Uszczelka pokrywy zaworów 1299cm |
Autor |
Wiadomość |
lewap077
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-06-2011, 22:56 Uszczelka pokrywy zaworów 1299cm
|
|
|
Witam.
Stałem sie szczesliwym posiadaczem LANCERKA lecz mam kilka rzeczy do wymiany w tym uszczelke pokrywy zaworow. Jakies rady dokladnie na powinienem zwrocic jutro uwage przy wymianie? Wspomne ze jest to 12 zaworowy silnik.
z gory dziekuje za odpowiedz:) |
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 07-06-2011, 20:22
|
|
|
Rady? Nie poprzeciągaj otworów na śruby zbyt mocnym dociągnięciem bo o to łatwo, wytrzyj porządnie z oleju miejsca przylegania uszczelki i dokręć z wyczuciem śruby. Silikonu bym nie dawał do nowej uszczelki. |
_________________ Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
 |
|
|
|
 |
herr_flick
Forumowicz

Auto: Lancer CK1A i CS3A
|
Wysłany: 11-06-2011, 09:40
|
|
|
ostatnio robiłem zawory i przy okazji chciałem wymienić uszczelkę pod pokrywą, i choć rozmiarowo pasowała to niestety okazało się, że z jednej strony otwory mijają się o 1cm |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-08-2011, 14:55
|
|
|
Z doświadczenia wiem że z katalogu IC do lancerka pasuje uszczelka Ehrlinga dedykowana do Carismy. Najlepiej jednak jest jak się da trochę silikonu bo te wszystkie uszczelki są conajmniej dziwnie dopasowywane. |
|
|
|
 |
herr_flick
Forumowicz

Auto: Lancer CK1A i CS3A
|
Wysłany: 21-08-2011, 13:36
|
|
|
Ja nie dałem silikony i asekuracyjnie przykręciłem lekko. Okazało się, że olej cieknie więc dociągnąłem trochę, ale boję się mocniej dokręcić bo śruba zniszczy mi skorodowane miejsca mocowania pokrywy zaworów. Póki co spokój. |
|
|
|
 |
|