Hamowanie silnikiem - stukot centralnie pod podlogą |
Autor |
Wiadomość |
mikello
Mitsumaniak
Auto: 3.2 DID A/T 2008,
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-07-2010, 17:24 Hamowanie silnikiem - stukot centralnie pod podlogą
|
|
|
Hej, takie właśnie "coś" ostatnio mnie dopadło. Przy małej prędkości rzędu 40-60km/h przyspieszając i nagle zwalniając nogę z gazu słyszę mniej więcej miedzy siedzeniami delikatne stukniecie. Z ciekawości zajrzałem pod spód i wydaje mi się ze dyfer centralny (??) jakby spocony od oleju. Jadę sprawdzić ten olej ale to dopiero w przyszłym tyg. Nie rozsypiemy się do przyszłego tyg?
pozdrawiam |
_________________ Mikello |
|
|
|
 |
stani78
Mitsumaniak
Auto: Galant E33A 2.0 GLSi 92r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Sie 2006 Posty: 132 Skąd: szczecin
|
Wysłany: 19-07-2010, 18:14 hamowanie silnikiem
|
|
|
Wygląda wedłg opisu na łożysko w skrzyni biegów . Zobacz jaki ma wał luz na skrzyni |
|
|
|
 |
dzerwys
Nowy Forumowicz
Auto: pajero 2003 3.2
|
Wysłany: 24-07-2010, 19:31
|
|
|
Witam jestem tu nowy Mam pajero long 3.2 2003rok i podobdy problem do opisanego przez kolege mikello.W moim autku nastepuje takie stukniecie w okolicy tylnich siedzen wlasnie podczas dynamicznego przyspieszania i gwaltownej zmiany biegow.Mechanicy po ogledzinach nie mogli zdiagnozowac dokladnie usterki.Czy moze byc to wyrobiona poduszka lub uszkodzona podpora walu???Z gory dziekuje za odp.Pozdr. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 24-07-2010, 22:59
|
|
|
Jest to spowodowane najczęściej luzem w tylnym moście. Wjedź na kanał zostaw na kluzie i kręć tylnym wałem. Będziesz miał luzy na przegubach tych na wale, i na moście. Moze być jeszcze tzw. suma luzów, czyli wszystkie luzy z kół zębatych ze skrzyni biegów.
Na pewno nie jest to luz na łożysko wałka sprzęgłowego. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
dzerwys
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-07-2010, 23:31
|
|
|
Super dzieki cos sprobuje pokombinowac a jesli sa to te luzy kol zebatych w skrzyni to chyba srednio?To cos powaznego? |
|
|
|
 |
HANSOLOOO
Nowy Forumowicz
Auto: PAJERO 3,2 DID
|
Wysłany: 07-08-2010, 18:00 Re: Hamowanie silnikiem - stukot centralnie pod podlogą
|
|
|
mikello napisał/a: | Hej, takie właśnie "coś" ostatnio mnie dopadło. Przy małej prędkości rzędu 40-60km/h przyspieszając i nagle zwalniając nogę z gazu słyszę mniej więcej miedzy siedzeniami delikatne stukniecie. Z ciekawości zajrzałem pod spód i wydaje mi się ze dyfer centralny (??) jakby spocony od oleju. Jadę sprawdzić ten olej ale to dopiero w przyszłym tyg. Nie rozsypiemy się do przyszłego tyg?
pozdrawiam |
Dwie okrągłe poduszki trzymające tylni dyfer lub tuleje wahacza tylniego wzdłużnego.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 08-08-2010, 08:18
|
|
|
dzerwys napisał/a: | Witam jestem tu nowy Mam pajero long 3.2 2003rok i podobdy problem do opisanego przez kolege mikello.W moim autku nastepuje takie stukniecie w okolicy tylnich siedzen wlasnie podczas dynamicznego przyspieszania i gwaltownej zmiany biegow.Mechanicy po ogledzinach nie mogli zdiagnozowac dokladnie usterki.Czy moze byc to wyrobiona poduszka lub uszkodzona podpora walu???Z gory dziekuje za odp.Pozdr. |
To rozwalające się koło dwumasowe. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
dzerwys
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-08-2010, 07:45
|
|
|
To FAKT!
Jeszcze raz dziekuje za pomoc. |
|
|
|
 |
mikello
Mitsumaniak
Auto: 3.2 DID A/T 2008,
|
Wysłany: 10-08-2010, 12:58 Re: Hamowanie silnikiem - stukot centralnie pod podlogą
|
|
|
HANSOLOOO napisał/a: |
Dwie okrągłe poduszki trzymające tylni dyfer lub tuleje wahacza tylniego wzdłużnego.Pozdrawiam |
I to właśnie u mnie było, tuleja wahacza...
thx |
_________________ Mikello |
|
|
|
 |
HANSOLOOO
Nowy Forumowicz
Auto: PAJERO 3,2 DID
|
Wysłany: 10-08-2010, 14:15 Re: Hamowanie silnikiem - stukot centralnie pod podlogą
|
|
|
mikello napisał/a: | HANSOLOOO napisał/a: |
I to właśnie u mnie było, tuleja wahacza...
thx |
Czyli miałem rację. Do kupienia najtaniej u P.Zbyszka sprawdzałem Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|