Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupno WinXP na allegro
Autor Wiadomość
Pieraś 
Mitsumaniak

Auto: Kombi Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-02-2011, 22:38   Kupno WinXP na allegro

Hej.

Zastanawiam się nad kupnem WIN XP z licencją. Patrzyłem na allegro i widać dużo aukcji
dot. sprzedaży Windowsa wraz z częścią komputerową na co zezwala niby licencja windows.
Jedni piszą np. też, że dodają naklejkę z licencją bez dedykacji, czyli nie ma podanej firmy kompa na jakiej jest instalowany ale z drugiej strony dołączają tekst, że licencja OEM nie pozwala instalować systemu na innym komputerze.

Jak to w końcu jest ... kupując i tak można wywalić do śmieci bo jednak docelowo był tam gdzieś kupiony do innego PC, czy jak? Nie chciałbym kupić czegoś co jednak okazało by się bublem z punktu widzenia prawa.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 23-02-2011, 06:47   

tylko czy nie lepiej kupić już 7 ??

kupujepolskieprodukty.pl

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 23-02-2011, 09:55   

Oto moja korespondencja z Microsoftem w sprawie legalności windowsa XP:

Kod:

Witam.
Zakupiłem komputer marki HP.
Na komputerze jest naklejka licencyjna Windows XP Pro. na fakturze zakupu jest wyszczególnione, że komputer został zakupiony razem z systemem operacyjnym.
Sprzedawca nie dał mi nośnika z systemem, ponieważ twierdzi, że go nie ma.
Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Sprzedawca powiedział mi także, że dowodem legalności mojego systemu jest ta naklejka i faktura zakupu - czy to prawda?

2. Jakie są fizyczne oznaki legalności systemu Windows XP Pro, które powinienem w razie jakiejś kontroli przedstawić (kupiłem taki komputer do domu, ale zastanawiam się nad zakupem do firmy).

3. Jeśli nie mam płyty, to co w przypadku gdy będę potrzebował przeinstalować system?

4. Na dysku prawdopodobnie jest recovery, ale co jeśli dysk zostanie uszkodzony i będę musiał go wymienić na nowy, na którym nie będzie ani recovery ani systemu?

5. Czy w takim przypadku mogę skorzystać z dowolnej kopii Windows XP Pro i zainstalować go z kluczem licencyjnym z naklejki?

6. Czy klucz licencyjny z naklejki zadziała z każdą kopią Windows XP Pro?

7. Czy jeśli kupię np. na Allegro płytę Windows XP Pro przeznaczoną dla komputerów HP to klucz z naklejki zadziała?

8. Czy jeśli wymienię jakąś część komputera (dysk lub pamięć lub procesor lub kartę graficzną lub płytę główną z powodu jej uszkodzenia) to system instalowany z takiej płyty się zainstaluje i będzie legalny?

9. Proszę o w miarę możliwości wyczerpujące odpowiedzi na powyższe pytania, ponieważ chciałbym być uczciwy, a na Waszej stronie internetowej nie znalazłem jedynie szczątkowe informacje co do legalności systemu, które nie rozwiewają moich wątpliwości, a na forach internetowych ludzie piszą różne rzeczy, więc wolę się dowiedzieć u źródła.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

------------------------------------
Szanowny Panie,
Dziękujemy za skontaktowanie się z Centrum Obsługi Klienta Microsoft.

W odpowiedzi na Pana pytania informuję:

Ad.1, 2
O legalności oprogramowania preinstalowanego (czyli dostarczonego łącznie z komputerem takich firm jak np. HP, Dell) świadczą elementy, które pierwotnie były dołączone do produktu w momencie zakupu. Producenci sprzętów komputerowych mogą postąpić na trzy sposoby:
- załączyć płytę CD z kopią zapasową programu i Certyfikat Autentyczności (COA),
- załączyć kopię zapasową programu na dysku twardym oraz Certyfikat Autentyczności,
- załączyć tylko Certyfikat Autentyczności.
Dodatkowym dokumentem mogącym świadczyć o legalności oprogramowania jest dokument zakupu (faktura, rachunek, paragon, umowa kupna-sprzedaży, itp.).
W przypadku oprogramowania OEM certyfikat autentyczności COA jest niezbędny, niezależnie od pozostałych elementów.
Zalecamy posiadanie minimum 2 - 3 z wymienionych wyżej atrybutów legalności. Jeżeli z jakichkolwiek przyczyn użytkownik nie posiada minimum dokumentacji wymienionej powyżej, wówczas każdy przypadek analizowany jest indywidualnie, przez organy do tego uprawnione na podstawie towarzyszących mu okoliczności.
Dodatkowe informacje na temat legalności oprogramowania można znaleźć na stronie http://www.microsoft.com/poland/piratnie/

Ad. 3, 4, 5, 6, 7
Systemy operacyjne dostarczane przez partnerów Direct OEM (firmy takie jak np. HP, Dell) są ściśle powiązane z konfiguracją sprzętową zestawu komputerowego np. biosem danego komputera, dlatego w celu uzyskania/odtworzenia nośnika instalacyjnego, reinstalacji oprogramowania, pomocy technicznej dotyczącej preinstalowanego produktu, należy zwracać się do Producenta komputera. Firma Microsoft nie dostarcza nośników instalacyjnych do oprogramowania preinstalowanego. Oprogramowanie preinstalowane należy instalować jedynie z nośników/instalacji dostarczanych przez producentów konkretnych sprzętów komputerowych.

Ad. 8
Oprogramowanie Windows XP w wersji OEM jest licencjonowane jako integralna część komputera, z którym zostało nabyte lub na którym nastąpiła pierwsza instalacja, co ma swoje odzwierciedlenie w postanowieniach umowy licencyjnej użytkownika końcowego. Cyt:
"OPROGRAMOWANIE jest licencjonowane z KOMPUTEREM jako pojedynczy zintegrowany produkt i może być używane jedynie z KOMPUTEREM"
oraz
"Licencjobiorca może instalować, używać, uzyskiwać dostęp, wyświetlać i uruchamiać jedynie jedną (1) kopię OPROGRAMOWANIA na KOMPUTERZE [z którym oprogramowanie zostało nabyte]".

Postanowienie to określa zakaz przenoszenia oprogramowania na inne jednostki, jak również obowiązek wykorzystywania takiego oprogramowania wyłącznie na tym samym komputerze, z którym zostało ono nabyte, lub na którym nastąpiła pierwsza instalacja.
Firma Microsoft przyjęła tu dosyć liberalną interpretację omawianego zagadnienia (chodzi o pytanie, kiedy oprogramowanie jest nadal wykorzystywane na tym samym komputerze; czy jeśli zmienimy stopniowo wszystkie elementy komputera, to jest to ciągle ten sam komputer?). W świetle liberalnej i prokonsumenckiej interpretacji przyjętej przez Microsoft, wymiana większości jego części nie jest rozumiana jako wymiana komputera (sprzętu) i nie powoduje utraty licencji.
Granicą modernizacji komputera jest jedynie wymiana płyty głównej, (która jest podstawowym elementem systemu) , co oznacza, że tylko wymiana tej części powoduje niemożność wykorzystywania oprogramowania na zmienionym komputerze.

Jeżeli jednak wymiana płyty głównej następuje na skutek uszkodzenia, licencja na oprogramowanie nie wygasa, należy tylko w ramach aktywacji telefonicznej potwierdzić fakt wymiany. Szczegółowe informacje na temat dokumentów, które należy wysłać do Działu Aktywacji, można uzyskać pod numerem telefonu: 0-801 308 801, (0-22) 5941999 (wew. 1).

Z poważaniem

Agnieszka Korczak
Centrum Obsługi Klienta Microsoft
tel. (+48) (22) 594 19 99; 0801 308 801
e-mail: plcshlp@microsoft.com

Centrum Obsługi Klienta Microsoft czynne jest od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 do 20.00 oraz w soboty od 9:00 do 16:00.
UWAGA! Bardzo prosimy, aby odpowiadając na ten list nie kasowali Państwo treści poprzednich wiadomości. Zachowanie pełnej treści korespondencji w każdej wiadomości, przyspieszy analizę Państwa zgłoszenia. Dziękujemy!

Ja zrozumiałem to tak: jeśli masz naklejkę i oryginalną płytę to jesteś legalny :-)

A jeśli jeszcze nie kupiłeś Windowsa XP to odezwij się do mnie na PW, może mógłbym coś załatwić ;-)

Pieraś 
Mitsumaniak

Auto: Kombi Elegance
Wysłany: 23-02-2011, 14:21   

gulgulq napisał/a:
tylko czy nie lepiej kupić już 7 ??

Szczerze mowiac dla mnie 7 to przerost graficznej formy nad trescia.
W ogole mi sie nie podoba, a XP to jakby nie patrzec sprawdzony system
i dzialam na nim od lat. Przywyklem. Dla mnie liczy sie oryginalnosc systemu tutaj.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 23-02-2011, 15:05   

też tak myślałem...
aż do czasu gdy kupiłem lapka z wgraną 7

system lepszy niż xp :)

jedyny problem jaki miałem to sterowniki 64-bitowe do mojej laserówki Lexmarka - ale jakieś uniwersalne podeszły i działa..

kupujepolskieprodukty.pl

Odpowiedz do tematu