|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.2 DID] Problem ze stukotem |
Autor |
Wiadomość |
Piotr35
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III Long 3,2DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-06-2010, 22:35 [3.2 DID] Problem ze stukotem
|
|
|
Witam, Jestem nowy na forum.
Szanowni koledzy, mam problem z moim Miśkiem rocznik 2001. Po 1 jest problem z rozruchem samochodu trzeba potrzymać kilka sekund zanim odpali ( wcześniej palił od gwizdka ), a jak silnik się zagrzeje to słychać dziwne metaliczne stukoty w okolicach pompy paliwowej. Byłem na diagnostyce w ASO ale po podłączeniu do komputera wyszło że pompa działa jak najbardziej w porządku. NIe ma innych problemów, auto chodzi normalnie, normalnie przyśpiesza itd..., Proszę was o pomoc, dodam iż w środę udaję się do pompiarza ale mam mieszane uczucia ( boję się że będą chcieli zarobić i wskażą na pompę ). Jak ktoś z was wie co to może być to będę wdzięczny. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 20-06-2010, 23:10
|
|
|
oczywiście filtry wymieniłeś.
Jeśli tak i noc nie pomogło to będzie pompa wtryskowa, pada rozdzielacz. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
1405
Forumowicz
Auto: Pajero I 3000V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2009 Posty: 301 Skąd: Dorohusk
|
Wysłany: 20-06-2010, 23:28
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: | oczywiście filtry wymieniłeś.
Jeśli tak i noc nie pomogło to będzie pompa wtryskowa, pada rozdzielacz. |
I podaje nierówne dawki paliwa na cylindry, a co za tym idzie pojawia się stukanie podczas pracy. |
|
|
|
 |
Piotr35
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III Long 3,2DID
|
Wysłany: 21-06-2010, 06:48
|
|
|
Dzięki za podpowiedzi.
Oczywiście filtry wymienione.
Tylko nie ma żadnych innych problemów za wyjątkiem tego stukania. ( nie licząc kiepskiego zapłonu )
Wydaje mi się ,że jakby były podawane nierówne dawki to bym miał jakieś inne objawy np; nierównomierna praca silnika, kopcenie, spadki obrotów, gaśnięcie. Tu nic takiego nie ma stąd też moje zaniepokojenie. Po za tymi dwoma objawami wszystko pracuje bez zarzutu.
[ Dodano: 23-06-2010, 12:46 ]
Witam,
Byłem na diagnostyce u "pompiarza" i co? I wg jego opinie to nie jest pompa.
Po
1. NIe ma żadnych innych objawów za wyjątkiem stukania
2. Podczas dodawania gazu gdzieś jak kreska na obrotomierzu wskazuje 1000 stukanie ustaje.
Pompiarz stwierdził, że może być problem ze smarowaniem pompy czyli z tymi rurkami które doprowadzają olej . Powiedział aby zająć się tym w pierwszej kolejności, lub z jakąś pompką próżniową przed pompą paliwa ( też prawdopodobne ) powiem szczerze zgłupiałem.
Jadę znowu do ASO i zobaczymy. ( Problem wynikł po wymianie oleju na 180 tyś )
Na razie myślę że podkręcę obroty do 1000 obrotów i nie będę tego słyszał
Jak macie jakieś sugestie to proszę.
Piotr |
|
|
|
 |
|
|