Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Krzyzak
27-01-2011, 19:16
[MSS 1.6] [ELEKTRONIKA] Dwa sygnały alarmu przy rozruchu
Autor Wiadomość
RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-01-2011, 15:43   [MSS 1.6] [ELEKTRONIKA] Dwa sygnały alarmu przy rozruchu

Witam.
Od dwóch tygodni jestem posiadaczem MSS'a 1.6 2003.
Ostatnio zauważyłem, że przy rozruchu silnika (jak przekręcam kluczyk i rozrusznik zaczyna kręcić) z auta wydobywają się dwa sygnały podobne do tego który słychać przy zamykaniu i otwieraniu auta z pilota (alarm fabryczny).
Czy to normalne? Jeśli nie to czy to jest objawem np. tego, że akumulator się kończy?
Myślałem, że to jest ostrzeżenie przed tym, że na zewnątrz jest niska temperatura i że może być ślisko, ale wydaje mi się, że sygnał niskiej temperatury zewnętrznej jest jednak inny, bardziej piskliwy (jak w zegarkach elektronicznych)...

Na początku miałem jeszcze teorię, że może przy zapalaniu haczę pilotem i przypadkowo wciskam któryś z przycisków na nim, ale nawet jak miałem pilota odpiętego od kluczy i był w kieszeni kurtki, dzieje się to samo. (Jeśli to ma znaczenie, to tydzień temu wymieniłem profilaktycznie baterie w obu pilotach)

O co tu chodzi?

----------------------------------------

Już wiem, że to wina któregoś z czujników otwarcia drzwi lub klapy bagażnika. Na razie jeszcze nie ustaliłem którego, ale prawdopodobnie tego od strony kierowcy.

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 17-02-2011, 22:30   

A może to wina kiepskiego akumulatora? Lub połączenia np przy klemie.

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-02-2011, 15:33   

Jak na razie doszedłem do wniosku, że może mieć to związek z krańcówką drzwi kierowcy - jak otworzę drzwi, nie zawsze zapala się lampka w środku. Muszę ją przeczyścić, ale na razie pogoda mnie zniechęca. Teraz jak wsiadam to siedząc na fotelu sięgam lewą ręką do krańcówki, wciskam ją i pisku przy odpalaniu nie ma :-)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 21-02-2011, 08:12   

RaVciO napisał/a:
Czy to normalne? Jeśli nie to czy to jest objawem np. tego, że akumulator się kończy?
W Carismie tak mam jak postoi na mrozie. Spróbuj przed rozruchem pozapalać na chwilę światła żeby aku się "obudził" i dopiero potem odpalaj. Powinno przestać wysyłać te sygnały.

RaVciO 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-02-2011, 18:23   

Na tą chwilę już na 100% wiem, że to wina słabego akumulatora.

--------------------------------------------------------------------------

Akumulator wymieniony, problem ustąpił :D

Odpowiedz do tematu