Przesunięty przez: Szyszkowa 09-08-2010, 09:37 |
awaryjne otwarcie piątych drzwi w pajero III |
Autor |
Wiadomość |
keraj998
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 DID Long 2005
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-08-2010, 23:49 awaryjne otwarcie piątych drzwi w pajero III
|
|
|
dzisiaj przy próbie otwarcia piątych drzwi prawdopodobnie doszło do wypadnięcia cięgna od klamki , obecnie klamka porusza sie bezwładnie, w związku z powyższym jak można otworzyć wskazane drzwi od strony bagaznika |
_________________ "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący" |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 09-08-2010, 00:18
|
|
|
Jak pracowalem na szrocie to awaryjnie takie rzeczy otwieralem przy pomocy pily spalinowej ale po tym jak zdemontowalem zamek stacyjki stojac na masce i klamki nie otwierajac drzwi pytali mnie po co mi pila za kazdym razem jak ja bralem |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 308 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
 |
lars0303
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 2.5 TD
|
Wysłany: 09-08-2010, 10:01
|
|
|
Witam!
Miałem podobny problem. Zauważyłem jednak, że pojawia się on tylko gdy próbuję otworzyć tylne drzwi przy zamkniętym centralnym zamku. Wtedy opada klamka i jest koniec. Jednak kilkukrotne otwarcie i zamknięcie centralnym zamkiem u mnie zawsze rozwiązuje problem.
Teraz gdy pamiętam aby najpierw sprawdzić czy drzwi są odblokowane problem nie występuje. |
|
|
|
 |
keraj998
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-08-2010, 10:02
|
|
|
Szyszkowa, dzięki za podpowiedź, ale w tym wątku jest opisany drugi krok tj. demontaż plastików w drzwiach, ja nie mogę ich zdemontować ponieważ nie mogę otworzyć tylnych drzwi, a bez ich otwarcia nici z demontażu |
_________________ "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący" |
|
|
|
 |
Mrówka
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3,2DID 00r.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Sty 2010 Posty: 22 Skąd: SOSNOWIEC
|
Wysłany: 09-08-2010, 15:53
|
|
|
Witam!
Problem z dzrzwiami zdarza się każdemu użytkownikowi Paejro III. Na początku musisz odkręcić i ściągnąć osłonkę od trzeciego światła stop, następnie ściągnąć plastikową osłonę tą dookoła szyby jest na zatrzaski i rzepy , następnie ściągasz osłonę główną (tą czarną z siatką) jest chyba tylko na zaczepach. Po demontażu plastikowych osłon masz cały mechanizm przed sobą. Proponuję zalać WD40 o odczekać godzinę az puści, pózniej umyć cały mechanizm benzyną i dobże nasmarować jakimś tawotem. Uwaga!!!Nie ściągaj czasami plastkiu z rejestracją jest przyklejony i jeżeli dobrze go nie zamontujesz(uszczelnisz) to bedzie zbierała się tam woda. |
|
|
|
 |
Ostan
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD '01
|
Wysłany: 09-08-2010, 19:51
|
|
|
Jak mi się zablokowała klamka (była jak by luźna ) i nie mogłem otworzyć drzwi, to pomogło postukanie ( oczywiście z wyczuciem ) pięścią w obudowę klamki - coś sie tam poprzesuwało i załapała klameczka. Potem oczywiście trzeba było rozebrać drzwi, wyczyścić nasmarować i bangla do dzisiaj. |
_________________ www.wheelieholix.pl
Takie marne popisy na szosie ....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawdę .... aż ciężko czasami ich wyprzedzić ....
Pamiętaj Gość - lejąc z wiatrem idziesz na łatwiznę ... |
|
|
|
 |
gildor
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long '01
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Lut 2010 Posty: 156 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-08-2010, 10:18
|
|
|
keraj998 napisał/a: | Szyszkowa, dzięki za podpowiedź, ale w tym wątku jest opisany drugi krok tj. demontaż plastików w drzwiach, ja nie mogę ich zdemontować ponieważ nie mogę otworzyć tylnych drzwi, a bez ich otwarcia nici z demontażu |
wszystkie drzwi zablokowałeś? nie da się wejść przez siedzenia i zrobić to od wewnątrz? |
|
|
|
 |
Ostan
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 10-08-2010, 18:57
|
|
|
od wewnątrz nie ma klamki - przynajmniej u mnie i wynika z tego, że u Keraja też
A u Ciebie jest ?? |
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawdę .... aż ciężko czasami ich wyprzedzić ....
|
|
|
 |
gildor
Forumowicz

|
Wysłany: 10-08-2010, 19:58
|
|
|
nie, ale jak sie zaciął, to chyba moze rozebrac od środka przy zamkniętych drzwiach, nie? w pajero nie rozbierałem, ale w innych autach dało się. nie da się? |
|
|
|
 |
keraj998
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-08-2010, 20:11
|
|
|
dzięki za podpowiedzi, temat już ogarnięty, demontaż plastików z wnętrza samochodu. trochę trudne jest wyjęcie tego dolnego plastiku na drzwiach bo można uszkodzić uszczelkę, dla wszystkich, którzy byli pomocni '+" |
|
|
|
 |
gildor
Forumowicz

|
Wysłany: 10-08-2010, 20:12
|
|
|
keraj998 napisał/a: | dzięki za podpowiedzi, temat już ogarnięty, demontaż plastików z wnętrza samochodu. trochę trudne jest wyjęcie tego dolnego plastiku na drzwiach bo można uszkodzić uszczelkę, dla wszystkich, którzy byli pomocni '+" |
widzisz Ostan, da się |
|
|
|
 |
Ostan
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 11-08-2010, 16:30
|
|
|
gildor napisał/a: | keraj998 napisał/a: | dzięki za podpowiedzi, temat już ogarnięty, demontaż plastików z wnętrza samochodu. trochę trudne jest wyjęcie tego dolnego plastiku na drzwiach bo można uszkodzić uszczelkę, dla wszystkich, którzy byli pomocni '+" |
widzisz Ostan, da się |
Warto wiedzieć, choć ja u siebie już doprowadziłem do porządku klameczkę |
|
|
|
 |
|