Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] różnica w jeździe na kołach 16" i 17"
Autor Wiadomość
gildor 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long '01
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-05-2010, 19:53   [3.2 DID] różnica w jeździe na kołach 16" i 17"

witajcie

w nowym pajero mitsu zakłada 17" koła. czy jest jakaś znacząca różnica między 16" i 17", że to zrobili? znaczy, czy ktoś miał porównanie na czarnym?
chce się pozbyć kół, które kupiłem razem z autem, a są one 20". zastanawiam się więc czy w zamian kupić 16" czy 17". jeżdżę generalnie po czarnym, ale po fatalnej jakości asfalcie, dlatego te 20", to jest kosmiczna porażka. mam wprawdzie 16" felgi z gumami S/M, dlatego chciałbym spróbować zamienić 20" na coś z sensem, za to oryginalne mitsu, bo moje 16" są akcesoryjne.

przy okazji, jakby kogoś interesowała zamiana 20" oryginalne mitsu z letnimi gumami na (i tu właśnie ten wybór cali) też z mitsu z letnimi gumami, to polecam się. nie są idealne, bo najprawdopodobniej były kupione razem z autem, a auto jest z 2001.

pozdrawiam

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 06-05-2010, 10:18   

W nowym Wagonie fabrycznie wystepuja w zaleznosci od konfiguracji/wersji felgi o rozmiarach 17 i 18 cali.
Stan mojej wiedzy podpowiada mi, ze MMC nigdy nie produkowalo jako wyposazenia dodatkowego felg 20" do P III a juz na 100% nie byly w oficjalnej sieci dealerskiej sprzedawane auta na takich kolach. W Polsce mozna bylo zamowic w salonach tylko 16-ki o innych wzorach.
Oczywiscie jest kilku producentow, ktorzy maja takie obrecze ale z pewnoscia nie jest to produkt fabrycznie oryginalny.
Generalnie roznica w jezdzie po czarnym moze byc (choc wcale nie musi) odczuwalna miedzy kolami 16" a 17". Za to roznica w cenie bedzie wyraznie widoczna. Majac fundusze i nie uzywajac auta w terenie wybralbym 17". W teorii stabilniejsze/sztywniejsze auto w czasie jazdy. Mialem Pinina na 17" kolach z oponami GoodYear Wrangler F1. Na szosie bajka, jezdzil jak po szynach.

gildor 
Forumowicz

Wysłany: 06-05-2010, 10:36   

Gene napisał/a:
W nowym Wagonie fabrycznie wystepuja w zaleznosci od konfiguracji/wersji felgi o rozmiarach 17 i 18 cali.
Stan mojej wiedzy podpowiada mi, ze MMC nigdy nie produkowalo jako wyposazenia dodatkowego felg 20" do P III a juz na 100% nie byly w oficjalnej sieci dealerskiej sprzedawane auta na takich kolach. W Polsce mozna bylo zamowic w salonach tylko 16-ki o innych wzorach.
Oczywiscie jest kilku producentow, ktorzy maja takie obrecze ale z pewnoscia nie jest to produkt fabrycznie oryginalny.

to jeszcze zależy co nazywamy fabrycznie oryginalnym. felgi są Mitsubishi i pasują idealnie. ba, klucz 20 z zestawu do nich pasuje, a do felg, które mam dodatkowo (16") nie, bo śruby są na klucz 19.
to są te felgi (duże obrazki, dla pokazania szczegółów)
http://www.greennet.org.pl/~mario/tmp/P5022828.JPG
są wpisane do briefa.

Gene napisał/a:
Generalnie roznica w jezdzie po czarnym moze byc (choc wcale nie musi) odczuwalna miedzy kolami 16" a 17". Za to roznica w cenie bedzie wyraznie widoczna. Majac fundusze i nie uzywajac auta w terenie wybralbym 17". W teorii stabilniejsze/sztywniejsze auto w czasie jazdy. Mialem Pinina na 17" kolach z oponami GoodYear Wrangler F1. Na szosie bajka, jezdzil jak po szynach.

generalnie na tych 20" zajefajnie jedzie się po autostradzie, za to jazda katowicką, to było serce na ramieniu. auto nie potrafiło utrzymać toru jazdy w koleinach, a na nierównościach też było mało stabilne przy prędkościach przelotowych. na 16" niemal nie musiałem kierownicy trzymać, auto samo utrzymuje tor jazdy. jazda na 16" w porównaniu z 20" była jak bajka na katowickiej. a do autostrady najbliższej ze stolicy mam 80km :)

a może to tylko kwestia tego, że opony założone są 275/45. może korzystniej będzie po prostu zmienić gumy na 265/50. jest szansa, że ten centymetr szerokości zrobi wielką różnicę. jakiś mało zdecydowany coś jestem :)

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 06-05-2010, 11:30   

gildor napisał/a:
felgi są Mitsubishi i pasują idealnie
Nie bede sie spieral ale to nie sa felgi Mitsubishi. A ze pasuja to tylko sie cieszyc bo nie zawsze felgi aftermarketowe sa odpowiednio dobierane, nie wspomne juz o homologacji.

gildor 
Forumowicz

Wysłany: 06-05-2010, 11:38   

Gene napisał/a:
Nie bede sie spieral ale to nie sa felgi Mitsubishi. A ze pasuja to tylko sie cieszyc bo nie zawsze felgi aftermarketowe sa odpowiednio dobierane, nie wspomne juz o homologacji.

no nie ja je kupowałem, więc w polemikę wdawać się nadmierną też nie zamierzam. takie miałem z autem. może tylko dekielki są mitsu, nie wiem. w każdym razie made in japan na nich stoi. no i innych bardziej oryginalnych nie mam :) a chętnie bym miał w zamian :)
a co do homologacji, to niemcy mają wiekszego pierdolca na tym punkcie niż polacy, a one sa wpisane w brief auta i jest TUV na to, wiec wicie, rozumicie.
niemniej to tak lekko OT się mi tu robi :)

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 06-05-2010, 11:58   

Jak masz kase i auto z czarnego nie zjezdza to kup 17 lub 18. Jesli jednak Pajero ma byc uzytkowane "zgodnie z przeznaczeniem" to raczej 16".

gildor 
Forumowicz

Wysłany: 06-05-2010, 12:07   

Gene napisał/a:
Jak masz kase i auto z czarnego nie zjezdza to kup 17 lub 18. Jesli jednak Pajero ma byc uzytkowane "zgodnie z przeznaczeniem" to raczej 16".

masz rację i tego się będę trzymał.
ale ja nie wiem czy akurat to pajero ma przeznaczenie aż takie, jakie wydaje się że powinno mieć :) za dużo ma plastiku na dole i nie za duży prześwit jak na latanie po ciężkim terenie no i samonośne zawieszenie. no ale ok :) więcej niż w koła, trzeba zainwestować w wysłanie go w duże błoto.
niemniej, zdecyduję się chyba na pomysł, bo przeciez 16" mam i ich się nie pozbywam, więc w razie pomysłu na wlot w błoto, mam drugie koła i miał będę.

[EDIT]
tak patrzę na ceny opon i wybór 18" jest większy niż 16". a ceny wcale nie wyższe.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 06-05-2010, 14:18   

gildor napisał/a:
tak patrzę na ceny opon i wybór 18" jest większy niż 16". a ceny wcale nie wyższe

moze, ja dawno nie porownywalem cen, generalnie 31" opona byla tansza od 32" a jak jest w tym przypadku to juz napisales.
gildor napisał/a:
no i samonośne zawieszenie

samonosna konstrukcje i niezalezne zawieszenie
gildor napisał/a:
nie za duży prześwit jak na latanie po ciężkim terenie

Ja nie wspominalem o ciezkim terenie, raczej totalna turystyka. Wystarczy kamienista szutrowka lub podmokla laczka i jazda na szosowkach sie skonczy.

gildor 
Forumowicz

Wysłany: 06-05-2010, 14:24   

Gene napisał/a:
Ja nie wspominalem o ciezkim terenie, raczej totalna turystyka. Wystarczy kamienista szutrowka lub podmokla laczka i jazda na szosowkach sie skonczy.

hehe, no doooobra. generalnie właśnie dlatego kupiłem co kupiłem. wyprowadziłem się na wieś, a tegoroczna zima mnie nieco dobiła.
wracając do cen, to może opony nie są diametralnie różne w cenie, ale felgi i owszem. wychodzi na to, że trudno będzie mi zamienić te 20" na jakiekolwiek inne, ale spróbuje. nie zamierzam na nich zarobić, chce mieć normalne w miare koła na zmiane.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 06-05-2010, 14:41   

:D

gildor 
Forumowicz

Wysłany: 06-05-2010, 14:43   

piaukne :) do tego potrzebowałbym jeszcze trzeci komplet kół :D zimowe, letnie i wkrzaczne :twisted:

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 06-05-2010, 15:58   

Ja mam dwa zima / lato :D no ale auto tylko troche z czarnego zjezdza :D

jamilano 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III '04 3.2 DiD
Wysłany: 07-05-2010, 21:01   opony

Gene napisał/a:
[url=http://img197.images...770.jpg]Obrazek[/URL]

:D

Gene,

jak te opony sprawują się na czarnym i przy wyższych prędkościach ?

lagerboy 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero 3.2 did 2001
Wysłany: 14-05-2010, 22:25   

koleszka GENE niby pomogl tyle razy ale o kolach to zielonego pojecia nie masz.. w salonach niemieckich w kazdym aucie wiekszym niz kompakt jako wyposazenie dodatkowe mozna wybrac wieksze fele.. w roku 2001 wpisywalo sie to w brief.. teraz jest to wpisane oryginalnie i zazwyczaj w autach osobowych jest to o 2 cale wiecej niz oryginalnie.. pajero Gildora wyjechalo z salonu niemieckiego wlasnie na 20 i nie jest to jedyne auto na tych felach.. ja na zywo widzialem juz trzy i z 10 w ogloszeniach.. felgi to oryginalny wyrob borbeta i jest dopasowany tylko i wylacznie do pajero.. rozstaw srob jak i srednica piasty i et... tak jak klucz do kol ktory jest w zestawie do tych wlasnie felg.. wszystko oryginalnie zapakowanie przez mitsubishi.. takze rozmiar 295.45.20 jest identyczny obwodem jak oryginalne 265.70.16 i nie oklamuje na predkosci.. tak ze jak bys chcial poczytac troszke grubiej na ten temat to moge sluzyc pomoca..

[ Dodano: 14-05-2010, 22:27 ]
a fele polecam wystawic na allegro.. jak moje auto tam bylo to mialem z 5 telefonow o same felgi.. tak ze zainteresowanie jest.. :)

gildor 
Forumowicz

Wysłany: 14-05-2010, 22:32   

lagerboy napisał/a:
takze rozmiar 295.45.20 jest identyczny obwodem jak oryginalne 265.70.16 i nie oklamuje na predkosci.. tak ze jak bys chcial poczytac troszke grubiej na ten temat to moge sluzyc pomoca..

ale tam były 275 nie 295.

Odpowiedz do tematu