|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[E52A 1.8] Problem z zawieszeniem (tył) |
Autor |
Wiadomość |
bula50
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 95r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-09-2010, 00:09 [E52A 1.8] Problem z zawieszeniem (tył)
|
|
|
Witam, mam pewne pytanie a mianowicie w najbliższym czasie wymieniał bede wahacz z tyłu ( mitsubishi galant 95r. 1.8GLSI), czy konieczna jest wymiana wraz z tym wahaczem śruby mimośrodowej czy nie trzeba jej wymieniac prosiłbym o w miare szybką odpowiedz. jesli jest konieczna wymiana to jaki jest koszt takiej śrubki bo na allegro patrzylem to 69PLN + przesyłka a moze w serwisie bedzie taniej i czy wogule maja w serwisie takie srubki ..... |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 24-09-2010, 07:05
|
|
|
w ASO śruba z podkładkami ok. 35 zł kosztuje
jeśli ją odkręcisz, to możesz zastosować starą - problem w tym, że zazwyczaj się nie udaje... |
|
|
|
 |
bula50
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 95r
|
Wysłany: 24-09-2010, 09:12
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | w ASO śruba z podkładkami ok. 35 zł kosztuje
jeśli ją odkręcisz, to możesz zastosować starą - problem w tym, że zazwyczaj się nie udaje... |
ASO czyli jednym słowem serwis tak ??
[ Dodano: 24-09-2010, 09:30 ]
Krzyzak napisał/a: | w ASO śruba z podkładkami ok. 35 zł kosztuje
a i jeszcze dzwonilem do serwisu to powiedzieli mi 54 zł śruba i 14 zł podkladka :/ takze kurcze sam juz nie wiem co robic |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 24-09-2010, 10:16
|
|
|
bula50 napisał/a: | dzwonilem do serwisu to powiedzieli mi 54 zł śruba i 14 zł podkladka :/ takze kurcze sam juz nie wiem co robic |
Kupić tak jak napisał kolega Krzyzak wtedy nie trzeba kombinować czy się uda zastosować ją ponownie. |
EA5W

|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 24-09-2010, 12:02
|
|
|
2 lata temu kupowałem - 35 zł kosztowało
jakbym miał wybór nie wiadomo co z Allegro czy oryginał z ASO za tą samą cenę, to wybrałbym ASO |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 24-09-2010, 14:51
|
|
|
bula50 napisał/a: | 54 zł śruba i 14 zł podkladka | zakup same śruby, podkładki da się odzyskac w większości przypadkow - oczywiście jezeli sie to robi z głową. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Kuba59
Nowy Forumowicz
Auto: GALANT 1995 [E52A 1.8]
|
Wysłany: 10-09-2013, 19:49
|
|
|
Mam pytanie dotyczące wahacza (tył, góra).
Pojechałem moim Galantem do Chorwacji na wakacje. Samochód już wiekowy ale sobie świetnie radził przez Słowcję, Węgierskie autostrady i niezłe drogi w Bośni i Hercegowinie. Trasa z Krakowa wyszła mi prawie 1400 km.
No i tu w Chorwacji troche pojeżdziłem po kamienistych, nadmorskich drogach i już słychać piski z tylnego prawego koła. Słychać tylko jak wolno jadę i oraz jak bujam go góra-dół. Jak jadę szybciej i po róznym to nic nie słychać.
Pooglądałem sobie wahacze i widzę że górny (tył) ma mocno wyrobioną tuleję gumową (najblizsza błotnika). To chyba jedyny wahacz którego jeszcze nie robiłem.
I moje pytanie do Was: czy szukać tu kogoś kto mi to będzie naprawiał, czy też nie przejmować się tym i liczyć że dojedzie bez problemów do Polski. Czy ta część ma wpływ na bezpieczeństwo jazdy w trasie, geometrię? Jak ją oglądałem to nie ma możliwości żeby coś tam zeskoczyło, najwyżej może być niewielki luz.
Kuba
PS
Całą trasę 1400 km nad Adriatyk można spokojnie zrobić na LPG, dużo stacji z gazem i jest dość tanio. Najdrożej na Węgrzech. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 10-09-2013, 20:43
|
|
|
Kuba59 napisał/a: | Pooglądałem sobie wahacze i widzę że górny (tył) ma mocno wyrobioną tuleję gumową (najblizsza błotnika). | Jezeli dobrze rozumiem to ta tulejka jest prasowana w zwrotnice, nawet jakby się oberwała to powinienes dac rade objechać uważając na niestabilnośc tyłu na śliskich nawierzchniach i łukach. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
marycjusz
Mitsumaniak marycjusz
Auto: SIGMA 3.0 V6 24v
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Paź 2011 Posty: 896 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 11-09-2013, 15:15
|
|
|
Jeśli dobrze zrozumiałem, to chodzi o górną tuleję zwrotnicy - możesz śmiało jeździć dalej, ja tak przejeździłem chyba z pół roku i nic się nie działo, to ci nie wypadnie, nie ma szans. Te tuleje jak już naprawdę się zużyją to czuć lekko na większych wybojach jakby tył auta lekko się bujał na boki - i to jedyny efekt zużytych tulei. |
_________________ SIGMA 1992, 3.0 V6 24v, 205 KM
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=85062
Subaru Forester S Turbo 1999, 177 KM
SIGMA KOMBI 1993, 3.0 V6 12v, 170KM (Brat)
DIAMANTE KOMBI 1995 3.0 V6 12v,170 KM (BRAT)
Duży Polski Fiat (brat)
Galant E56A USA, 1993, 2.4 DOHC 160 KM sprzedany dla WillyTheThird
Mój były Galant E54A 2.0 V6 1995 M/T (Sprzedany)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=70368
Fiatolot : http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
 |
|
|
|
 |
Kuba59
Nowy Forumowicz
Auto: GALANT 1995 [E52A 1.8]
|
Wysłany: 23-09-2013, 10:15
|
|
|
Dojechałem już przez Bośnię i Hercegowinę, Węgry i Słowację bez żadnych problemów.
Zaraz za przejściem granicznym SK > PL znów zaczęło tam coś "świergotać" - bo są tam niezłe dziury na przejściu.
Tak, chodziło mi o górną tuleję zwrotnicy. Cały wyjazd wyszedł 3100 km.
Chyba jeszcze tak trochę pojeżdżę do przeglądu albo jakiegoś serwisowania.
Dzięki!
[ Dodano: 11-12-2013, 23:11 ]
Dobra, już czas to wymienić. Przy zmianie opon zobaczyłem że prawie już nie ma tam tej gumy, pewnie od nowości tuleja nie była wymieniana.
Jedyne objawy - tak jak pisaliście - tylko czasem nieznacznie mi tyłem zarzuca ale tylko jak jadę po dziurach.
Na allegro widzę kilka ofert TULEJA GÓRNA ZWROTNICY TYŁ po ok. 30 PLN za szt.
I mam standardowe pytania. Czy możecie polecić jakąś markę części, Ile może wyjść koszt części i robocizny (wymiana nie wygląda na skomplikowaną), Czy przy okazji warto coś jeszcze wymieniać w zawieszeniu, na co zwrócić uwagę...
Kuba |
|
|
|
 |
|
|