Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
05-09-2007, 09:43
Spust płynu chłodniczego i góra chłodnicy
Autor Wiadomość
bernie
[Usunięty]

Wysłany: 27-10-2006, 14:17   Spust płynu chłodniczego i góra chłodnicy

Niedawno mój rydwan (E55) całkiem spektakularnie wybuchł na skrzyżowaniu. Takie bum i dużo białego dymu (normalnie, jak na filmach). Okazało się, że górę chłodnicy rozerwało - taki plastykowy element. Czy to jest do dostania (po ile)? Czy można skleić matą szklaną, poxipolem albo cyjanoakrylem i wystarczy?

I jeszcze kwestia wymiany płynu chłodniczego: gdzie jest korek spustowy na silniku? Czy z tyłu, trochę bardziej od strony kierowcy? Bo tak widzę na schemacie dla nowszych Galantów z '97.

Pozdrowienia
Bernard
---------------------
Galant '93 2.0 E55

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-10-2006, 18:00   

bernie napisał/a:
Czy można skleić matą szklaną, poxipolem albo cyjanoakrylem i wystarczy
Nie wystarczy - znów puści.
Kup nową chłodnicę.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2006, 21:00   

ja tam wiem ze jak moja chlodnica ( w nissanie ) miala dosc duza dziure.. dokladnie na srodku to zadne specyfiki nie pomagaly bo daleej sikala niczym fontanna.. nie majac juz nic do stracenia kupilem poksyline i taki dwa razy wiekszy od dziury placek przykleilem :) jezdzilem na tym 2 lata.. po dwoch latach odpadlo i nastepny wlasciciel przykleil to samo i dalej jezdzi :twisted:

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2006, 21:55   

ja bym zaryzykowal sklejeniem ale obserwuj temp silnika uwaznie i sprawdzj co jakis czas to klejone miejsce jak bedzie przepuszczac to trzeba bedzie kupic nowa chlodnice ( takie moje zdanie na ten temat ) ale rob jak uwazasz

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 28-10-2006, 21:56   

maniakowy, kwestia szczęscia. Ja nie polecam takich "prowizorek" ale ja mam inne podejście do tematu - lubie polegać w 100% na samochodzie.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2006, 22:01   

Hubeeert napisał/a:
maniakowy, kwestia szczęscia. Ja nie polecam takich "prowizorek" ale ja mam inne podejście do tematu - lubie polegać w 100% na samochodzie.

rozumiem Cie Hubert ale znajomy tesh kleil chlodnice i jezdzil tak przeszlo rok i pozniej sprzedal auto ( nie wiem co pozniej z nim sie dzialo ) ale przez ten rok wszystko trzymalo , kwesta tego jak sie to zrobi i jaka to jest dziura

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 28-10-2006, 22:03   

Meteo, to jest druciarstwo.

t e s h - co to za słowo? Mógłbyś nie używac wyrażeń z blogu dla dziewcząt?

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2006, 22:09   

Hubeeert napisał/a:
Meteo, to jest druciarstwo.

t e s h - co to za słowo? Mógłbyś nie używac wyrażeń z blogu dla dziewcząt?

druciarstwo nie druciartswo ale jak widac w niektorych przypadkach dziala
a co do slowa T E S H - dobrze Panie Adminie dostosuje sie 8)

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 28-10-2006, 22:15   

Meteo napisał/a:
druciarstwo nie druciartswo ale jak widac w niektorych przypadkach dziala
u mnie tez działało - mój Ojciec zdrutował tak chłodnicę po spotkaniu przodem z sarną. Puściło akurat wtedy gdy nie powinno. Nowa chłodnica kosztowała mnie 480zł. Spokój jest bezcenny.
Meteo napisał/a:
a co do slowa T E S H - dobrze Panie Adminie dostosuje sie

:?: ehhh :roll:

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 29-10-2006, 02:20   

W poprzednim aucie mialem sklejona chlodnice POXILINA (miejsce kanaliku aluminiowego), wytrzymala ponad 1,5 roku zarowno -25stC mrozu, jak i niejednego killa w upale. Warunek miejsce klejenia dobrze oczyscic i odtluscic, a klej zmietolic do uzyskania jednolitego koloru. Moje zdziwienie bylo tym wieksze jak mi wysiadl czujnik temp. ktory zalacza wiatrak, plyn sie zagotowal, wysadzilo plastik na gorze, a klej nie puscil :shock: :lol:

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 29-10-2006, 03:08   

Umówmy się tak.

Jakby puściło w upale gdzieś daleko od szosy ;-) to byście mieli przegwizdane.
Dlatego Wy pozostańcie przy poxilinie a ja przy nowej chłodnicy.

8)

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 29-10-2006, 03:52   

Zgadza sie, dlatego po pierwsze zawsze sie z tym liczylem, a po drugie wcale nie jestem zwolennikiem takich rozwiazan. Mowie tylko jako ciekawostke - do czego doszli producenci klejow uniwersalnych 8)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 29-10-2006, 07:10   

Są kleje nawet do specjalnych instalacji także ciśnieniowych gdzie spawy i luty nie mogą być zastosowane. Ta nawet zwyczajne grzewcze instalacje CO robi sie także na plastikowych rurach z klejonymi złączami i spokojnie są w stanie wytrzymać kilka atmosfer jednak podzielam zdanie Hubeeerta że to druciarstwo takie łatanie chłodnicy i owszem jest do zastosowania ale jako awaryjna ostateczność do czasu wymiany albo pospawania tej chłodnicy.

bernie
[Usunięty]

Wysłany: 30-10-2006, 10:00   

Dzięki za opinie. Pawiem tak: na razie jest sklejona (coś trzeba było zrobić :) ). Porządnie. I sprawdzamy, czy coś się nie dzieje. I się nie dzieje :) .

Ale poszukuję taką plastikową górę od chłodnicy - czy to jest do zdobycia?

I jeszcze druga sprawa z tym zlaniem płynu chłodniczego z silnika. Proszę o podpowiedź, gdzie jest ten zaworek na korpusie silnika?

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 30-10-2006, 19:49   

a nie ma go czasem na dole chlodnicy - od spodu ?

Odpowiedz do tematu