Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pojemnosc baku a ilosc gazu
Autor Wiadomość
Artii 
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-08-2005, 21:20   Pojemnosc baku a ilosc gazu

Dzis pojechalem sobie zatankowac LPG do mojej furki (pierwszy raz w tym miejscu) no i nagle patrze na licznik a tu juz 39 litrow mi zatankowali. Powiedzialem kolesiowi ze chyba za duzo mi nalal bo zwykle mi wchodzi ok 34l do butli 42l wiec wylaczyl i powiedzial ze zawsze wszyscy tak mowia i sie glupio usmiechnal [:x].

Wydaje mi sie ze ludzi w ciula robia na tej stacji bo jak mozna zatankowac tyle gazu?

Wobec tego mam pytanko czy jest jakis urzad ktory sie zajmuje takimi sprawami? Chodzi mi o to aby ktos pojechal na ta stacje i ja sprawdzil. Chociaz znajac naszych urzednikow to wg nich bedzie wszystko ok.

Mial ktos taki lub podobny przypadek?

ps. Kumplowi raz na innej stacji zatankowali o litr wiecej niz ma butla.

Na wszelki wypadek wzialem paragon z pieczatka i tablicami miska.

borecki
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2005, 13:30   

ja mialem podobnie chociaz juz nie pamietam gdzie to bylo ale zwylko mi wchodzi 28l do butli 33l wtedy zatankowalem troche ponad 30, niewielka roznica ale tyle do tej butli nie wchodzi...

Maryjon 
Forumowicz

Auto: MSR99 2.0 Colt1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-08-2005, 12:39   

Wszystko zależy od ustawienia zaworu na dystrybutorze gazu i stopnia wysłużenia zaworu w aucie.
Ponieważ mam instalacje już 3 lata i przejechałem około 170kkm, zawór w aucie mam juz wysłużony. Często latem mi sie zdaża zatankowac 35 litrów do butli 37. Zależy od stacji.
Na większości tankuje jednak 24 litry. Rozmawiałem z specami od zakładania gazu.
Istnieje możliwość regulacji zaworu w aucie. Mozna go w ogóle wyłączyc i nabijać na max'a.
A dystrybutor tankuje do chwili odcięcia właśnie tego zaworu w aucie. (róznica ciśnień pomiedzy dystrybutorem a zbiornikiem.)
A teraz czy mnie oszukują na tankowaniu....
Jesli tankuje więcej litrów do zbiornika - a mam zwyczaj wyjeżdzać gaz do konca butli - relatywnie do zwiekszenia ilości zatankowanego gazu zwieksza mi sie zasięg km.

Miałem też przypadek odwrotny - tzn do pustej butli weszło tylko 11 litrów i zawór odbił - kończył sie gaz na stacji i ciśnienie tłoczenia było mniejsze od cisnienia w butli.

Jedno, wiem tylko, za pierwszym razem mialem niezlego pietra - nie zauważyłem nabili mi ~35 litrów a był upał około 40 stopni. Bałem się że odlecę...
Colt 1.3 2000
Było
Lancer 1.5 GLi 1991

Odpowiedz do tematu