[C53A 1.6] Hamulce |
Autor |
Wiadomość |
stsko
Nowy Forumowicz
Auto: Colt GTi C53A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-04-2010, 20:39 [C53A 1.6] Hamulce
|
|
|
Mam problemy z hamulcami z tyłu. mianowicie prawe koło hamuje tak samo dobrze jak przód. |
|
|
|
 |
rus_one
Mitsumaniak

Auto: Colt(sold) MSR 1,8 94r sold
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Gru 2006 Posty: 728 Skąd: Kostrzyn
|
Wysłany: 19-04-2010, 21:21
|
|
|
Może ręczny z tej strony nie odbija? Podnieś na lewarku i sprawdź czy się nie blokuje. |

Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
 |
Xsystoff
Mitsumaniak user
Auto: brak
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 708 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 19-04-2010, 22:18
|
|
|
Sprawdz tez czy sie nie grzeje felga. |
_________________ Renault Espace IV ph2`08
Renault Laguna II ph1`03 |
|
|
|
 |
stsko
Nowy Forumowicz
Auto: Colt GTi C53A
|
Wysłany: 19-04-2010, 23:13
|
|
|
nic się nie blokuje. wymienione reperaturki. wszystko elegancko chodzi ale efekt ten sam |
|
|
|
 |
brodzky
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lis 2005 Posty: 667 Skąd: Bielsko-Biała, czasem Sosnowiec
|
Wysłany: 31-05-2010, 10:49
|
|
|
Podlacze sie pod temat. Jaki jest rozmiar nakretki do zdjecia bebna z tylu? Musze zajrzec do Colta, ktorego siostra teraz uzytkuje bo podobno reczny jej co rano zapieka sie jak w zime a trudno ja prosic o zdjecie kola i pomiar sruby W manualu niestety nie napisano. Przy okazji co moze byc przyczyna zapiekania? Wczoraj stwierdzila ze zlapalo nawet jak nie zaciagnela recznego. Mozliwe by lozysko zlapalo? |
_________________ Gaz jest... tani
Mój Galant |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 31-05-2010, 11:38
|
|
|
brodzky napisał/a: | Przy okazji co moze byc przyczyna zapiekania? | Linka utykajaca w pancerzu, zakorodowana dzwignia recznego na szczece (wychyla sie i nie powraca), rozklejona okladzina na szczece, za slabe sprezynki nie powodujace powrotu szczek przy hamowaniu. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 31-05-2010, 13:31
|
|
|
brodzky napisał/a: | Jaki jest rozmiar nakretki do zdjecia bebna z tylu? | Kurcze 30 albo 32 mm. |
|
|
|
 |
harpagan
Mitsumaniak Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Pomógł: 42 razy Dołączył: 30 Wrz 2005 Posty: 2470 Skąd: wawrzyszewowo
|
Wysłany: 31-05-2010, 13:52
|
|
|
brodzky napisał/a: | Jaki jest rozmiar nakretki do zdjecia bebna z tylu |
CA i CJ 32 przod 30 tyl, wiec podejrzewam że tak samo w C5 |
_________________ Frankenstein CC5A 4x4
 |
|
|
|
 |
brodzky
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lis 2005 Posty: 667 Skąd: Bielsko-Biała, czasem Sosnowiec
|
Wysłany: 31-05-2010, 20:49
|
|
|
Dziekuję serdecznie za ten numerek. Dzisiaj miała mi auto zostawic przed wylotem ale zablokowało i nie puściło. Tak wiec musze sie w zestaw naprawczy uzbroić i jechać na osiedlu to odblokować a potem u siebie naprawić. Dobrze ze akurat dzisiaj była ostatni dzień pracy a za granica do środy siedzi Oby tylko nie lało jutro :/
[ Dodano: 04-06-2010, 12:40 ]
Hmmm no i zagwozdka. Chcialem autem ruszyc i kolo na tyle trzymalo, ze trzeba bylo sie nim zajac ale jak zaczalem sciagac kolo to auto mi sie zaczelo bujac co mnie zdziwilo bo przeciez jest zablokowane. Tzn. jak sie okazalo odblokowalo sie jak srubke ktoras popuscilem. Przyjechalem do siebie, zdjalem kolo - beben leciutko sie kreci a jak nim zakrecic to jeszcze sie chwile pokreci. Zdjalem beben (klucz 30mm, dzieki) - ksiazkowa grubosc okladzin cylinderek szczelny gdy nacisnac pedal to ladnie sie rozchodzi i schodzi, beben sie nie swieci od srodka co prawda ale kantu tez za duzego nie ma (strzelilbym ze gdybosci papieru) delikatnie wyczuwalny. Linka od recznego i mechanizm tez leciutko chodzi ladnie sie porusza a i lozysko nie budzi podejrzen. Nie mam pojecia. Prawdopodobnie jesli to reczny to gdzies w pancerzu....
Przy okazji pytanko gdzie kupic przewod hamulcowy elastyczny miedzy buda a belka? Kupilem w zeszlym roku w InterCars ale okazuje sie ze za krotki i ma zle koncowki (meska+damska a ma byc 2xdamska). Dodatkowo ten na aucie jest "zbrojony" taka jakby sprezynka wokol.
[ Dodano: 08-06-2010, 20:22 ]
Hmm... odświeżę temat... Czy padło komuś serwo hamulcowe? Auto stalo tydzien i sie nic w kole nie zapiekło więc na razie temat odstawiam jednakże jakieś słabe te hamulce mi się wydają i zrobiłem teścik. Tak samo auta hamuje z włączonym jak i wyłączonym silnikiem więc chyba wina serwo. Zrobiłem test jak w manualu. Zgasiłem silnik napompowałem pedał i nieco sztywnieje ale chyba za mało. Wydaje mi się ze jeżeli pełny skok pedału to a (uwaga matematyka) to po zgaszeniu silnika i wypstrykanuiu tego co w serwo zostało mam skok b i teraz wydaje mi się, że 3*b =~ a. Tak przynajmniej to w galancie wyglada i tak chyba kiedys w kolcie bylo. Jest sens zmieniać serwo? Pedal mi powinien zesztywniec do 1/3 glebokosci a on sztywnieje 1/3 i 2/3 dalej moge wcisnac. Dobrze prawie czy nie? Niech ktoś u siebie rzuci okiem jeśli można... |
_________________ Gaz jest... tani
Mój Galant |
|
|
|
 |
|