Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: glina
29-05-2014, 13:56
Auto zakupione
Autor Wiadomość
daron64 
Mitsumaniak

Auto: S40 2.0 bez T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-03-2011, 14:10   Auto zakupione

Bracia..rodacy..nadejszla ta wiekopomna chwila ze po wielu dniach anonimowego przegladania forum trzeba napisac pierwszy post. Chcialbym sie zwrocic do Was o pomoc przy zakupie Miska. Wiec tytulem wstepu z zamiarem zakupu nosilem sie juz jakis czas ale jak to zwykle bywa-kasa, kasa, kasa.. Na studiach dziennych ciezko bylo odlozyc taka ilosc srodkow jaka jest potrzebna ale teraz mozna sie juz szarpnac na pierwsze wlasne auto. Dosc katowania s40 papy. Wiec tak: mam niestety mocno ograniczony budzet ~6000zl na samo auto plus promien poszukiwan jest rowniez dosc zawezony. Prosilbym Was o ocene dwoch ogloszen ogloszenie 1 oraz ogloszenie 2. Jak narazie rozmawialem tylko z wlascicielem zielonego autka, a dokladniej mowiac z osoba, ktora je sprzedaje. Pan twierdzi ze to samochod jego sasiadow, ktorym nie chce sie bawic w sprzedawanie, a ze on troche handluje to to zadanie powierzyli jemu. No i jak to uslyszalem to mnie troche zbilo z tropu i nie wypytalem o wszystko o co mialem. W kazdym badz razie mowil ze stan zyleta itp jak to handlarzyna. Ze wymieniany byl blotnik lewy przod jeszcze w niemczech, i ze kierownica lekko bije przy setce, ci sasiedzi niby jedyni wlasciciele w pl. Co do przebiegu to no comment, a stan troche ciezko ocenic bynajmniej moim okiem laika na podstawie tych fotek. Generalnie podczas rozmowy sprawial wrazenie ok nie bylo jakichs niewiarygodnych historii itp poza stwierdzeniem ze jest zyleta jak na swoj wiek, jednak co i kiedy bylo wymieniane nie orientuje sie no i to mnie najbardziej odrzuca. Co do srebrnego jeszcze nie rozmawialem z wlascicielem, co mnie martwi to stwierdzenie, ze nie mial zadnej POWAZNEJ przygody, co by od razu sugerowalo ze jakas mialo, plus na jednej z fotek lewy tylni blotnik ma inny odcien chyba ze tylko tak na fotce wyglada. No i tyle, licze na Wasze komentarze i pomoc i przepraszam za takie wypracowanie :) oraz za brak polskich znakow i bledy wszelakie, ale niestety komp mi padl i pisze z telefonu. Jak tylko uruchomie komputer poprawie swoj post. Pozdrawiam i zycze milego niedzielnego popoludnia
Ostatnio zmieniony przez daron64 26-03-2011, 18:35, w całości zmieniany 1 raz  

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 06-03-2011, 17:31   

To srebrne niezłe i kasa niewielka w sumie hmmm ma troszke większą szczeline tylnej klapy po lewo i delikatnie grill ucieka po prawo w dół, jeśli srebrny miał przygode to taki kolor ciężko dobrać i będzie widać w słońcu

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

daron64 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-03-2011, 18:12   

Ja, jak pisalem, jade na necie w telefonie wiec za wiele nie zobacze na fotkach. Ta srebrna wlasnie tez mi sie widzi. Mam pytanie-czy z rozrzadem nie powinno sie napinaczy(a) wymienic? I jeszcze jeden plus tej Cari to to, ze kolezka, ktory ja sprzedaje mieszka w miejscowosci(czy raczej nieco wiekszej wsi) tam, gdzie moja panna, wiec moze uda sie cos wywiedziec na temat tego autka. A tak maly OT-ile moze kosztowac w aso podstawowe sprawdzenie autka, chodzi mi glownie wiadomo o silnik, bo z tego co sie orientowalem fachowcow od gdi w okolicy brak. Jeszcze mi sie przypomnialo(tez malutki ot), kiedy szukalismy autka dla ojca bralismy pod uwage min. carisme i pamietam, ze gdy ogladalismy jedna gdi, chyba '98, to bylo slychac w tylniej czesci samochodu jakby silniczek/pompke i to dosc glosno(szczegolnie jak sie otworzylo bagaznik, wlasciciel twierdzil, ze tak ma byc) i ostatnio wyczytalem na necie(prosze o ewentualne naprostowane mojej wiedzy), ze w Cari sa dwie pompy paliwa(male i wysokie cisnienie) i ze jedna to koszt kilkuset zl a druga ok. 1,5tys pln. I czy taki dosc glosny dzwiek z tylu to oznaka zuzycia jednej z nich? Przepraszam za pewnie lamerskie pytania, ale bylbym wdzieczny za naprostowanie mojej wiedzy badz odeslanie do odpowiedniej literatury. Pozdrawiam i dzieki za odpowiedz

rysiul 
Mitsumaniak

Auto: wstyd powiedzieć
Wysłany: 06-03-2011, 19:14   

Przy drugiej wymianie rozrządu (180 tyś. km) rzeczywiście wymienia się także napinacz hydrauliczny co ponosi koszt wymiany o około 300 zł. W carismie są dwie pompy paliwa, w wersji poliftowej w zbiorniku paliwa znajduje się pompa niskiego ciśnienia. W tej której Ty szukasz(przedliftowa) pompa niskiego i wysokiego ciśnienia są w komorze silnika. Polecam też obejrzeć stan tarcz hamulcowych - komplet tarcz + klocków to koszt około 400 zł.

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 06-03-2011, 19:32   

rysiul napisał/a:
W tej której Ty szukasz(przedliftowa) pompa niskiego i wysokiego ciśnienia są w komorze silnika.

Pompa wysokiego ciśnienia jest w komorze silnika, za to pompa niskiego ciśnienia jest pod tylną kanapą, na środku. Jak podniesiesz kanapę do góry, będzie wykładzina, podnosisz ją i widzisz osłonę pompy, a pod nią... pompa z filterkiem, który warto od czasu do czasu przeczyścić.

rysiul 
Mitsumaniak

Auto: wstyd powiedzieć
Wysłany: 06-03-2011, 19:44   

Dzięki za wskazanie błędu. Skoro już mamy pewność co gdzie jest, to chyba skuszę się i sprawdzę ten filierek. Przy okazji zauważyłem że w zielonej carismie coś wydech nisko wystaje i lekko pod kątem. Polecam obejrzenia auta od spodu.

SHARK1979 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-03-2011, 20:00   

daron64,
W tej srebrnej niby napisali że cały rozrząd wymieniony a różnie to bywa ale zrobisz jak chcesz :) bo tak z niewiadomego to wypada właśnie zrobić całość i mieć spokój czyli rolki, pompa, pasek, napinacz
Jeśli coś Ci to pomoże to sobie luknij :mrgreen:
http://www.chcekupicauto....5km-1999-16652/

daron64 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-03-2011, 20:27   

Wlasnie roznie to bywa. A szukam w podanej wyzej cenie bo licze do tego wlasnie ok. tysiaczka na "pakiet startowy" do auta no i jeszcze w moim przypadku(1auto) nie maly koszt ubezpieczenia. Wiec Panowie ten opisany przeze mnie dzwiek najpewniej pochodzil z tej pompy pod kanapa? Jeszcze takie pytanie, na ktore nie znalazlem jak dotad w moich poszukiwaniach odpowiedzi-jakie usterki(ich oznaki) powinny bezwzglednie dyskwalifikowac Cari(z uwzglednieniem ze to gdi, no i oczywiscie poza tymi najbardziej oczywistymi), a jakie(z najczesciej oczywiscie wystepujacych) mozna jeszcze przepuscic przy tej cenie auta? Wybaczcie tyle pytan ale jeszcze nie jestem najlepiej oblatany w temacie Mitsu a mam w pamieci jak szukalismy auta ojca i jak bylem w sumie troche ignorantem(nie wiedzialem o danym modelu nic wiecej nic o jakimkolwiek innym) w temacie aut, ktore byly w kregu zainteresowan(glownie Cari i S40, na szczescie trafila sie s-ka w niezlym stanie i jesli Cari bedzie choc w polowie tak niezawodna to bede bardzo zadowolony) i teraz chcialbym sie mozliwie dobrze od str przynajmniej teoretycznej przygotowac, coby nie dac sobie kitu wciskac. Wiec licze na wszelkie uwagi, czy tez odeslania(jak rekin-dziekuje) i zdaje sie na Wasze wyrozumiale spojrzenie na moje pytania. Dam znac jak jutro porozmawiam z kolesiem, nie chcialem mu juz w niedziele glowy zawracac(i tu duze podziekowanie do kolegow-o ile moge tak napisac-za poswiecony w niedziele czas) Pozdrawiam

chesy 
Mitsumaniak

Auto: CARISMA '98 1.8GDI
Wysłany: 07-03-2011, 17:40   

Widzę ze jesteś z okolic Elbląga. Jeżeli chcesz dobrze sprawdzić samochód jedz do tego gościa od japońskich samochodów na asnyka. Ceny ogólnie normalne ma (za podłączenie do kompa 50 zl) (ciężko się tam dostać, rano byś musiał). Pozdrawiam

daron64 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-03-2011, 19:59   

chesy
a moglbys dac na niego jakies namiary i czy zajmuje sie tylko elektronika, czy mozna ogolnie spr u niego auto(zawias, kanal, lakier etc)? A jestem powiedzmy, ze z okolic elblaga(70km :) ale studiowalem tu i czesto bywam takze uwazam sie za jedna noga elblazanina :)
Jesli kogos by interesowalo to dla rozeznania zadzwonilem do aso w elblagu i ceny sprawdzenia auta to: ogolne spr jak przy przegladzie-100zlociszy, podpiecie pod komp-150pln, spr lakieru-5dyszek(jesli decydujemy sie na wszystki to spr lakieru gratis)
Rozmawialem tez z wlascicielem auta i poza zachwalaniem samochodu i rzeczami podanymi w ogloszeniu przyznal ze maska byla lakierowana oraz ze sa zaprawki na blotnikach tylnych. Co do maski to mowil ze poprzedni wlasciciel mu powiedzial ze spadla mu na nia galaz i ze on jest sklonny w to uwierzyc bo nie ma sladow napraw i wszystkie szyby sa oryginalne i poduchy sa na swoim miejscu. A co do nadkoli to norma ze sie sypia? Bo ktos taka opinie na forum wyrazil. Rozrzad wymieniony kompletny. Mowil ze auto przed kupnem spr przez jego znajomego mechaniki(kupowala jego zona z mechanikiem on siedzi za granica) i sprzedaja bo nieoplaca sie go wiezc tam gdzie sie przeprowadzili(poza UE, cla itp). Od wymiany rozrzadu zrobione ok. 8kk. Mowil ze autko jest w bdb stanie min dlatego ze bylo szukane docelowo dla zony. No generalnie troszke tam probowal zagadac jaki to super misiek, no ale nie bylo jakiegos mega sciemniania itp. I co sadzicie MiskoManiacy? Aha umowilem sie na ogladanie na niedziele(co by byc 1szy).

SHARK1979 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-03-2011, 23:17   

daron64 napisał/a:
A co do nadkoli to norma ze sie sypia?

W sumie to same z siebie raczej nie ale jak ktoś się bawił w klepanie rantów pod spore felgi to naruszył lakier i może wchodzić rudy, :wink:

daron64 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-03-2011, 04:50   

SHARK1979
Jakos mi sie nie wydaje zeby te 15stki mialy taka szerokosc, ze az trzeba bylo poszerzac zeby weszly.
Cari jest przeciez w ocynku(czy mam zle informacje?), a zawsze mi sie zdawalo, choc blacharz specjalista to ja nie jestem, ze jak jest ocynk to jak nie byl walony, mniej lub bardziej, to po rdzy nie powinno byc sladu?
Jeszcze zapomnialem napisac, ze koles mowil ze huczy lozysko gniazda amortyzatora(lewy tyl), ze chial to wymieniac(mowil, ze koszt czesci ok 2stowek) ale mechanik mu powiedzial, ze jest ok i nie ma potrzeby wymieniac bo ten typ tak ma.

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 08-03-2011, 09:46   

bez przesady z tym że ten typ tak ma, zaraz będzie że wnętrze jakieś dojechane, wypalone, śmierdzące, karoseria w stanie 90% szpachli, koła każde w inną stronę, silnik spalający 20l benzyny i do tego drugie tyle oleju to też ten typ tak ma?
huczy znaczy, że coś nie tak, możliwość do targowania, po za tym tylne amory nie mają łożysk

daron64 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-03-2011, 10:30   

Co do lozyska to niestety moja wiedza nie siega tak daleko gdzie dokladnie jest lozysko a gdzie nie(ale teks ze lozysko huczy i tak ma byc tez mnie rozbroil) Ale auto i tak jesli wstepne ogledziny przejdzie pozytywnie to i tak trafia na warsztat przed kupnem i pod komp a takich typow(i ich bajek) to sie juz troche nasluchalem, wiec zbytnio nie zwracam na takie gadki uwagi.
A jak to jest z ta rdza? Bo na necie jednak znalazlem troche opinii ze male ogniska moga sie wlasnie pojawiac na rantach nadkoli.

SHARK1979 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-03-2011, 11:12   

daron64 napisał/a:
Jakos mi sie nie wydaje zeby te 15stki mialy taka szerokosc,

Ja Ci tylko mówie że np jak się wstawia tak jak ja 17" i szer 7,5" to się klep[ie ranty osłabia powłokę lakierniczą i coś może wyjść :wink:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi