[3.0 V6] Koło na "tylnej klapie" |
Autor |
Wiadomość |
Vini
Forumowicz

Auto: Pajero IV long
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Lut 2010 Posty: 56 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 20-07-2010, 20:56 [3.0 V6] Koło na "tylnej klapie"
|
|
|
Spotkał ktoś możliwość przeniesienia na np. dodatkowy stelaż koła zapasowego na tylna klapę? |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-07-2010, 09:09
|
|
|
Przy konstrukcji klapy i zderzaka w fabrycznym Pajero Sport jest to raczej niewykonalne. Czemu chcesz wywalic kolo zapasowe spod podwozia? Potrzebujesz miejsce na dodatkowy zbiornik czy masz moze tak duze kola, ze zapas sie nie miesci. Najprostrzym ale i malo praktycznym rozwiazaniem jest przelozenie kola zapasowego do wnetrza auta. Najczesciej spotykanym wyjsciem jest instalacja "czegos" na dachu i wozenie zapasu na gorze. Jesli auto ma byc do turystyki lub na powazne eskapady jest to calkiem dobre wyjscie choc podnosi srodek ciezkosci auta i zwieksza opory powietrza.
Nie pamietam juz gdzie ale wydaje mi sie, ze wlasnie na Pomorzy ktos z posiadaczy K90 mial dorabiane stalowe zderzaki. Na bazie takiego zderzaka udalo sie dorobic uchwyt do kola zapasowego.
Nie wiem jak to robilo w praktyce ale to chyba jedyny patent dla kogos kto musi miec zapas na klapie. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Vini
Forumowicz

|
Wysłany: 21-07-2010, 09:43
|
|
|
Planuję instalację LPG, i szukam ew. rozwiązania by nie wozić koła w bagażniku (rozmiar fabryczny).
Oczywiste jest że amortyzatory tylnej klapy nie uniosą koła, ale myślałem o dodatkowym stelażu otwieranym na bok, jak tylne drzwi w normalnym pajero.
Gdzieś w sieci widziałem takie rozwiązanie, ale nie mam pojęcia po jakiej nazwie tego szukać.
Butla w bagażniku odpada, ponieważ popsuje całkowicie funkcjonalność tego auta. |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-07-2010, 10:16
|
|
|
Taki stelaz w fabrycznym samochodzie nie ma racji bytu. Zwyczajnie konstrukcja Sporta nie przewiduje instalacji takiego osprzetu. Profile, blacha i zderzak nie sa wzmacniane. Moze jest jakis patent ale jedyny, ktory widzialem byl zastosowany w Sporcie, w ktorym zmieniono zderzak na stalowy. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Vini
Forumowicz

|
Wysłany: 21-07-2010, 10:43
|
|
|
Ok.
Na krótkie trasy będzie "koło w sprayu"
Na dłuższe, mocowanie pionowo w bagażniku.
Dzięki.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
PiotrBe
Mitsumaniak - ogrodnik

Auto: Galant 2,5 V6-24 '97
|
Wysłany: 14-09-2010, 22:51
|
|
|
dziś przypadkiem natrafiłem na temat kola na klapie.
Przeważnie trzymam się mojego zwyczaju niewypowiadania się w tematach aut, których nie użytkuję. Tym razem złota zasadę postanowiłem złamać, bo widzę że dyskutant nie zajarzył do końca tematu, lub go nie zna
Jeśli nadal interesuje Cię machnięcie koła na tylnej klapie, to polecam przejrzeć jakiekolwiek forum jeepa. Zarówno cherokee, jak i grand cherokee maja klapy jak P Sport, a w dodatku koło postawione w bagażniku. Zapewne chęć posiadania bagażnika powoduje, ze teo typu mocowania sa w jeepie bardzo ppularne.
Rozwiązać da się to nawet z fabrycznym zderzakiem, pozostaje tylko kwestia estetyki. W jeepie mocowanie koła mocuje się do podłużnic pod budą auta. W przypadku pajero montaż możńa wykonac bezpośrednio do ramy nośnej pojazdu.
Pozdrawiam |
_________________ GALANT '97 2,5 - 24 przecinak
PAJERO '89 2,6 -górkowspinacz, aktualnie nieruchomość
od niedawna jest Ducato 2,8 i.d.TD '00,
i kolejny Miśkowaty: Hyundai H100, zwany pokraką
2.XII.08 Od dzisiaj tata;D
 |
|
|
|
 |
Vini