Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ukręcona śruba od kopułki
Autor Wiadomość
abbadona
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2006, 12:48   Ukręcona śruba od kopułki

Witam,
Postanowiłem odkręcić kopułkę żeby skontrolować jej stan i niestety ukręciła mi się jedna śruba i jej część została w aparacie zapłonowym. Efektem tego jest to, że nie moge jej przykręcić na dwie śrubki. Dokręcona na jedną srubę nawet przylega, ale troszkę się rusza tam gdzie powinna być druga śruba. Uwiązałem ją mocno na sznurki i teraz prawie wcale się nie rusza.
Pytania moje do was brzmią następująco:
- Czy jest to bardzo niebezpieczne dla mojego samochodu (co się może stać)?
- Czy moge z tym pojeździć trochę, aż znajde mechanika, który to zdoła naprawić (czy może lepiej wcale nie jeździć)?
- Czy może warto spróbować samemy coś na to poradzić (może macie jakieś pomysły jak)?
Trochę mnie to zniepokoiło:(
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-11-2006, 14:11   

nie widzialem kopułki od colta, ale z doswiadczenia przy innych autach wiem, że jeśli jest to górna śruba (wyżej wkręcana), to pod wpływem drgań silnika i ruchów na skutek zmian biegów kopułka zacznie się ruszać (drgać). Efekt może być taki, że połamiesz palec od rozdzielacza, który zawadzi o którąś z wypustek w kopułce (nie wiem, jak bardzo jest drogi, ale na pewno kosztuje wiecej niż ośmiopak piwska ;) , który mógłbyś sobie wypić jako toast za naprawioną kopułkę i brak niepotrzebnych kosztów związanych z szukaniem i zakupoem nowego palca od rozdzielacza.

Jeździć jak chcesz, to możesz, ale jak Ci w pewnym momencie zgasnie auto i nie bedzie chciało zapalić, to zerknij do kopułki, czy palec cały :)

abbadona
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2006, 14:14   

Urwala mi sie dolna śruba. Czy to coś zmienia?

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-11-2006, 14:18   

abbadona napisał/a:
Urwala mi sie dolna śruba. Czy to coś zmienia?

nie, bo też może drgać, tzn podskakiwać do góry...

sprawdź delikatnie dłonią czy kopułka bez tej śruby maj jakiś zakres ruchu, na boki lub góra-dół, im mniejszy tym lepiej

abbadona
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2006, 16:06   

Na boki sie nie rusza bo nie może, gdyz są tam takie wypustki, które ustawiaja ją w odpowiedniej pozycji. Porusza się tylko o jakies 2-3 mm w górę, ale podkleilem ją silikonem i zacisnąłem drutem wieć teraz się już wcale nie rusza. Pojeżdzę troche i zobacze co będzie bo nie chce mi się teraz tego robić, a płacić za niby prostą rzecz (rozwiercenie śruby) też niebardzo. Poczekam do wiosny to mechanik mi to zrobi jak bedzie przeglądał samochód. Mam nadzieję, że moja konstrukcja wytrzyma.

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-11-2006, 16:12   

po opisie wygląda na to, że tak.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 18-11-2006, 16:37   

abbadona napisał/a:
nie chce mi się teraz tego robić, a płacić za niby prostą rzecz (rozwiercenie śruby) też niebardzo.
Gratuluję podejścia i druciarstwa (dosłownie)

Obyś nie żałował.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

abbadona
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2006, 18:40   

Śruba już wykręcona i wstawiona nowa więc można jeździć ze spokojem. Mechanik mówił, że troche się namęczył, ale w końcu za coś wziął kasę:)
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu