|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
dlaczego na benzynie niema ssania? |
Autor |
Wiadomość |
kuba23 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-10-2006, 21:57 dlaczego na benzynie niema ssania?
|
|
|
witam wszystkich mam problem z moim miskiem poniewaz niewlacza mu sie ssanie na benzynie a na na gazie ssanie chodzi co wy o tym sadzicie ? dodam ze mam miska na gazniku aisan silnik 4g15 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 12-10-2006, 13:42
|
|
|
A ile ma obr. na ssaniu na gazie? Jak odpalisz na benzynie to zgaśnie, czy jakoś tam chodzi? |
|
|
|
 |
kuba23 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2006, 21:38
|
|
|
na gazie ma tak 1300 a na benzynie chodzi ale obroty dziwnie skacza w granicach 300-400
gdy sie troche przegazuje to sie troche poprawiaja ale na krotko |
|
|
|
 |
gondoljerzy [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2006, 21:56
|
|
|
Nie wiem czy podobny Aisan siedział u mnie w galancie, ale załączenie ssania polegało w nim na przymknięciu przepustnicy ssania na wlocie do I przelotu gaźnika i jednoczesnym zwiększeniu uchylenia przepustnicy głównej I przelotu. Może ta górna przepustnica ssania nie zamyka Ci się tak jak powinna, a główna się otwiera. Wtedy na gazie ssanie będzie bo uchylenie przepustnicy głównej zwiększa przepływ mieszanki, a na benzynce mieszanka będzie niedostatecznie wzbogacona i silnik świruje. |
|
|
|
 |
kuba23 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2006, 22:14
|
|
|
czyli co powinienem zrobic jak sprawdzic czy ta gorna przepustnica ssania nie zamyka sie tak jak powinna? |
|
|
|
 |
gondoljerzy [Usunięty]
|
Wysłany: 13-10-2006, 09:34
|
|
|
Ano tak. Raniutko, gdy jest najchłodniej, zdjąć pokrywę filtra i bez odpalania silnika wcisnąć pedał gazu. Przepustnica powinna się przymknąć. Temperatury nie są jeszcze ekstremalne, ale powinna być bardziej zamknięta niż otwarta.:-)
Jeszcze jedna możliwa przyczyna przychodzi mi do głowy - termostat lub zawór sterujący ciepłym powietrzem dla silnika. Przy całkiem zimnym powietrzu silnikowi na benzynce jest trudniej. Dla gazu ciepłe powietrze jest zbędne i jesli nałogowo zapala się zimny silnik na gazie można to ustawić żeby silnik ssał tylko zimne, ale na benzynce jest wtedy gorzej. |
|
|
|
 |
kuba23 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-10-2006, 10:44
|
|
|
dzieki gondoljerzy zobacze dzis czy przepustnica sie przymyka, wiesz moze jakie czujniki znajduja sie w filtrze powietrza tam ida 2 przewody do niego z gaznika i gdy jeden odepne to silnik lepiej pracuje tak jakby ten przewod go dusil |
|
|
|
 |
|
|