Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wylaczyc brzeczyk / pikanie pasow w Outku II
Autor Wiadomość
koniu12 
Forumowicz

Auto: Outek 2.2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-02-2010, 21:56   Jak wylaczyc brzeczyk / pikanie pasow w Outku II

Jest jakas ukryta opcja by wylaczyc te cholerne brzeczenie po przekreceniu stacyjki ? Kto tak przyjazne powitanie wymyslil ? Zawsze zapinam pasy, ale po wyjezdzie z garazu wysiadam ponownie wiec nie zapinam od razu.
Ten dzwiek wywoluje u mnie poranne ataki szalu....

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 24-02-2010, 23:24   

Jest jedna, prosta rada. Ja mam włożoną do uchwytu pasa klamrę do pasów od starego malucha. ;)
Jak już nie jeżdżę po mieście (czytaj: wsiadam i wysiadam co 500m) to wypinam ten uchwyt a zapinam pas. :D

13zbyszek13 
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
Wysłany: 25-02-2010, 09:05   

Hiszpan jest to bardzo niebezpieczne i pozbawiasz się ubezpieczenia na własną prośbę.W momencie wypadku napinacze pasów wystrzelą i zablokują/napną przy przy ściance.Od pały masz z automatu mandat za jazdę bez pasów a z ubezpieczeniem kłopot

Steff 
Forumowicz

Auto: Glonojad
Wysłany: 25-02-2010, 16:00   

a od malucha pasują ,bo ja w volvo też miałem taką klamrę z tym że tam pikało non stop wyciszając nawet radio

13zbyszek13 
Forumowicz

Wysłany: 25-02-2010, 16:51   

nie wiem jaki w twoim jest dźwięk bo w moim da się wytrzymać jest taki trochę stłumiony . Jak bardzo Ci przeszkadza to go zlokalizuj i zawiń go w coś tłumiącego i będzie lżejszy

MariuszSz 
Forumowicz

Auto: OULANDER II 2.0DID Int+ 2008
Wysłany: 25-02-2010, 18:18   

Jak widać nieżyciowe prawo powoduje, że pomysłowi Polacy znajdują życiowe choć trącające o śmieszność rozwiązania. Przepis o obowiązku zapięcia pasów jest irracjonalny. Mogę skakać na bangi, na spadochronie, uprawiać inne ekstremalne i ryzykowne sporty, ale nie mogę jechać bez pasów. Przecież w ten sposób nie stwarzam zagrożenia dla innych ale wyłącznie dla siebie. Mogę zaakceptować fakt, że to ubezpieczyciel nałoży na mnie taki obowiązek, jeżeli chcę uzyskać odszkodowanie za uszkodzenia zdrowia będące wynikiem wypadku.
Jednocześnie jestem za bezwzględnym przestrzeganiem przewożenia dzieci w fotelikach. Karanie za niedochowanie tego obowiązku powinno być dotkliwe.

Co do sygnału niezapiętych pasów to on się wyłącza po jakimś czasie od uruchomienia.

13zbyszek13 
Forumowicz

Wysłany: 25-02-2010, 19:39   

kolego jeżeli masz niezapięte pasy a siedzisz na którymś z przednich siedzeń biper wyłączy się na chwile i z powrotem się włączy.Oprócz niezapiętych pasów masz jeszcze czujniki w siedzeniu,jadąc z psem /YORK/ na siedzeniu pasażera potrafi włączyć się biper

dab 
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Wysłany: 26-02-2010, 17:05   

13zbyszek13 napisał/a:
kolego jeżeli masz niezapięte pasy a siedzisz na którymś z przednich siedzeń biper wyłączy się na chwile i z powrotem się włączy.Oprócz niezapiętych pasów masz jeszcze czujniki w siedzeniu,jadąc z psem /YORK/ na siedzeniu pasażera potrafi włączyć się biper

Heh :D pouczasz Hiszpana w kwestii bezpieczenstwa a sam wozisz psa na przednim siedzeniu...wiesz ze przy dzwonie taki piesek wazacy nawet ok 3kg zamienia sie w pocisk ktory wali przez przednia szybe i kosi to co przed maska... :roll: To jest rownie niebezpieczne :?

A co do zapinki od malucha...to wstyd....wstyd by mi bylo o tym pisac, ze cos takiego praktykuje :oops: 8) A ty jeszcze polecasz to jako porade do jakby nie bylo lamania przepisow i lekcewazenia bezpieczenstwa...hmmmm :!: :shock:
Powaznie wierzysz, ze na odcinku 500m w miescie nie ma prawa Ci sie nic zlego przydazyc - w sensie wypadku? :shock: Nie sadze.
Hiszpan, apeluje do twego sumienia! Porzuc te niecna praktyke! 8) i co wiecej, nie namawiaj do zlego blizniego :mrgreen:
Pozdrawiam i zapietych pasow zycze :twisted:
Ostatnio zmieniony przez dab 26-02-2010, 17:30, w całości zmieniany 1 raz  

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 26-02-2010, 17:13   

Maluch to zajeb........te auto było. nie potrzebne do niego były kluczyki :twisted: Odpalało się go 2 zlotówką w bezpieczniki......

Dominik

13zbyszek13 
Forumowicz

Wysłany: 26-02-2010, 19:37   

kolego nie wożę psa jest on bardzo absorbujący , a zwolennikiem zapiętych pasów jestem jak najbardziej.Nie jestem zwolennikiem jazdy bez pasów.

Hiszpan 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-02-2010, 20:24   

MariuszSz napisał/a:
Co do sygnału niezapiętych pasów to on się wyłącza po jakimś czasie od uruchomienia.
13zbyszek13 napisał/a:
kolego jeżeli masz niezapięte pasy a siedzisz na którymś z przednich siedzeń biper wyłączy się na chwile i z powrotem się włączy
Wyłączy się po minucie (chyba), a włączy się ponownie po zatrzymaniu i ruszeniu z miejsca. Dlatego na trasie można zdzierżyć to dzwonienie, ale w mieście na każdych światłach włącza się ponownie.

dab, wstyd to kraść. ;)
Przyjmij, że mam zaświadczenie od lekarza i po prostu irytuje mnie ten dźwięk. :D

A na serio to bardziej chodzi o moją połówkę, która jest już w bardzo zaawansowanym stanie (stąd mniej czasu dla Was) i w grubej kurtce jej nie opinał lub po prostu za bardzo cisnął. :doubt:

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Auto: OII Instyle'09 Navi
Wysłany: 26-02-2010, 20:36   

Hiszpan napisał/a:
na serio to bardziej chodzi o moją połówkę, która jest już w bardzo zaawansowanym stanie (stąd mniej czasu dla Was) i w grubej kurtce jej nie opinał lub po prostu za bardzo cisnął.

Hiszpan, PASY DLA CIĘŻARNEJ ,go ahead!

dab 
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Wysłany: 26-02-2010, 20:53   

13zbyszek13 napisał/a:
nie wożę psa

Zdecyduj sie czy go wozisz czy nie bo sam wyzej pisales:
",jadąc z psem /YORK/ na siedzeniu pasażera "
:lol: Chyba nie cierpisz na rozdwojenie jazni? :wink:

[ Dodano: 26-02-2010, 20:55 ]
Hiszpan napisał/a:
A na serio to bardziej chodzi o moją połówkę, która jest już w bardzo zaawansowanym stanie

GRATULACJE!! :p To pierwszy potomek?
No to forum pojdzie wkrotce zupelnie w odstawke...chociaz jak w nocy nie bedziesz spac to mozesz tu troche popisac :D

Hiszpan 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-02-2010, 21:15   

dab, dzięki. Teraz zapodałem sobie syna, a córa ma już 9 lat. ;)
karol_alasz, nawet nie wiedziałem, że takie coś istnieje. Dzięki.

Wracając do brzęczyka to generalnie jeżdżę w pasach, ale od kiedy szwagier dał mi klamrę od maluch dla mojego "malucha" to na mieście czasem jej używam. :oops:

[ Dodano: 26-02-2010, 21:32 ]
Ku przestrodze innych - ktoś ze znajomych mi ostatnio opowiadał :D

Znajomy znajomego - na ograniczeniu do 70 jedzie 75, bo stoi tam fotoradar. Błysk no i pewno zdjęcie zrobione. :doubt:
Stwierdził, że jakaś tolerancja powinna być, więc zawraca i jedzie z prędkością 70 km/h.
Jakież było jego zdziwienie, gdy kątem oka dostrzegł błysk. :shock:
Wkurzony, zawraca i jedzie po raz trzeci, tym razem z prędkością 60 km/h (na ograniczeniu do 70).
I tym razem także "fotopstryczek" robi mu zdjęcie do paszportu. :D

No więc czeka na wezwanie, a jak już przychodzi, nastawiony bojowo idzie na komendę Policji.
Na miejscu dowiaduje się, że czekają go 3 mandaty za...

... nie zapięte pasy. :finga:

Dowiaduje się, że raz na jakiś czas policjanci ustawiają niższą prędkość na radarze, po to by zdjęcie miał prawie każdy przejeżdżający samochód, a na tych zdjęciach sprawdzają zapięte pasy właśnie.

P.S. Nie wiem na ile to prawdziwa historia, a ile w tym dodawania z ust do ust, ale coś w tym jest. ;)

yesko 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DI-D Instyle
Wysłany: 26-02-2010, 22:02   

Jeżeli ktoś akurat nie ma klamry od maluch może ją zakupić na giełdzie za ok 200-300pln wraz z całym maluchem. ;)
Innym rozwiązaniem dla osób które chcą pojeździć sobie na przykład po swoim ranczo bez zapiętych pasów jest zapięcie ich ale z tyłu z fotelem - w ten sposób nikomu nie przeszkadzają.
Wiadomo że w pasach warto jeździć i ja codziennie je zapinam.

Jest jednak pewien rodzaj wypadków przy których chyba lepiej nie mieć zapiętych pasów - gdy wpadamy samochodem do wody albo nie daj Boże wpadamy do wody kołami do góry - wtedy wisimy na pasach które jest wtedy bardzo trudno wypiąć - trzeba przecinać. Jak to wszystko robić będąc głową w dół - lepie żeby nikt się nie musiał o tym przekonywać.
Takie wypadki to jednak rzadkość.

Odpowiedz do tematu