Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
zwrotnica- jest sens podłączać ? jaki daje efekt? ile sztuk
Autor Wiadomość
mariusz515
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2006, 00:32   zwrotnica- jest sens podłączać ? jaki daje efekt? ile sztuk

Witam.
mam małe pytanko:
byłem dzisiaj w niemczech i zakupiłem sobie głośniczki do moje j carismy
Pioneer TS-G1709
http://www.fotorimex.pl/p...er_ts-g1709.htm
niedawno kupiłem radio Pioneer DEH-2800MP
http://www.allegro.pl/ite...rancja_hit.html
i głośnik basowy Magnat neon 500W wraz z Wzmacniaczem Magnat ultra 1000W
wszystko było ok lae te orygnialne głośniki mnie denerwowałi i postranowiłem je zmienić . W sklepie przysłuchiwałem sie kilku firmom ( w tym Magnat i balupunkt) ale chyba najlepiej grał pionier , dlatego go kupiłem
teraz jest tylko problem jak je zamontować - chodzi mi o to czy podłączyć bezpośresnio pod radio , czy jeszcze pod wzmacniacz ten z tyłu dco mam masowy podłączony) i tak słyszałem że aby uzyskać lepszy efekt z głośnika to najlepiej zastosować zwrotnice . oglądam jedne na tej aukcji
http://www.allegro.pl/ite...ereo_2187_.html
tylko nie wiem czy będą pasowały i ile sztuk mam kupić , a zakupiłem 4 takie same gośniki do przodu i do tyłu
Zatem pytania jakie mamdo was:
- ile kupić zrwotnic i czy te które ogląfdam bedą sie nadawały?
-czy podłaczy głośniki pod same radio lub kombinować z wzmacniaczem
-czy wymianiać instalacje do głośników czy pozostawić oryginalną ( jesli wymieniać to czy dużo jest w tym roboty)

z góry wielki dzięki za podpowiedzi

nippo
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2006, 01:02   

Cytat:
byłem dzisiaj w niemczech i zakupiłem sobie głośniczki do moje j carismy

gratuluje :)

mariusz515 napisał/a:
Pioneer TS-G1709

a nie lepiej i prosciel bylo sie zapytac przed zakupem? tym to zaden filtr nie pomoze...

mariusz515 napisał/a:
czy podłączyć bezpośresnio pod radio

owszem, mozna

mariusz515 napisał/a:
czy jeszcze pod wzmacniacz ten z tyłu dco mam masowy podłączony

:? ...odpusc tym glosnikom katorgi, starczy im te 20 wat z radia

mariusz515 napisał/a:
tak słyszałem że aby uzyskać lepszy efekt z głośnika to najlepiej zastosować zwrotnice

tak, to prawda, kazdy glosnik najlepiej przetwaza dany przedzial pasma,

mariusz515 napisał/a:
oglądam jedne na tej aukcji

ogladaj dalej, ale nie kupuj...

filtry pasywne (nazywane przez niektorych zwrotnicami) powinny byc dobierane przynajmniej dla danego systemu, czestotliwosc podzialu, nachylenie zbocza, rodzaj filtra, juz nie mowie o strojeniu dla konkretnego glosnika. "zwrotnica" jest zespolem przynajmniej dwoch filtrow pasywnych badz aktywnych: gorno i dolno przepustowego, ich zadaniem jest rozdzielanie sygnalu na glosnik wysokotonowy oraz niskotonowy, tak zeby wysokotonowy sie nie spalil od basu i zeby niskotonowy nie gwizdal. Teraz zadaj sobie pytanie, jakie masz glosniki...a masz glosniki szerokopasmowe, czyli nie masz co rozdzielac...jedynie zeby je uchronic przed basem mozesz zastosowac filtr subsoniczny, czyli w zasadzie gornoprzepustowy ale o bardzo niskiej czsetotliwosci podzialu. To jedyna "zwrotnica" jaka mozesz podlaczyc. Subwoofer podlaczysz korzystajac z filtrow wbudowanych w wzmacniacz

mariusz515 napisał/a:
czy wymianiać instalacje do głośników czy pozostawić oryginalną ( jesli wymieniać to czy dużo jest w tym roboty)

instalacje zawsze warto wymienic, aczkolwiek nie spodziewaj sie ze po wymianie kabli bedziesz slyszal inny sprzet, moze podswiadomie. roboty jest duzo, w zaleznosci co chcesz wymieniac.

young 
moderator mitsumaniak
jaki tu spokój...

Auto: ISF
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-11-2006, 18:57   

Zgadzam sie z nippo. Chcę jednak jeszcze dodac, że należy pamiętać o jednej dość istotnej sprawie, mianowicie trzeba w kompletowaniu sprzętu pamiętać o tym, żeby wszystkie elementy, które w sumie stanowią jedność, były na jednym poziomie jakości. DEH i głośniki, o których piszesz nie są z najwyższej półki i dodawanie do tego zestawu zwrotnic np: aktywnych (czego sobie nie wyobrażam), czy dobrej jakości kabli, niewiele zmieni.

Pozdrawiam

davido19pce
[Usunięty]

Wysłany: 12-10-2007, 11:40   

a efekt przy podlaczeniu zwrotnic do 4 glosnikow blaupunkt velicity kazdy po 200 wat i 4 tweetere blaupunkt velocity przy tym dadza cos zwrotnice?? bo jak narazie z wszystkich glosnikow leci to samo z woferow lici tony niskie wysokie i srednie to samo z tweterami

nippo
[Usunięty]

Wysłany: 12-10-2007, 14:23   

jaknajbardziej, zwrotnice zawsze duzo daja bez wzgledu na glosniki. warunkiem jest odpowiednie ich dobranie

ps. dawno mnie tu nie bylo :)

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2007, 18:31   

zobaczymy co mi zaproponujecie kupilem niedawno KENWOOD'a DDX7029 mam gala i fabryczne glosniki(2 z przodu i 2 z tylu na polce) bez sub'a

Odpowiedz do tematu