MSS 1.9 DID- ogrzewanie |
Autor |
Wiadomość |
jarro71
Forumowicz
Auto: Space Star 1.9 2002
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-11-2010, 00:45 MSS 1.9 DID- ogrzewanie
|
|
|
Witam, od kilkunastu dni jestem posiadaczem MMS 1.9 DID, 2002. Niestety bardzo wolno nagrzewa się wnętrze auta. Co może byc przyczyną?
pozdrawiam jarro. |
_________________ jarro |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 01-11-2010, 20:48
|
|
|
Niestety "ten typ tak może mieć". Napisałem "może mieć" bo trudno określić co to znaczy "wolno". Ogólnie silnik DID zagrzewa się dość długo a jak przyjdą mrozy to dopiero będzie trwało....
Zwróć uwagę czy wskazówka temp. silnika dochodzi prawie do połowy skali i utrzymuje się na tym poziomie. Częsty przypadek w DID-ach to usterka termostatu, co powoduje długi czas nagrzewania silnika a co za tym idzie słabe ogrzewanie. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
jarro71
Forumowicz
Auto: Space Star 1.9 2002
|
Wysłany: 01-11-2010, 22:23
|
|
|
Dzieki za info. Silnik osiaga odpowiednią temp po ok 20 min jazdy.
Podobny problem mialem w Astrze II 1.7D. Po kilku wizytach w serwisie i sprawdzaniu termostatow, nawiewow itp mechanik polecil mi przytkanie jednej z chlodnic zdjęciem RTG A4...i pomoglo
pozdrawiam jarro |
_________________ jarro |
|
|
|
 |
Faraday
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DID
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Posty: 252 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 02-11-2010, 11:47
|
|
|
Mam Carismę DID i uważam, że nagrzewa się dość szybko. Fakt, do osiągnięcia temperatury optymalnej potrzeba trochę czasu, ale ciepło w kabinie zaczyna się robić po kilku minutach jazdy.... Ogólnie jest lepiej niż w innych samochodach z podobnym silnikiem. |
|
|
|
 |
Manuela
Mitsumaniak Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 02 Gru 2009 Posty: 699 Skąd: Warszawa - Grochów
|
Wysłany: 17-11-2010, 13:22
|
|
|
Mój termostat już od jakiegoś czasu szwankował i postanowiłam go zrobić przed zimą. Zmiana w tempie nagrzewania się wnętrza jest ogromna! JCH napisał/a: | Zwróć uwagę czy wskazówka temp. silnika dochodzi prawie do połowy skali i utrzymuje się na tym poziomie. Częsty przypadek w DID-ach to usterka termostatu, co powoduje długi czas nagrzewania silnika a co za tym idzie słabe ogrzewanie. |
Dokładnie o to chodzi. Przed wymianą wskazówka ledwo się doczołgiwała do 1/3 skali. W środku zaczyna teraz grzać, zanim wskazówka temperatury się ruszy na dobre. Gwiazda grzeje teraz że hoho- ciekawe, czy przełoży się to na "zganianie" pary z szyb. |
|
 |
|