|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
bezprzewodowy przesył sygnału LAN |
Autor |
Wiadomość |
spown
Mitsumaniak ^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 625 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 27-03-2011, 20:50 bezprzewodowy przesył sygnału LAN
|
|
|
Witam,
mam taki problem, skorzystałem z oferty innej niż dotychczas miałem dotyczącej usług TV i Internetu.
Główną zmianą techniczną jest przesył TV po skrętce do tunerów, które otrzymałem i dalej HDMI czy SCART. Tutaj rodzi się problem, bo: w sypialni mam ze ściany wyciągnięty jedynie przewód koncentryczny i zasilający ze ściany i chciałbym, żeby tak pozostało. Potrzebuję jakiegoś urządzenia, które bezprzewodowo prześle mi sygnał z routera kablówki do tunera, przy czym wypadałoby, żeby były one dla sieci transparentne...
Fizycznie to wygląda tak: światłowód->skrętka do mojego mieszkania->router 4 portowy (od kablówki)-> 1RJ45 Intenet dla mnie, 2RJ45 pusty, 3RJ45 TV1, 4RJ45 TV2-> z 3 i czwartego portu skrętki do tunerów.
Video Sender odpada przez zbyt niską jakość (jak narazie...), a te przesyłające HDMI kosztują dla mnie krocie...
Czy rozwiązaniem będzie kupno 2 routerów (widziałem jakieś TP-Linki po 60zł) i konfiguracja ich jako BRIDGE?
Spotkał się ktoś z czymś takim? Dodam, że nie mam pojęcia jak są rozpoznawane urządzenia wpięte do routera, czy po IP, czy po MAC itd...
Urządzenie, które chcę tak podłączyć to Zyxel-STB1001H (najmniejszy, z tych które dostałem).
Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie... |
_________________ Mówią źle, mówią zły, mówią wariat... |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 27-03-2011, 21:02
|
|
|
2x D-link DWL-2100AP w trybie WDS załatwią sprawę. Routery często nie mają takich trybów, proste AP także, zresztą nie potrzebujesz routera tylko sam AP z trybem mostu ewentualnie AP + AP client ale to przeważnie mniej stabilne rozwiązanie. To najtańsze urządzenia które potrafią to zrobić stabilnie i pewnie. Kupuj używki jedyne co się w nich pali to zasilacze. Mam tego obecnie z 15 w sieci. Już z 6 lat 24/7. 2 się spaliły na burzy tak to tylko zasilacze wymieniam po 20zł z allegro chińskie.
Pytanie są 2:
- jakiego transferu potrzebujesz?
- jak masz zaszumiony eter? Odpal jakiś inSSIDEer i wrzuć zrzut.
Jak masz 15 sieci w zasięgu to nawet często o stabilności linka należy zapomnieć (ja tak mam u mojej kupiłem router z N, a transfer i tracenie pakietów woła o pomstę do nieba - szykuje mi się zmiana na 5GHz). |
|
|
|
 |
spown
Mitsumaniak ^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 625 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 27-03-2011, 21:41
|
|
|
Czyli tego typu badziewia dadzą radę?
http://allegro.pl/t-tp-li...1516198118.html
Mam w zasięgu 22 sieci bezprzewodowe :/ Ale zdecydowana większość na kanałach 6 i 11 jeśli ma to jakieś znaczenie...
Sygnał będę przesyłać przez jedną ścianę nośną na odległość jakichś 8-10 metrów przez puste pomieszczenia - tzn na ścianie tej nie ma mebli itp... |
_________________ Mówią źle, mówią zły, mówią wariat... |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 27-03-2011, 21:49
|
|
|
spown napisał/a: |
Mam w zasięgu 22 sieci bezprzewodowe :/ Ale zdecydowana większość na kanałach 6 i 11 jeśli ma to jakieś znaczenie...
|
Odpal ten program co podałem. Zobaczysz moc sieci. Trzeba pamiętać że Wi-Fi jak działa na którymś kanale to zakłóca 2 w górę i w dół. A jak "zdolni" włączą 40MHz to jeszcze więcej.
Pozostaje jeszcze kwestia transferu jaki potrzebujesz. Bo jak tym mają iść programy jakieś HD to pewnie z 15Mbps, a po Wi-Fi to cud będzie jak pójdzie tyle w bloku.
A ten badziewne TP-linki nie znam więc nie wiem. |
|
|
|
 |
|
|