Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Błąd 301 - wypadanie zapłonu
Autor Wiadomość
juar_78 
Forumowicz

Auto: MitsubishiLancerKombi2.0 2006
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-08-2010, 22:04   Błąd 301 - wypadanie zapłonu

Cari 1,6, 2001 r., 103 PS.

Jakiś czas temu założyłem LPG. Instalacja sekwencyjna. Wszystko śmiga wzorcowo. Zakładał renomowany gazownik.

Problem to zapalający się check. Odczyt to błąd 301 bodajże - wypadanie zapłonu na pierwszym cylindrze. Gazonik zapewnia, że wszystko ze strony LPG jest ok. Padło podejrzenie na instalacje zapłonową - wymieniłem więc świece, podmieniane były cewki i kabel WN. Błąd dalej wyskakuje.

Najgorsze jest to, że brak jakiegoś klucza, regularności. Gdyby wyskakiwał ciagle na LPG to byłbym pewien, że to wina instalacji. Było jednak już tak, że jeździłem 3 tygodnie bez chcecka a potem znienacka znów zaświecił się dwarazy w krótkim odstepie czasu Nie mam w ogóle żadnej pewności, czy przyczyna leży po stronie instalacji LPG, czy jednak układu zapłonowego silnika.

Załączeniu się chcecka najczęściej nie towarzyszą jakiekolwiek negatywne objawy ze strony silnika. Jedynie dwa lub trzy razy zdarzyło sie, że silnik jakby się przytkał na chwikę. W colcie podobny objaw miałem, kiedy nawalała kopułka. Jeszcze jedna obserwacja - ten check często zalącza się przy ruszaniu z miejsca, np. po starcie na światlach.

Co moge jeszcze sprawdzić. Gdzie szukac tropu ?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-08-2010, 22:33   

Instrukcja obdukcji kodu błędu:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

cyklista 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,6 Comfort
Wysłany: 12-08-2010, 10:46   

To że gazownik twierdzi że wszystko jest ok nie znaczy że tak naprawdę jest. Jeśli check nie zaświecił ci się nigdy na benzynie to wina tylko i wyłącznie gazu. Pierwszym krokiem będzie zamiana miejscami wtrysków i jak check będzie pokazywał inny cylinder to będziesz pewny że to wina wtryskiwacza. Jak pokaże dalej 301 to szukaj w tej wtyczce i ogólnie w kablach do tego wtrysku i cylindra (u mnie właśnie nie łączyły wtyczki i takie cyrki miałem).

ps. nie napisałeś jakiej firmy instalacja, jakie wtryski, gdzie montowana

juar_78 
Forumowicz

Wysłany: 14-08-2010, 15:03   

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi.

Sprawa wygląda tak, że auto ostatnio, mimo trybu pracy gaz, jeżdziło (nie wiem, czy cały czas) na benzynie. Do tego przytykało się czasem a check świecił non stop tydzień. Wywalił wypadanie zapłonu i coś nie tak z mieszanką.
U gazownika okazało się, że nawalił czujnik temperatury gazu, który decyduje m.in. kiedy gaz w ogóle podawać oraz jest jednym z parametrów, który decyduje o ilości wtryskiwanego gazu. Czujnik oczywiście wymieniony w ramach gwarancji. Pytanie, czy czasem nie nawalał już wcześniej i stąd te moje przygody.
Poobserwuję teraz i dam znać.

Moja instalacja to:
- rduktor Megic III,
- układ sterujący: STAG 200-4 Plus,
- wtryskiwacze: megic jet.
Kosztowała mnie coś ok. 2550 zł.

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 16-08-2010, 17:26   

juar_78 napisał/a:
układ sterujący: STAG 200-4 Plus,

Z tego co wiem to nie ma 200 plus. Jest albo sam 200 albo jak plus to mozesz miec 300. Musisz sie zdecydowac :)
Temat o Colcie...
'97 Galant EA2W, 2,0 GLS - 4G63 (II 2009 - IV 2017)
Od Lancera do Galanta...
'94 Lancer CB4W GLXi, 1.6 - 4G92 (II 2005 - II 2009)

juar_78 
Forumowicz

Wysłany: 16-08-2010, 20:47   

PRszepraszam pomyłka. STAG 300-4 Plus

Odpowiedz do tematu