Przesunięty przez: roch_27 05-09-2007, 09:43 |
Spust płynu chłodniczego i góra chłodnicy |
Autor |
Wiadomość |
bernie [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2006, 14:17 Spust płynu chłodniczego i góra chłodnicy
|
|
|
Niedawno mój rydwan (E55) całkiem spektakularnie wybuchł na skrzyżowaniu. Takie bum i dużo białego dymu (normalnie, jak na filmach). Okazało się, że górę chłodnicy rozerwało - taki plastykowy element. Czy to jest do dostania (po ile)? Czy można skleić matą szklaną, poxipolem albo cyjanoakrylem i wystarczy?
I jeszcze kwestia wymiany płynu chłodniczego: gdzie jest korek spustowy na silniku? Czy z tyłu, trochę bardziej od strony kierowcy? Bo tak widzę na schemacie dla nowszych Galantów z '97.
Pozdrowienia
Bernard
---------------------
Galant '93 2.0 E55 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-10-2006, 18:00
|
|
|
bernie napisał/a: | Czy można skleić matą szklaną, poxipolem albo cyjanoakrylem i wystarczy | Nie wystarczy - znów puści.
Kup nową chłodnicę. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
maniakowy [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2006, 21:00
|
|
|
ja tam wiem ze jak moja chlodnica ( w nissanie ) miala dosc duza dziure.. dokladnie na srodku to zadne specyfiki nie pomagaly bo daleej sikala niczym fontanna.. nie majac juz nic do stracenia kupilem poksyline i taki dwa razy wiekszy od dziury placek przykleilem jezdzilem na tym 2 lata.. po dwoch latach odpadlo i nastepny wlasciciel przykleil to samo i dalej jezdzi |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2006, 21:55
|
|
|
ja bym zaryzykowal sklejeniem ale obserwuj temp silnika uwaznie i sprawdzj co jakis czas to klejone miejsce jak bedzie przepuszczac to trzeba bedzie kupic nowa chlodnice ( takie moje zdanie na ten temat ) ale rob jak uwazasz |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 28-10-2006, 21:56
|
|
|
maniakowy, kwestia szczęscia. Ja nie polecam takich "prowizorek" ale ja mam inne podejście do tematu - lubie polegać w 100% na samochodzie. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2006, 22:01
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | maniakowy, kwestia szczęscia. Ja nie polecam takich "prowizorek" ale ja mam inne podejście do tematu - lubie polegać w 100% na samochodzie. |
rozumiem Cie Hubert ale znajomy tesh kleil chlodnice i jezdzil tak przeszlo rok i pozniej sprzedal auto ( nie wiem co pozniej z nim sie dzialo ) ale przez ten rok wszystko trzymalo , kwesta tego jak sie to zrobi i jaka to jest dziura |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 28-10-2006, 22:03
|
|
|
Meteo, to jest druciarstwo.
t e s h - co to za słowo? Mógłbyś nie używac wyrażeń z blogu dla dziewcząt? |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2006, 22:09
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Meteo, to jest druciarstwo.
t e s h - co to za słowo? Mógłbyś nie używac wyrażeń z blogu dla dziewcząt? |
druciarstwo nie druciartswo ale jak widac w niektorych przypadkach dziala
a co do slowa T E S H - dobrze Panie Adminie dostosuje sie |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 28-10-2006, 22:15
|
|
|
Meteo napisał/a: | druciarstwo nie druciartswo ale jak widac w niektorych przypadkach dziala | u mnie tez działało - mój Ojciec zdrutował tak chłodnicę po spotkaniu przodem z sarną. Puściło akurat wtedy gdy nie powinno. Nowa chłodnica kosztowała mnie 480zł. Spokój jest bezcenny. Meteo napisał/a: | a co do slowa T E S H - dobrze Panie Adminie dostosuje sie |
ehhh |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 29-10-2006, 02:20
|
|
|
W poprzednim aucie mialem sklejona chlodnice POXILINA (miejsce kanaliku aluminiowego), wytrzymala ponad 1,5 roku zarowno -25stC mrozu, jak i niejednego killa w upale. Warunek miejsce klejenia dobrze oczyscic i odtluscic, a klej zmietolic do uzyskania jednolitego koloru. Moje zdziwienie bylo tym wieksze jak mi wysiadl czujnik temp. ktory zalacza wiatrak, plyn sie zagotowal, wysadzilo plastik na gorze, a klej nie puscil |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 29-10-2006, 03:08
|
|
|
Umówmy się tak.
Jakby puściło w upale gdzieś daleko od szosy to byście mieli przegwizdane.
Dlatego Wy pozostańcie przy poxilinie a ja przy nowej chłodnicy.
|
Just think...
. |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 29-10-2006, 03:52
|
|
|
Zgadza sie, dlatego po pierwsze zawsze sie z tym liczylem, a po drugie wcale nie jestem zwolennikiem takich rozwiazan. Mowie tylko jako ciekawostke - do czego doszli producenci klejow uniwersalnych |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 29-10-2006, 07:10
|
|
|
Są kleje nawet do specjalnych instalacji także ciśnieniowych gdzie spawy i luty nie mogą być zastosowane. Ta nawet zwyczajne grzewcze instalacje CO robi sie także na plastikowych rurach z klejonymi złączami i spokojnie są w stanie wytrzymać kilka atmosfer jednak podzielam zdanie Hubeeerta że to druciarstwo takie łatanie chłodnicy i owszem jest do zastosowania ale jako awaryjna ostateczność do czasu wymiany albo pospawania tej chłodnicy. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
bernie [Usunięty]
|
Wysłany: 30-10-2006, 10:00
|
|
|
Dzięki za opinie. Pawiem tak: na razie jest sklejona (coś trzeba było zrobić ). Porządnie. I sprawdzamy, czy coś się nie dzieje. I się nie dzieje .
Ale poszukuję taką plastikową górę od chłodnicy - czy to jest do zdobycia?
I jeszcze druga sprawa z tym zlaniem płynu chłodniczego z silnika. Proszę o podpowiedź, gdzie jest ten zaworek na korpusie silnika? |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 30-10-2006, 19:49
|
|
|
a nie ma go czasem na dole chlodnicy - od spodu ? |
|