Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Potrzebne telewizory 42 i 37 cali
Autor Wiadomość
Derpin
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2010, 23:51   Potrzebne telewizory 42 i 37 cali

szukam szukam chodzę oglądam i już zgłupiałem :rolleyes: :rolleyes:

sprawa wygląda tak upatrzyłem sobie 2 modele LG 42SL9500 i 37SL8000

pierwszy to led krawędziowy drugi jeszcze jarzeniówka ale telewizor już w miarę cienki jeżeli chodzi o wymiary, oba telewizory dostępne tylko w euro rtv, oba mają naklejoną szybe na cały ekran tak że nie ma ramki, minusem tego rozwiązania jest to że tworzy nam się lustro, gdy przyjrzałem się dokładnie modelowi SL9500 okazało się iż mimo że nowszy i teoretycznie wyższy model to obraz jednak gorszy od serii SL8000 opartej jeszcze na jarzeniówkach, kolory na tym nowszym wydają się bardziej wyblakłe, mniej żywe a biel ma delikatny odcień niebieskiego.

z paru hurtowni dowiedziałem się że niby seria sl jest już wycofywana czy ktoś z Was słyszał o czymś takim ? czy może chodzi o to że hurtownie go nie mają i chcą wcisnąć coś innego, w rtv modele dostępne raczej bez problemu.

oczywiście mimo preferencji co do marki LG, to jeżeli macie jeszcze jakieś godne uwagi modele innych marek, albo inny model LG, które spełniają poniższe założenia, to z chęcią jeszcze bardziej namieszam sobie w głowie:

fullHD,
MPEG-4
port USB z możliwością odpalania divx, mp3, jpg
minimum 100Hz
w miarę slimowa obudowa grubasy powyżej 8 cm odpadają.

przed chwilą zajrzałem jeszcze na serię c650 samsunga ktoś ma jakieś opinie ?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-07-2010, 08:59   

W przypadku podświetlania LED krawędziowego to płacisz tylko i wyłącznie za to że TV będzie cieńszy i trochę mniej prądu będzie zużywał (ale przeważnie dopłata nie zwraca się nawet po 10 latach) a obraz zazwyczaj gorszy z możliwością częstszego występowania cloudingu (wady polegającej na nierównym podświetlaniu matrycy z czego producenci nie wymieniają takich matryc).

No i wypadało by się zdecydować czy chcesz matrycę z szybą z przodu która przeważnie ma wyższy kontrast ale odbija wszystko dokoła czy matową która się przydaje szczególnie jeśli okna mamy za sobą (na przeciwko TV) lub jakiś źródło światła jak kinkiety czy jak się to nazywa.

roobku 
Forumowicz
inż.

Auto: Lancer 09' 1.8 Intense
Wysłany: 23-07-2010, 08:41   

zobacz też na TV Philipsa, matryce maja takie same jak LG, fajnym bajerem jest AmbiLight, co do szyby na matrycy to ja bym czegoś takiego nie brał, mam takie rozwiązanie na monitorze komputerowym, pomieszczenie musi być dobrze zaciemnione inaczej ta szyba działa jak lustro (producent pewnie podaje że sa filtry, powłoki itp ale to naprawde nic nie daje), bardzo dobre TV LCD robi Sharp i Toshiba (gdzies nawet wyczytałem że Sony zmienia dostawcę matryc z Samsunga na Sharpa)

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 23-07-2010, 15:13   

roobku napisał/a:
bardzo dobre TV LCD robi Sharp i Toshiba (gdzies nawet wyczytałem że Sony zmienia dostawcę matryc z Samsunga na Sharpa)

Sony nie brał od Samsunga tylko ma z nim wspólną fabrykę (udział 50:50) a z Sharpem się związali (tam udział jest mniejszy) bo ta fabryka SLCD Corp po prostu już nie wydala z produkcją. Żeby była jasność matrycą są INNE a jedynie z tych samych fabryk mają co najmniej inne filtry montowane na matrycach. A swoją drogą już nie raz widziałem że to nie matryca daje obraz tylko elektronik-procesor i często lepszy procesor na generacyjnie gorszej matrycy dawał lepszy obraz.

Kolega mógł by sprecyzować czy koniecznie chce się pchać w EDGE LED czy może jednak taniej i lepiej standardową świetlówkę?

Derpin
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2010, 21:20   

krzychu napisał/a:
Kolega mógł by sprecyzować czy koniecznie chce się pchać w EDGE LED czy może jednak taniej i lepiej standardową świetlówkę?
\

zmiana marki i tiviki tez juz raczej wybrane :D zaufamy serii C samsunga czyli 46c650 i 40c650 co przy cenach odpowiednio 3300 i 2300 za sztukę jest w sam raz do przyjęcia, no i oczywiście nie edge led tylko zwykła świetlówka, pooglądałem i oczka zadecydowały, mimo że oba te samsungi mają matrycę crystal czyli trochę lustrzana to obraz i tak lepszy niz za szybą LG, no i mniej się odbija prawie wcale w porównianiu do LG. zobaczymy czy tylko jutro uda sie je złapać w MM bo ostatnie sztuki wiszą ;/ ;/

[ Dodano: 27-07-2010, 11:01 ]
kupione :D seria C samsunga przebiła design LG, telewizorki bardzo fajne, bez instrukcji można zapoznać się z całym menu, ustawić kanały czy cokolwiek innego, pilot ma podświetlane przycisk, dodatkowo 2 złącza usb oraz ethernet, sprawiają że staje sie to telewizor multimedialny, z ethernetu jeszcze nie korzystałem ale jeżeli chodzi o usb to czyta chyba wszystkie możliwe formaty video, do tego pliki z fotkami, mp3, itd. jakość obrazu na kablówce jest do przyjęcia, jakość fullhd powoduje że ciężko oderwać wzrok od ekranu, świetną funkcją telewizora jest czujnik światła w pomieszczeniu który automatycznie dostosowuje moc podświetlenia i przy tym pobór prądu :)

Odpowiedz do tematu