Przesunięty przez: lukasz12 12-02-2011, 01:46 |
Tajemniczy zbiorniczek |
Autor |
Wiadomość |
pc [Usunięty]
|
Wysłany: 30-09-2006, 15:44 Tajemniczy zbiorniczek
|
|
|
Zauważyłem, że w okoliy lewego reflektora mam jakiś zbiornik na (chyba) płyn hamulcowy, ale jeśli tak to znaczy, że mam Takie 2, bo jeden główny i ten któy wczoraj wyparzyłem. Dlaczego tak jest? Czy ten 2 mniejszy zbiorniczek zawiadje ABS'em? |
|
|
|
 |
PaweMa [Usunięty]
|
Wysłany: 30-09-2006, 20:45
|
|
|
Tak kolego, ten zbiornik zawiera płyn hamulcowy dla pompy ABS i trzeba tak samo sprawdzac jego stan jak w tym głownym.Dlaczego tak japończycy wymyslili nie mam pojęcia. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24335 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 02-10-2006, 19:03
|
|
|
w okolicy reflektora, to będzie raczej zbiornik płynu spryskiwaczy reflektorów |
|
|
|
 |
Nachbar [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2006, 19:09
|
|
|
no powiem wiem, że wczoraj zagladałem pod maskę i szukałem jakiegoś zbirniczka w okolicy reflektorów (przednich oczywiście) i nic oprócz zbiorniczków na płyn do spryskiwaczy nie znalazłem. To fakt, że jestem takim samym mechanikiem jak część tych co się szczycą takim mianem i że była już szarówka jak robiłem oględziny podmaskowe ale... .
no nic - poczekam może ktoś jakąś fotkę wklei o jaki zbirnik chodzi to go może namierze |
|
|
|
 |
setko [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2006, 20:54
|
|
|
Jest pod prawym lefrektorem tak nicko pod kablami az tak pod blotnikiem.Naprawde
ledwo go widac . |
|
|
|
 |
grzess81 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2006, 21:59
|
|
|
Witam !!!
U mnie tez co prawda dziwny taki ale jest tak jak pisał PaweMa jest w nim płyn chamulcowy do abs. |
|
|
|
 |
pit_314 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2006, 22:37
|
|
|
grzess81 napisał/a: | Witam !!!
U mnie tez co prawda dziwny taki ale jest tak jak pisał PaweMa jest w nim płyn chamulcowy do abs. |
potwierdzam przedmówcę - to płyn hamulcowy - zasobnik pompy ABS, na mój gust ten typ tak musi mieć, pompa elektryczna jest daleko od siłownika |
|
|
|
 |
pc [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2006, 07:17
|
|
|
No właśnie... a jak załączacie te obrazki pod postami?
A tak wygląda zbiorniczek
 |
Ostatnio zmieniony przez pc 03-10-2006, 07:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-10-2006, 07:33
|
|
|
pc napisał/a: | No właśnie... a jak załączacie te obrazki pod postami? | Prosto - Zdjęcia - link na górze forum - postępować zgodnie z instrukcjami. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Nachbar [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2006, 10:36
|
|
|
no i umnie wszystko gra - mam coś takiego - ale jak spozierałem pod maskę to byla szarówka i myślałem że to nie zbirnik tylko jakiś mechanizm . Pytanie tam też trzeba czegoś dolewać??? a jak sprawdzić jaki jest stan?? |
|
|
|
 |
PaweMa [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 12:32
|
|
|
Postępowanie takie same jak przy uzupełnianiu płynu hamulcowego w tym drugim.Jesli wezmiemy lampkę samochodową i uprzemy się to zobaczymy na tym małym zbiorniku podziałkę min i max.Dolewamy dot4 aby był stan i gotowe. |
|
|
|
 |
pc [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 12:59
|
|
|
Na nakrętce jest napisane, use only DOT 3 |
|
|
|
 |
PaweMa [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 13:55
|
|
|
DOT 3 i DOT 4 sa ze sobą mieszalne, poprostu dot 4 ma wyższa temperature wrzenia.oba sa syntetyczne i nic nie szkodzi jak nalejemy dot4 ktory jest lepszy od dot 3. |
|
|
|
 |
pc [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 18:37
|
|
|
aha, dziękuję za wyjaśnienie - cene info. Pozdrawiam!
[ Dodano: 08-10-2006, 16:15 ]
No dobra, ale mam problem z dostaniem się do tego wlewu. Mam stan na poziomie min i chcaiłbym uzupełnić nieco stan.
Nad zbiorniczkiem sa kable któe uniemożliwiają mi zdjęcie dekielka, ale tu kolejne pytanie - kable jakoś odsunę.
Czy moge dolać płyn nie wiedząc jaki był wcześniej? czy lepiej spuścić ten który jest wlany?
Jak to zrobić? jest tam jakiś zaworek spustowy? |
|
|
|
 |
|