tylne drzwi |
Autor |
Wiadomość |
tomekhydra
Forumowicz
Auto: PAJERO III 3,2 did long 2005
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-07-2010, 18:58 tylne drzwi
|
|
|
Witam,od pewnego czasu zastanawiam sie nad kierunkiem otwierania tylnych drzwi w terenowkach(Pajero,Vitara,i inne)na prawa strone ,wygodniej i bezpieczniej byloby przy ruchu prawostronnym by wrota otwieraly sie na lewo a nie na prawo.Co o tym nyslicie?a moze ktos zna odpowiedz?pzdr tomek |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-07-2010, 20:26
|
|
|
Bo wszystkie wyżej przez Ciebie wymienione pochodzą z Japonii, gdzie jest to normalne ze względu na ruch lewostronny |
|
|
|
 |
tomekhydra
Forumowicz
|
Wysłany: 09-07-2010, 21:29 !
|
|
|
No dobra ,a Opel frontera?A tak na marginesie jezeli japonczycy wysylaja swoje auta do europy i potrafia przelozyc kierownice,pedaly,wajchy od biegow i cala elektryke to nie potrafia przelozyc klamki i zawiasow tylnych drzwi ?jakos nie moge uwiezyc- chyba musi byc jakis inny powod.pzdr tomek
[/list] |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-07-2010, 22:02
|
|
|
tomekhydra napisał/a: | a Opel frontera? |
A on przypadkiem nie pochodzi z Niemiec? Bo jeśli z Japonii to znaczy, że moja teoria jest błędna |
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 09-07-2010, 22:51
|
|
|
A przypadkiem nie wynika to z ergonomii? Większość ludzi jest praworęczna i naturalne dla nich są drzwi prawe (otwierając drzwi przez pociągnięcie zawias jest po prawej) czyli dokładnie tak jak w terenówkach. Łatwiej się je otwiera prawą ręką. W budownictwie też dominują drzwi prawe. A Frontera w połowie pochodzi z Japonii. Tak nawiasem. |
_________________ Pajero II 2,5 TD SWB '96
L200 HP '10
L200 Dakar '05 Silver Beast |
|
|
|
 |
tomekhydra
Forumowicz
|
Wysłany: 11-07-2010, 01:10 !
|
|
|
No właśnie o ergonomie i bezpieczeństwo mi chodzi ,pomyślcie ;jeśli parkujesz auto przy krawężniku(prawym oczywiście-podjechałeś do sklepu) i masz zamiar zapakować np.telewizor to potrzebujesz miejsca na auto,klape i jeszcze troche by przejśc z telewizorem czyli tak na dwa plaskacze.Gdyby drzwi otwierały się na lewo problem byłby dużo mniejszy
Z Waszych wywodów panowie wynika , iż wszystkie terenówki zaprojektowano w krajach z
lewostronnym ruchem.
Nie szukam zagadki na siłe -myślałem iż jest jakieś proste wytłumaczenie - tak było w wątku o tylnych światłach. pzdr tomek |
|
|
|
 |
Ostan
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD '01
|
Wysłany: 20-07-2010, 01:53
|
|
|
Tak sobie myślę, ze tak mają i tyle |
_________________ www.wheelieholix.pl
Takie marne popisy na szosie ....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawdę .... aż ciężko czasami ich wyprzedzić ....
Pamiętaj Gość - lejąc z wiatrem idziesz na łatwiznę ... |
|
|
|
 |
Vini
Forumowicz

Auto: Pajero IV long
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Lut 2010 Posty: 56 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 20-07-2010, 21:21
|
|
|
Wysiadając jako kierowca masz bliżej do klamki tylnych drzwi |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 21-07-2010, 13:37
|
|
|
ja mam dalej |
|
|
|
 |
polaff
Mitsumaniak
Auto: *
Pomógł: 6 razy Dołączył: 02 Maj 2009 Posty: 2452 Skąd: ....
|
Wysłany: 22-07-2010, 00:38
|
|
|
Faraonix napisał/a: | ja mam dalej |
ale przynajmniej parkujesz po właściwej dla drzwi i całej tej teorii stronie |
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 22-07-2010, 10:53
|
|
|
Wg naszych przepisów drogowych wolno w terenie zabudowanym parkować po lewej stronie drogi (czyli przodem przeciwnie do kierunku jazdy). Stając pod sklepem zrób właśnie tak i będziesz miał bezpiecznie. |
_________________ Pajero II 2,5 TD SWB '96
L200 HP '10
L200 Dakar '05 Silver Beast |
|
|
|
 |
polaff
Mitsumaniak
Auto: *
Pomógł: 6 razy Dołączył: 02 Maj 2009 Posty: 2452 Skąd: ....
|
Wysłany: 22-07-2010, 10:57
|
|
|
Heilsberg napisał/a: | Wg naszych przepisów drogowych wolno w terenie zabudowanym parkować po lewej stronie drogi (czyli przodem przeciwnie do kierunku jazdy). Stając pod sklepem zrób właśnie tak i będziesz miał bezpiecznie. |
prawda jest taka, że jak komuś sie nudzi to doszukuje się problemów. Dla mnie nie ma znaczenia w którą strone otwierają sie drzwi. Podoba mi sie rozwiązanie z Tropper'a czy patrola z drzwiami dzielonymi, ale jednocześnie uważam, że terenówka nie powinna mieć drzwi otwieranych do góry. Każdy ma swoje zdanie i swoje problemy |
|
|
|
 |
|