|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
zwrotnica- jest sens podłączać ? jaki daje efekt? ile sztuk |
Autor |
Wiadomość |
mariusz515 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-11-2006, 00:32 zwrotnica- jest sens podłączać ? jaki daje efekt? ile sztuk
|
|
|
Witam.
mam małe pytanko:
byłem dzisiaj w niemczech i zakupiłem sobie głośniczki do moje j carismy
Pioneer TS-G1709
http://www.fotorimex.pl/p...er_ts-g1709.htm
niedawno kupiłem radio Pioneer DEH-2800MP
http://www.allegro.pl/ite...rancja_hit.html
i głośnik basowy Magnat neon 500W wraz z Wzmacniaczem Magnat ultra 1000W
wszystko było ok lae te orygnialne głośniki mnie denerwowałi i postranowiłem je zmienić . W sklepie przysłuchiwałem sie kilku firmom ( w tym Magnat i balupunkt) ale chyba najlepiej grał pionier , dlatego go kupiłem
teraz jest tylko problem jak je zamontować - chodzi mi o to czy podłączyć bezpośresnio pod radio , czy jeszcze pod wzmacniacz ten z tyłu dco mam masowy podłączony) i tak słyszałem że aby uzyskać lepszy efekt z głośnika to najlepiej zastosować zwrotnice . oglądam jedne na tej aukcji
http://www.allegro.pl/ite...ereo_2187_.html
tylko nie wiem czy będą pasowały i ile sztuk mam kupić , a zakupiłem 4 takie same gośniki do przodu i do tyłu
Zatem pytania jakie mamdo was:
- ile kupić zrwotnic i czy te które ogląfdam bedą sie nadawały?
-czy podłaczy głośniki pod same radio lub kombinować z wzmacniaczem
-czy wymianiać instalacje do głośników czy pozostawić oryginalną ( jesli wymieniać to czy dużo jest w tym roboty)
z góry wielki dzięki za podpowiedzi |
|
|
|
 |
nippo [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2006, 01:02
|
|
|
Cytat: | byłem dzisiaj w niemczech i zakupiłem sobie głośniczki do moje j carismy |
gratuluje
mariusz515 napisał/a: | Pioneer TS-G1709 |
a nie lepiej i prosciel bylo sie zapytac przed zakupem? tym to zaden filtr nie pomoze...
mariusz515 napisał/a: | czy podłączyć bezpośresnio pod radio |
owszem, mozna
mariusz515 napisał/a: | czy jeszcze pod wzmacniacz ten z tyłu dco mam masowy podłączony |
...odpusc tym glosnikom katorgi, starczy im te 20 wat z radia
mariusz515 napisał/a: | tak słyszałem że aby uzyskać lepszy efekt z głośnika to najlepiej zastosować zwrotnice |
tak, to prawda, kazdy glosnik najlepiej przetwaza dany przedzial pasma,
mariusz515 napisał/a: | oglądam jedne na tej aukcji |
ogladaj dalej, ale nie kupuj...
filtry pasywne (nazywane przez niektorych zwrotnicami) powinny byc dobierane przynajmniej dla danego systemu, czestotliwosc podzialu, nachylenie zbocza, rodzaj filtra, juz nie mowie o strojeniu dla konkretnego glosnika. "zwrotnica" jest zespolem przynajmniej dwoch filtrow pasywnych badz aktywnych: gorno i dolno przepustowego, ich zadaniem jest rozdzielanie sygnalu na glosnik wysokotonowy oraz niskotonowy, tak zeby wysokotonowy sie nie spalil od basu i zeby niskotonowy nie gwizdal. Teraz zadaj sobie pytanie, jakie masz glosniki...a masz glosniki szerokopasmowe, czyli nie masz co rozdzielac...jedynie zeby je uchronic przed basem mozesz zastosowac filtr subsoniczny, czyli w zasadzie gornoprzepustowy ale o bardzo niskiej czsetotliwosci podzialu. To jedyna "zwrotnica" jaka mozesz podlaczyc. Subwoofer podlaczysz korzystajac z filtrow wbudowanych w wzmacniacz
mariusz515 napisał/a: | czy wymianiać instalacje do głośników czy pozostawić oryginalną ( jesli wymieniać to czy dużo jest w tym roboty) |
instalacje zawsze warto wymienic, aczkolwiek nie spodziewaj sie ze po wymianie kabli bedziesz slyszal inny sprzet, moze podswiadomie. roboty jest duzo, w zaleznosci co chcesz wymieniac. |
|
|
|
 |
young
moderator mitsumaniak jaki tu spokój...

Auto: ISF
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Cze 2005 Posty: 635 Skąd: Łódź/Gdańsk
|
Wysłany: 20-11-2006, 18:57
|
|
|
Zgadzam sie z nippo. Chcę jednak jeszcze dodac, że należy pamiętać o jednej dość istotnej sprawie, mianowicie trzeba w kompletowaniu sprzętu pamiętać o tym, żeby wszystkie elementy, które w sumie stanowią jedność, były na jednym poziomie jakości. DEH i głośniki, o których piszesz nie są z najwyższej półki i dodawanie do tego zestawu zwrotnic np: aktywnych (czego sobie nie wyobrażam), czy dobrej jakości kabli, niewiele zmieni.
Pozdrawiam |
|
 |
davido19pce [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2007, 11:40
|
|
|
a efekt przy podlaczeniu zwrotnic do 4 glosnikow blaupunkt velicity kazdy po 200 wat i 4 tweetere blaupunkt velocity przy tym dadza cos zwrotnice?? bo jak narazie z wszystkich glosnikow leci to samo z woferow lici tony niskie wysokie i srednie to samo z tweterami |
|
|
|
 |
nippo [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2007, 14:23
|
|
|
jaknajbardziej, zwrotnice zawsze duzo daja bez wzgledu na glosniki. warunkiem jest odpowiednie ich dobranie
ps. dawno mnie tu nie bylo |
|
|
|
 |
cuuube [Usunięty]
|
Wysłany: 19-11-2007, 18:31
|
|
|
zobaczymy co mi zaproponujecie kupilem niedawno KENWOOD'a DDX7029 mam gala i fabryczne glosniki(2 z przodu i 2 z tylu na polce) bez sub'a |
|
|
|
 |
|
|