Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyciszenie Outlander-a. Szum od opon/podloza.
Autor Wiadomość
andrzejski 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 29-09-2010, 07:28   Wyciszenie Outlander-a. Szum od opon/podloza.

Witam wszystkich,

Wlasnie sie przesiadlem z Pajero na Outlander-a i jestem bardzo zawiedziony halasem, ktory dochodzi od opon/podloza. Szumi jak jasna h... radia sie nie da slychac. Czy oni w ogole nie pomyslali o izolacji, czy tez zapomnieli jej zainstalowac w moim egzemplarzu?

Co ja moge z tym zrobic? Pomyslalem oczywiscie o wymianie opon, ale czy co cos da? Moje opony to Yokohama, Geolandar G033, takie odebralem zalozone przez dealera.

Czy jest jakas inna metoda wygluszenia tego samochodu bez powazniejszych przerobek?
Jakies doswiadczenia w tej materii?

Ogluchne albo od tego szumu, albo od radia, ktore musze poglosnic, aby cokolwiek slyszec. :?

--------------
Znalazlem wzmianki na temat wygluszenia, ale zadnego odrebnego.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 29-09-2010, 08:06   

andrzejski napisał/a:
Pomyslalem oczywiscie o wymianie opon, ale czy co cos da?
niewiele
andrzejski napisał/a:
Czy jest jakas inna metoda wygluszenia tego samochodu bez powazniejszych przerobek?
można zlecić profi warsztatowi. W ub. roku poważnie rozpatrywałem jego wygłuszenie. Oferty były dość zróżnicowane cenowo w zależności od materiałów i zakresu - 4,5-12kzł. Optymalna wydawała się oferta z Mielca, który jako leżący nieco na uboczu był zdecydowanie tańszy, ale to i tak było 8kzł, a przede wszystkim konieczność odstawienie do nich samochodu na dwa tygodnie, co na szczęście skutecznie powstrzymywało mnie przed wygłuszaniem (nie miałbym praktycznie szans na udowodnienie oszustwa ASO Automarket). Nie znam osoby, która by nie była zadowolona z wygłuszania i w niektórych aż dziwnie się jeździ, bo akustyka jest zupełnie inna. Niestety trzeba rozebrać praktycznie całe wnętrze, wywalić styropian i wstawić profi maty tłumiące, a następnie to wszystko dokładnie poskładać tak, aby niczego nie urwać ew. przerabiając, bo grubość i waga niektórych elementów się zmienia. Outlandera oceniali na ok. +100kg, więc bez tuningu silnika też nie pozostało by to bez wpływu na dynamikę i konieczność naciskania pedału gazu. I ostatnie - rozebranie wnętrza to duża ingerencja - jeżeli coś Ci padnie np. w elektryce, masz niemal pewną opinię MMC, że to wina samowolnej i niefachowej przeróbki samochodu, a to Ty będziesz musiał udowodnić, że to nieprawda, co w Polsce wcale nie jest łatwe. ps. Samochód dzięki wygłuszaniu mniej się nagrzewa - wyklejany jest również dach.

andrzejski 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-09-2010, 20:53   

rezon napisał/a:
andrzejski napisał/a:
Pomyslalem oczywiscie o wymianie opon, ale czy co cos da?
niewiele
andrzejski napisał/a:
można zlecić profi warsztatowi. W ub. roku poważnie rozpatrywałem jego wygłuszenie. Oferty były dość zróżnicowane cenowo w zależności od materiałów i zakresu - 4,5-12kzł. Optymalna wydawała się oferta z Mielca, który jako leżący nieco na uboczu był zdecydowanie tańszy, ale to i tak było 8kzł, a przede wszystkim konieczność odstawienie do nich samochodu na dwa tygodnie, co na szczęście skutecznie powstrzymywało mnie przed wygłuszaniem (nie miałbym praktycznie szans na udowodnienie oszustwa ASO Automarket). Nie znam osoby, która by nie była zadowolona z wygłuszania i w niektórych aż dziwnie się jeździ, bo akustyka jest zupełnie inna. Niestety trzeba rozebrać praktycznie całe wnętrze, wywalić styropian i wstawić profi maty tłumiące, a następnie to wszystko dokładnie poskładać tak, aby niczego nie urwać ew. przerabiając, bo grubość i waga niektórych elementów się zmienia. Outlandera oceniali na ok. +100kg, więc bez tuningu silnika też nie pozostało by to bez wpływu na dynamikę i konieczność naciskania pedału gazu. I ostatnie - rozebranie wnętrza to duża ingerencja - jeżeli coś Ci padnie np. w elektryce, masz niemal pewną opinię MMC, że to wina samowolnej i niefachowej przeróbki samochodu, a to Ty będziesz musiał udowodnić, że to nieprawda, co w Polsce wcale nie jest łatwe. ps. Samochód dzięki wygłuszaniu mniej się nagrzewa - wyklejany jest również dach.

Przeraza mnie zakres przerobek o ktorych wspomniales. Nie wiem, czy jest to tego warte. Rozsadniej juz by bylo raczej sprzedac ten samochod i kupic inny juz cichszy.
Dzieki za opis. Zastanowie sie nad tym. Moze wytlumic tylko zakola, stamtad dochodzi ten szum.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-09-2010, 09:13   

andrzejski napisał/a:
Nie wiem, czy jest to tego warte.
im głośniejszy samochód tym efekt jest większy :) . Niestety wg opisów i zdjęć całe wnętrze jest demontowane i wyklejane. Pozostawienie kawałka blachy, otworu technologicznego bez ingerencji skutkuje podobno wzmożoną emisją dźwięków przez tę niedoróbkę. Czy warto? Gdyby nie pozwanie do Sądu dealera Mitsubishi już miałbym pewnie wyciszony, bo też zaczyna mi doskwierać jego wyciszenie - bardziej koła, niż silnik - ten zyskał po wgraniu mapy na kulturze pracy :mrgreen: - niewiele, ale jednak.

andrzejski 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-10-2010, 14:12   

rezon napisał/a:
andrzejski napisał/a:
Nie wiem, czy jest to tego warte.
im głośniejszy samochód tym efekt jest większy :) . Niestety wg opisów i zdjęć całe wnętrze jest demontowane i wyklejane. Pozostawienie kawałka blachy, otworu technologicznego bez ingerencji skutkuje podobno wzmożoną emisją dźwięków przez tę niedoróbkę. Czy warto? Gdyby nie pozwanie do Sądu dealera Mitsubishi już miałbym pewnie wyciszony, bo też zaczyna mi doskwierać jego wyciszenie - bardziej koła, niż silnik - ten zyskał po wgraniu mapy na kulturze pracy :mrgreen: - niewiele, ale jednak.

Szukalem jakiegos odniesienia dla Outlandera w stosunku do innych podobnej klasy samochodow. Znalazlem strone:

http://www.autocentrum.pl/oceny/rankingi/male-suvy

Jak sie mozna bylo spodziewac, jest on tak "cichy" ze sie nawet nie miesci w pierwszej 10tce. W innych kategoriach tez nie jest top. Nie wiem, jak wiarygodne sa takie rankingi, kto je pisze i czy te roznice dziesiatek i setnych czesci maja jakiekolwiek znaczenie. Moje osobiste preferencje sprawiaja, ze lubie te samochody, jezdze Mitsubishi od kilkunastu lat i dla mnie sa doskonale. Niestety z tym wygluszeniem sie nie popisali, a szkoda.

Chyba znajde jakis poradnik, jak mozna samemu wygluszyc samochod i sie wezme do pracy. Zaczne od nadkoli, jezeli to nie da zadowalajacego efektu, wyglusze plyte i powinno byc dobrze. Silnik jest wygluszony w miare dobrze, lubie te jego "mruczenie" nie przeszkadza w niczym.

Moze ktos tez sprobuje sam sie z tym pobawic i zamiesci na forum jakis opis? Przydalby sie taki.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-10-2010, 15:54   

andrzejski napisał/a:
Silnik jest wygluszony w miare dobrze,
:shock:

janekzpolic 
Forumowicz

Auto: Outek
Wysłany: 08-10-2010, 18:32   

rezon napisał/a:
andrzejski napisał/a:
kolega ma chyba benzynę

andrzejski 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-10-2010, 20:15   

janekzpolic napisał/a:
rezon napisał/a:
andrzejski napisał/a:
kolega ma chyba benzynę

Dokladnie. 2.4L benzyniak. Bardzo ladnie chodzi, cicho i rytmicznie. Do tego 6 stopniowy automat zmienia biegi tak, ze nawet nie czuje kiedy. Do tej pory jezdzilem 4 stopniowymi, ten jest o niebo lepszy. Jezeli bedzie bezawaryjny, to zakup byl udany.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-10-2010, 08:55   

andrzejski napisał/a:
Dokladnie. 2.4L benzyniak.
To i tak nie jest wygłuszony, bo nie musi być...

Straszny 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DID 2009
Wysłany: 13-10-2010, 10:53   

A czy w Waszych modelach przy np. wolnej jeździe (około 10 km/h) i naciśnięciu mocno pedału hamulca głośno słychać chupanie paliwa w zbiorniku? U mnie ostatnio zwróciłem na to uwagę i zaczyna mnie to nieco irytować. Troszkę to nie bardzo pasuje do auta za ponad 120 tys. Wynika z tego, że i wyciszenie z przodu auta i z tyłu jest słabiutkie. Liczę, że w następcy Outlandera Mitsubishi poważnie podejdzie do tego tematu, bo da się niedługo Koreańczykom na całej linii wyprzedzić.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-10-2010, 12:20   

Straszny napisał/a:
chupanie paliwa w zbiorniku? U mnie ostatnio zwróciłem na to uwagę i zaczyna mnie to nieco irytować. Troszkę to nie bardzo pasuje do auta za ponad 120 tys. Wynika z tego, że i wyciszenie z przodu auta i z tyłu jest słabiutkie.
słychać, ale na takie drobiazgi już dawno przestałem zwracać uwagę. Wyciszenie Outka nie jest słabiutkie, po za styropianem jego praktycznie nie ma ;) . Mitsubishi oprócz wyciszenia ma do wyprostowania znacznie więcej spraw, tylko na razie podchodzi do tego - Po co? przecież samochody się sprzedają

13zbyszek13 
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
Wysłany: 13-10-2010, 12:41   

rezon napisał/a:
Po co? przecież samochody się sprzedają

A jak się sprzedają to muszą być Ok skoro klient się decyduje na zakup.

dab 
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Wysłany: 13-10-2010, 13:07   

13zbyszek13 napisał/a:
A jak się sprzedają to muszą być Ok skoro klient się decyduje na zakup.

cena, cena to glowny wyznacznik ze kupuja ten model a w dodsatku jakby nie bylo dobra przynajmniej z hasla marka...MITSUBISHI....ludzie raczej maja z nia dobre skojarzenia....ale to sie pomalu zmienia badz zmiani, szkoda ze dzieki podejsciu MMC do klienta...

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 13-10-2010, 13:14   

dab napisał/a:
cena, cena to glowny wyznacznik ze kupuja ten model a w dodsatku jakby nie bylo dobra przynajmniej z hasla marka...MITSUBISHI....ludzie raczej maja z nia dobre skojarzenia....ale to sie pomalu zmienia badz zmiani, szkoda ze dzieki podejsciu MMC do klienta...

Jak to się mawiało: 1 auto sprzedaje salon, 2-gie i następne serwis i obsługa posprzedażowa :D

Dominik

Straszny 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DID 2009
Wysłany: 13-10-2010, 13:19   

Racja, niestety i ja zaczynam zerkać coraz częściej na (jeszcze niedawno dopisałbym "o zgrozo" - teraz już bez tego dopisku)Koreańczyki. A jeszcze niedawno w głowie były tylko "Japońce". Zakup Mitsubishi zaczyna mnie pomału rozczarowywać. Winne są przede wszystkim pierdoły, ale skutecznie denerwujące (wyciszenie, brak oświetlenia wszystkich włączników szyb, dziwne dźwięki pojawiające się czasem podczas jazdy po włączeniu sprzęgła, brak oświetlenia, które podczas ciemności umiliło by życie <np. oświetlenie przestrzeni na nogi, oświetlenie diodami klamek wewnątrz>). Auto z tego przedziału dla mnie to nie tylko narzędzie - ono ma dać jeszcze tę wartość dodaną, że miło powinno się do niego wsiadać za każdym razem, i z żalem wysiadać nie patrząc, że inne tańsze czasem, są lepiej przemyślane w szczegółach.

Odpowiedz do tematu