Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Jak wymienic amortyzatory ze sprezynami?
Autor Wiadomość
beno729 
Mitsumaniak

Auto: Galant Sport, Peugeot 405
  Wysłany: 19-08-2009, 22:16   [EAxx] Jak wymienic amortyzatory ze sprezynami?

Hej pany, z gory przepraszam - nie uzylem wyszukiwarki z premedytacja :twisted: jestem za granicą i korzystam z internetu 3g - z komorki, aby zalozyc ten temat potrzebuje ok 20min...

zamowilem sobie 4kyb excel'e + 4lesjofors w pon chcialbym sobie to wymienic, najlepiej sam.
Akurat amorow nigdy nie wymienialem, aczkolwiek ogolne pojecie na temat majsterkowania mam, takze mysle ze z Wasza pomoca bedzie to pestka, tudziez czysta przyjemnosc. Moze macie jakies linki do tutoriali, ew ktos moze zechce poswiecic troche czasu i opisac dokladnie caly zabieg tak, aby kolejne osoby mogly z tego skorzystac. Moj gal to se 2.0 benz 98r sedan.

z gory dziekuje i jesli zasmiecam - rowniez przepraszam i prosze o zrozumienie.
pzdr maniaki!
Ostatnio zmieniony przez Owczar 20-08-2009, 10:58, w całości zmieniany 1 raz  

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-08-2009, 10:58   

beno729, bez odpowiednich narzędzi nie jest to zbyt proste. Przede wszystkim czy masz zaciski do sprężyn?

Ursus 
Mitsumaniak
Zbieram na Gala

Auto: Galant `99 2.0TD skasowany:(
Wysłany: 20-08-2009, 12:35   

Bez odpowiednich narzędzi wymiana jednego amorka z tyłu zajęła mi pół dnia :D udać się udało ale trochę nerwów straciłem... Narzędzia to podstawa, zaciski będą potrzebne a czy jest tutaj co opisywać to nie wiem. Jak zdejmiesz koło i postawić samochód na lewarku wszystko będziesz widział. W mojej wersji Galanta z silnikiem 2.0TD z tyłu wymiana amorka to była kwestia wykręcenia jednej śruby u dołu i chyba jak dobrze pamiętam dwóch nakrętek u góry. Później zaciski do sprężyn i uwolnienie amortyzatora ze sprężyny. Tutaj było trochę problemów, bo nakrętka i gwint na amortyzatorze były solidnie skorodowane więc w ruch poszła kątówka. Generalnie wszystko po kolei rozłożyłem i patrzyłem aby tak samo to poskładać no i z doświadczenia mogę powiedzieć, że najlepiej od razu zaopatrzyć się również w nowe odboje i osłony amortyzatorów, stare u mnie to było próchno. Jak masz pojęcie o majsterkowaniu i nie boisz się takich robótek to dasz radę. W Galancie amortyzatory wymieniałem tylko z tyłu, z przodem bawiłem się w Astrze a to nieco inna konstrukcja :wink: ale zasada była ta sama - wystarczy popatrzeć i wszystko widać jak na dłoni.

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Auto: Galant 2.5 '98 SE
Wysłany: 20-08-2009, 17:03   

Jestem właśnie po samodzielnej wymianie amorków, i będzie Ci potrzebnych kilka narzędzi.
Po primo najważniejsze ściskacze do sprężyn - ja kupiłem na allegro za kilkadziesiąt PLN. Kiepsko się nimi robi, ale najważniejsze że się da :)
Klucz nastawny, klucze płaskie oczywiście, klucz dynamometryczny się by zdał, ale nie jest niezbędny. Może jeszcze kątówka, jeśli nakrętka na amorku będzie skorodowana.

Przy składaniu uważaj na ustawienie górnego mocowania amorka w stosunku do dolnego.

Jeśli idzie o mnie, to odboje IMO były ok i je zostawiłem, natomiast osłony musiałem wymienić. Dobrałem w IC jakieś na szerokośc i długość, odciąłem trochę i są super.

Natomiast zerknij najpierw na górne mocowanie, pod gumami. Jeszcze w autku (musisz zdemontować tylne siedzenie). Ja miałem mocno skorodowane. Niestety, nie dało rady nigdzie dokupić, i musiałem 'zregenerować' (brunox :) ).
Więc zerknij zanim zaczniesz robić z autem, jak będzie sama rdza, to lepiej kup nowe.

beno729 
Mitsumaniak

Auto: Galant Sport, Peugeot 405
Wysłany: 20-08-2009, 20:07   

odboje to elastomer na tloku amortyzatora? z watku wynika ze ciezko dostac odboje i oslony do galanta? czy sa po prostu drogie? czym mozna je zastapic? ze sciskaczem nie bedzie problemu - znajomy ma warsztat samochodow offroadowych, proponowal nawet wymiane na gratisa, ale zosia samosia ze mnie to se sam wymienie :biggrin: zatem do poniedzialku, wlasnie wtedy rozgrzebuje temat:) dziekuje wszystkim!

piotrkor1 
Forumowicz
piotrkor1

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 TT typ S
Wysłany: 16-09-2009, 15:21   

Witam!!
Wymiana amortyzatorów z tył nie jest taka trudna, po warunkiem, że ma się ściągacze do sprężyn np firmy Yato ok 60zł i komplet kluczy nasadowych z grzechotką.
Najlepiej kupić od razu odboje i osłony.Komplet w serwisie kosztuje 400zł na 2 strony.
Dochodzi do tego cena 2 amortyzatorów firmy Kayaba 200zł sztuka.Czas pracy ok 2 godz.

Matik608 
Mitsumaniak

Auto: BMW E61 3.0D
Wysłany: 24-07-2010, 19:09   

witam.
powiecie mi gdzie jest górne mocowanie amortyzatora w sedanie? :wink: w bagażniku nie znalazlem wiec musze wyciągnąć kanape i ten boczek kanapy?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 24-07-2010, 19:14   

Znajduje się za boczkiem oparcia tylnej kanapy, boczek jest przykręcany pod siedliskiem kanapy, śruba na klucz 12 albo 14
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

j13mk 
Mitsumaniak

Auto: był Galant 2.4 GDI
Wysłany: 24-07-2010, 22:14   

Matik608 napisał/a:
powiecie mi gdzie jest górne mocowanie amortyzatora w sedanie?
Tu... :wink: Dasz radę bez odkręcania, tylko tan plastik za kanapą trzeba zdjąć.

Matik608 
Mitsumaniak

Auto: BMW E61 3.0D
Wysłany: 26-07-2010, 19:13   

ok dzieki wielkie :) dzisiaj udało mi sie zdemontować i dobrać sie do mocowania :wink: pozdrawiam :)

Odpowiedz do tematu