2006, 11:30
|