[3.5V6 GDI] Jak bezproblemowo dobrac sie do lamp przednich. |
Autor |
Wiadomość |
MŁYNEK
Forumowicz
Auto: Mercedes E320 CDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-02-2011, 21:42 [3.5V6 GDI] Jak bezproblemowo dobrac sie do lamp przednich.
|
|
|
Koledzy muszę dostać się do lamp, a konkretnie zdemontować je, rozłożyć i wyczyścić odbłyśniki ponieważ widzę przez szkło, że są zakurzone.
Jak to zrobić bezstresowo? Z tego co widzę to napewno są dwie śróby od góry, czy muszę ściągać atrapę aby odkręcić te śruby "po środkach" Jeżeli tak to jak to zrobić bez strat?
Skoro jesteśmy przy temacie lamp do pajero, czy do III były kiedykolwiek montowane xenony? Od dwóch lat jeżdżę autami wyposażonymi w te dobrodziejstwo i teraz jakoś w nocy ciemno mi |
|
|
|
 |
altare
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III
|
Wysłany: 23-02-2011, 00:18 Xenon Pajero III
|
|
|
Tak były montowane Xenony w niektórych wersjach PAJERO XENON |
|
|
|
 |
MŁYNEK
Forumowicz
|
Wysłany: 23-02-2011, 15:57
|
|
|
ale przecież to nie jest oryginalne... widać, że to jest skręcane na druty i wsadzone do tego są hidy |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
|
|
|
 |
MŁYNEK
Forumowicz
|
Wysłany: 23-02-2011, 17:10
|
|
|
A powiedz mi skoro to są oryginały to jak oni robią z nich bi-ksenony...
Trochę szukałem w tym temacie, byłem także w serwisie mitsubishi i powiedzieli, że nie było czegoś takiego jak xenon w pajero III, gdy im pokazałem te o których Ty wspomniałeś powiedzieli, że nie są to na pewno oryginalne lampy które mogły być zakupione z autem w salonie, mogą mieć homologacje ale na pewno nie na xenony.
Zastanawiam się, nad zakupieniem soczewek i wkomponowaniu ich razem z nowymi przetwornicami do reflektora od mojego auta... |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 23-02-2011, 17:17
|
|
|
Nie wiem i nie interesowało mnie to . Samochód wyjechał na nich z salonu. Ma ksenony D2S na krótkich i H7 na długich. I tak lampa jest homologowana u Helli. |
|
|
|
 |
MŁYNEK
Forumowicz
|
Wysłany: 23-02-2011, 17:25
|
|
|
A jakie masz oznaczenia na reflektorach?
Jestem prawie w 100% pewien, że są to zwykłe halogeny które są przerobione przez kogoś na xenon...
Możesz zrobić jakieś zdjęcia tych lampek?
Swoją drogą może ktoś wie gdzie mozna dostać takie reflektory helli do pajero w rozsądniejszej cenie... bo te z allegro kosmiczne |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 23-02-2011, 17:39
|
|
|
"Prawie"robi róznicę .
Tu są informacje
http://www.auto-west.pl/oswietlenie_reflektory.htm
Soczewkowe ksenonów mają oznaczenie DE ( DR )( chyba D- bo słabo widzę ) i oryginalne palniki D2S Philipsa ( wiem wymieniałem ) natomiast długie HR.
Wytłoczony symbol Helli na szkle i pełne oznaczenia homologacyjne . Dodatkowo każdy komplet reflektorów ma swoje numery na górnej części osłony.
Nie doszukiwał bym się tu kombinacji. Przetwornice również Helli. |
|
|
|
 |
MŁYNEK
Forumowicz
|
Wysłany: 23-02-2011, 19:41
|
|
|
To ja już nic z tego nie ponimaju, na aukcjach na eba`u i tam są takie lampy ale wszystkie mają tylko i wyłącznie halogeny...
Ja natomiast dostałem odpowiedzi od Pana którego link mi podałeś i jak sie okazuje jest jednak to rzeźba:
Cytat: | wszystkie części kupowane były w serwisie Mitsubishi - za same ramki zewnętrzne i metalowe stelaże zapłaciłem kiedyś prawie 3000 zł (służę fakturami)
resztę - 4 moduły Hella , dwa kierunkowskazy Hella , dwie przetwornice Hella , lampy xenon Philips wyceniliśmy na 500 zł
traktujemy to jako wyprzedaż - komplet w serwisie kosztował kiedyś ok.9000 zł - teraz nawet nie można już tego już kupić.... |
Czyli wynika z tego, że Pan skonstruował to sam i nie jest to oryginał...
Tak samo jak inne reflektory które były przerobione przez tą firmę... np:
I powiem szczerze, że ta przeróbka baaaardzo mnie się podoba... te lampki modułowe nie za bardzo mi podchodzą...
A tak gwoli jasności co powinno byc z oznaczeń na reflektorach:
 |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 23-02-2011, 21:42
|
|
|
MŁYNEK napisał/a: | Ja natomiast dostałem odpowiedzi od Pana którego link mi podałeś i jak sie okazuje jest jednak to rzeźba:
Cytat:
wszystkie części kupowane były w serwisie Mitsubishi - za same ramki zewnętrzne i metalowe stelaże zapłaciłem kiedyś prawie 3000 zł (służę fakturami)
resztę - 4 moduły Hella , dwa kierunkowskazy Hella , dwie przetwornice Hella , lampy xenon Philips wyceniliśmy na 500 zł
traktujemy to jako wyprzedaż - komplet w serwisie kosztował kiedyś ok.9000 zł - teraz nawet nie można już tego już kupić....
Czyli wynika z tego, że Pan skonstruował to sam i nie jest to oryginał...
|
Nie do końca to wszytko rozumiem . Podałem ten link bo był to przykład nowych dostępnych w Polsce.
Całe układy są Helli łacznie z korektorem poziomowania z czujnikiem z tyłu nadwozia.
Te same zestawy można zobaczyć na samochodach sprzedawanych w Niemczech i zachodniej Europie. Co kupowano zatem w serwisie M ??? Ramki ? Reflektorki ?? I po co ??? Jak są całe gotowe.
Podejrzewam, że jednak tego nie rozgryziemy. Może jakaś komisja śledcza ?? |
|
|
|
 |
MŁYNEK
Forumowicz
|
Wysłany: 23-02-2011, 21:54
|
|
|
No właśnie nowych, ale jak się okazało nie są one oryginalne tylko zrobione przez sprzedającego.
nie wiem czy czasem nie porwę się z motyką na wiatr ale postaram się sam zrobić bi-xenon w oryginalnych kloszach z poziomowaniem na oryginalnych podzespołach. np z rozbitego auta... |
|
|
|
 |
pki
Forumowicz Kuna
Auto: HDJ80
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 74 Skąd: kaszuby
|
Wysłany: 25-02-2011, 22:46
|
|
|
To nie jest nic motanego samemu tylko oryginalny komplet firmy HELLA.
Żeby odkręcić lampki musisz rozebrać oba nadkola (te plastiki nad kołem), tam od tyłu dojdziesz to śrub. Reszta śrub jest widoczna od góry. |
_________________ HDJ80 1994
Eldorado Convertible 1976
Pajero II (sold)
Pajero III (sold) |
|
|
|
 |
|