|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Krzyzak 27-01-2011, 19:16 |
[MSS 1.6] [ELEKTRONIKA] Dwa sygnały alarmu przy rozruchu |
Autor |
Wiadomość |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 22-01-2011, 15:43 [MSS 1.6] [ELEKTRONIKA] Dwa sygnały alarmu przy rozruchu
|
|
|
Witam.
Od dwóch tygodni jestem posiadaczem MSS'a 1.6 2003.
Ostatnio zauważyłem, że przy rozruchu silnika (jak przekręcam kluczyk i rozrusznik zaczyna kręcić) z auta wydobywają się dwa sygnały podobne do tego który słychać przy zamykaniu i otwieraniu auta z pilota (alarm fabryczny).
Czy to normalne? Jeśli nie to czy to jest objawem np. tego, że akumulator się kończy?
Myślałem, że to jest ostrzeżenie przed tym, że na zewnątrz jest niska temperatura i że może być ślisko, ale wydaje mi się, że sygnał niskiej temperatury zewnętrznej jest jednak inny, bardziej piskliwy (jak w zegarkach elektronicznych)...
Na początku miałem jeszcze teorię, że może przy zapalaniu haczę pilotem i przypadkowo wciskam któryś z przycisków na nim, ale nawet jak miałem pilota odpiętego od kluczy i był w kieszeni kurtki, dzieje się to samo. (Jeśli to ma znaczenie, to tydzień temu wymieniłem profilaktycznie baterie w obu pilotach)
O co tu chodzi?
----------------------------------------
Już wiem, że to wina któregoś z czujników otwarcia drzwi lub klapy bagażnika. Na razie jeszcze nie ustaliłem którego, ale prawdopodobnie tego od strony kierowcy. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 17-02-2011, 22:30
|
|
|
A może to wina kiepskiego akumulatora? Lub połączenia np przy klemie. |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-02-2011, 15:33
|
|
|
Jak na razie doszedłem do wniosku, że może mieć to związek z krańcówką drzwi kierowcy - jak otworzę drzwi, nie zawsze zapala się lampka w środku. Muszę ją przeczyścić, ale na razie pogoda mnie zniechęca. Teraz jak wsiadam to siedząc na fotelu sięgam lewą ręką do krańcówki, wciskam ją i pisku przy odpalaniu nie ma |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 21-02-2011, 08:12
|
|
|
RaVciO napisał/a: | Czy to normalne? Jeśli nie to czy to jest objawem np. tego, że akumulator się kończy? | W Carismie tak mam jak postoi na mrozie. Spróbuj przed rozruchem pozapalać na chwilę światła żeby aku się "obudził" i dopiero potem odpalaj. Powinno przestać wysyłać te sygnały. |
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-02-2011, 18:23
|
|
|
Na tą chwilę już na 100% wiem, że to wina słabego akumulatora.
--------------------------------------------------------------------------
Akumulator wymieniony, problem ustąpił |
|
|
|
 |
|
|