|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:02 |
[I 2.0T] Zapłon - dziwne objawy, problem? |
Autor |
Wiadomość |
Maddox
Mitsumaniak
Auto: Outlander 2.0 Di-D
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Lip 2010 Posty: 219 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 03-07-2011, 21:56 [I 2.0T] Zapłon - dziwne objawy, problem?
|
|
|
Witam wszystkich,
do niedawna nie miałem żadnych problemów z moim Outkiem, a tym bardziej z zapłonem. Palił od tzw. ręki, na dotyk itp.
Ostatnio coś się porobiło: pierwszy raz, aku i rozrusznik kręcił jak zwykle ale po około 4 sekundach nie odpalił, odczekałem chwilkę ze zdziwieniem i powtórzyłem operacje, tym razem odpalił od razu.
I tak od jakichś 3 tygodni mniej więcej wygląda odpalanie, ale z tego co zauważyłem tylko na zimnym silniku.Jak jest ciepły nie ma problemu, a nawet jak go odpalę na zimnym, zaraz go wyłączę i włączę to pali od razu.
Świece wymienione w maju, a za jakiś tydzień wymieniam kable(zaplanowana przed kłopotami).
Jeśli ktoś miał podobnie, bądź coś podejrzewa bardzo proszę o kilka słów.
Dziękuje i pozdrawiam |
_________________ Outlander 2.0T
Outlander 2.0 DI-D |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 03-07-2011, 22:42 Re: Zapłon - dziwne objawy, problem?
|
|
|
Maddox napisał/a: | a za jakiś tydzień wymieniam kable(zaplanowana przed kłopotami). |
A masz coś takiego w swoim? Myślałem że w każdym 4G63 są fajkocewki a nie przewody WN.
Może jakiś czujnik położenia wału albo coś z paliwem? |
|
|
|
 |
Maddox
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-07-2011, 23:07 Re: Zapłon - dziwne objawy, problem?
|
|
|
krzychu napisał/a: | Maddox napisał/a: | a za jakiś tydzień wymieniam kable(zaplanowana przed kłopotami). |
A masz coś takiego w swoim? Myślałem że w każdym 4G63 są fajkocewki a nie przewody WN.
no to to co tam mam idzie do wymiany.
Może jakiś czujnik położenia wału albo coś z paliwem? |
nawet jak go odpale, za moment zgasze, to ponownie odpala bez problemu, silnik nie zdąży się rozgrzać, a co do paliwa, to nie wiem, leje jak nakazują PB98 |
Outlander 2.0 DI-D |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 04-07-2011, 13:57 Re: Zapłon - dziwne objawy, problem?
|
|
|
krzychu napisał/a: | Myślałem że w każdym 4G63 są fajkocewki a nie przewody WN. | W O1 w wersji 4G63 są 2 fajkocewki i 2 krótkie kawałki przewodu wysokiego napięcia. W 4G69 są 4 oddzielne fajkocewki.
IMHO Ten przewód jest tak krótki i tak dobrze schowany, że ja bym wątpił w jego samoistne uszkodzenie.
A czy masz jakieś inne objawy? Duży przebieg ma silnik? Ja bym sprawdził jeszcze czy pompa paliwa daje wystarczające ciśnienie, ale tak na odległość to ciężko zgadnąć. |
|
|
|
 |
Maddox
Mitsumaniak
|
Wysłany: 04-07-2011, 20:25 Re: Zapłon - dziwne objawy, problem?
|
|
|
elektryk napisał/a: | krzychu napisał/a: | Myślałem że w każdym 4G63 są fajkocewki a nie przewody WN. | W O1 w wersji 4G63 są 2 fajkocewki i 2 krótkie kawałki przewodu wysokiego napięcia. W 4G69 są 4 oddzielne fajkocewki.
IMHO Ten przewód jest tak krótki i tak dobrze schowany, że ja bym wątpił w jego samoistne uszkodzenie.
A czy masz jakieś inne objawy? Duży przebieg ma silnik? Ja bym sprawdził jeszcze czy pompa paliwa daje wystarczające ciśnienie, ale tak na odległość to ciężko zgadnąć. |
NIc, żadnych innych objawów, nie szarpie, równo ciągnie itp. a przebieg 95tkm. |
Outlander 2.0 DI-D |
|
|
|
 |
deska
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander
|
Wysłany: 08-07-2011, 10:51
|
|
|
Witam.
Miałem podobne objawy w 4g63. Padła mi cewka i jeden z przewodów.
Sprawdź miernikiem kable zapłonowe i cewki (30 min roboty) parametry masz w manualu. Jak będą dobre sprawdź świece. Sprawdzanie nic nie kosztuje. Powodzenia. |
|
|
|
 |
|
|