TV jaka technologia, jaki model? |
Autor |
Wiadomość |
Daro
Mitsumaniak

Auto: Carisma I
Kraj/Country: Belgium
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Lis 2008 Posty: 208 Skąd: Stara Miłosna
|
Wysłany: 05-08-2011, 10:29 TV jaka technologia, jaki model?
|
|
|
Cześć Wam,
Przymierzam się powoli do zakupu telewizora, i pojawia się tradycyjne pytanie jakiej technologii telewizor kupić plazmę, czy LED. W pokoju jest umiarkowanie jasno, chciałbym oglądać telewizję, ale również grać na konsoli, planuję zakup jakiejś większej przekątnej, ponad 50 cali... Może ktoś posiada już taki telewizor i mógłby polecić jakiś konkretny model? Generalnie chciałbym się zmieścić w 5000, ale bez stresu |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 05-08-2011, 10:46
|
|
|
Możesz wyrwać Sony KDL55EX720 za niecałe 6000zł.... W tej cenie w ofercie Sonego nic lepszego nie zajdziesz.
- Bravia Internet TV (TVP, IPLA HD, TVN)
- XR200 (czyli stare 100Hz PRO)
- LED (krawędziowa)
- telewizor 3D
- skype jak sobie kupisz kamerkę
Chodź ja bym polecał dopłacić przy takim rozmiarze do trochę wyższej półki i kupić monolita KDL-55NX720 ~ 8000zł
- dodatkowo będziesz miał ładną tafle szkła z przodu zamiast matrycy (dużo ładniejszy, dużo łatwiej utrzymac w czystości i się nie rysuje jak obudowa plastikowa)
- wyższy kontrast
- lepsze podświetlanie dynamic EDGE LED (podświetlany z góry i dołu z możliwość sterowania lokalnego podświetlaniem - coś pomiędzy zwykłym a full LED).
- wbudowane Wi-Fi |
|
|
|
 |
Daro
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-08-2011, 11:38
|
|
|
To widzę, że raczej LED polecasz... A dlaczego? A powiedz mi, co sądzisz o LG? Bo myślałem o LG LE8500 lub LX9500, ale na razie nie chcą zejść z ceny one :-/ Kojarzysz może jakieś telewizory FULL LED głównych marek w rozsądnej cenie? |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-08-2011, 11:44
|
|
|
Znaczy widziałem osobiście FULL LED na tym LG co ma te okulary pasywne do 3D (pomijaj że te pasywne nie do końca są dobre bo widać normalnie linie poziome na ekranie przy 3D) to najbardziej mnie dosłownie przywaliło to że niby może i ma full LED ale nie widać tego na ekranie!!! Zarządzanie podświetlaniem jest tak kulawe, wręcz błędne że za chiny bym nie chciał takiego TV. Dużo lepiej działa Dynamic EDGE LED który ma mniej możliwości teoretycznie, a praktycznie działa lepiej, precyzyjniej i szybciej niż ten FULL LED w LG.... Przeraziłem się jak to zobaczyłem...
A czy polecam LED? Znaczy nie polecam plazmy czy zwykłego podświetlania? Z plazmy się wszyscy wycofują a przy 3D traci kontrast, ma duże zużycie prądu szczególnie przy takim rozmiarze no i migota cała przy 3D... A Zwykłe podświetlanie przy takim rozmiarze nie bardzo już występuje.... zresztą ogólnie odeszli od tego przy trochę lepszych niż najtańsze modele... Swoją drogą podejrzewam że rozchodzi się o możliwość "migotania LED-am" co jest wykorzystywane przy algorytmach poprawy ruchu oraz dają możliwość większej jasności co nie jest bez znaczenia przy 3D... |
|
|
|
 |
Daro
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-08-2011, 12:00
|
|
|
No kurde a cena tych LG jest naprawdę wysoka... Gdzieś znalazłem o taką listę wszystkich full LEDów:
1. Lg lx9500
2. Sharp le705
3. Lg le8500
4. Sony hx900
5. Philips 9705
6. Samsung C8000
Pozostałe można wyhaczyć za jakieś kilka tysięcy... W sumie ten Philips mi się podoba z opisu, tylko trochę małe są... |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-08-2011, 12:04
|
|
|
No i nowy Sony HX920. Tylko że ten Twój parametr ~8000zł rozmija się chęcią posiadania telewizora z najlepszym podświetlaniem... |
|
|
|
 |
Daro
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-08-2011, 12:54
|
|
|
W sumie masz rację, ale może niekoniecznie, bo na razie się rozglądam, a kupić chcę jakoś za parę miesięcy, liczę na to, że może cena spadnie, ew. jakaś gwiazdkowa obniżka może? |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 05-08-2011, 17:45
|
|
|
Widzę, że rozpatrujesz Samsunga i ja bym się skusił właśnie na Samsunga. |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
|
|
|
 |
Daro
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-08-2011, 09:57
|
|
|
A z jakich powodow? |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 08-08-2011, 10:08
|
|
|
Niby samsung opatentował technologię LED, a tak na marginesie to dogłębnie się zastanów co będziesz na tym teleklunkrze oglądał i jakie bajery Ci się przydadzą (np. mnie 3D nie urzeka), czy ma służyć do oglądania Discovery i Faktów czy raczej jako bajer do pochwałki przed znajomymi, ile wejść i jakie są Ci potrzebne. To znacznie zawęzi listę i zweryfikuje budżet |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-08-2011, 10:24
|
|
|
i9i napisał/a: | Niby samsung opatentował technologię LED |
eeeeee, a to czemu pierwszym telewizorem z podświetlaniem LED był telewizor Sony? Tylko Sony przysypało jak zawsze z marketingiem i nie zrobili z tego "konika" ponieważ nie uważali tego za przełom... |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 08-08-2011, 10:32
|
|
|
Podświetlenie LEDowe to tylko podświetlenie, a matryca LEDowa to całkiem inna technologia i na tym się w bambuko robi klientów |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-08-2011, 11:28
|
|
|
i9i napisał/a: | Podświetlenie LEDowe to tylko podświetlenie, a matryca LEDowa to całkiem inna technologia i na tym się w bambuko robi klientów |
Wyjaśnij proszę bo nie zrozumiałem. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 08-08-2011, 13:58
|
|
|
i9i napisał/a: | Podświetlenie LEDowe to tylko podświetlenie, a matryca LEDowa to całkiem inna technologia i na tym się w bambuko robi klientów |
Full Led i led mają tylko podświetlenia LED, ale w przypadku tych pierwszych LEDY rozmieszczone sa za matrycą LCD, a w przypadku tych drugich tylko na krawędziach. A matryca ledowa to już inna historia. Jest stosowana w telebimach. Źródłem koloru i świtała są ledy... Np http://www.marketeo.pl/ph.../255652_big.jpg |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 08-08-2011, 16:45
|
|
|
Daro napisał/a: | A z jakich powodow? |
Z takich powodów, że mam samsunga co prawda nie LED, a LCD serii B i do pełni szczęścia brakuje tylko tego co oferuje nowsza już seria C. TV bardzo dobrze sobie radzi z analogowym sygnałem z kablówki, a HD to wydaje mi się, że na każdym TV będzie wyglądał dobrze. Nie wiem jak inne formy, ale np. Sasmung ma gwarancję door-to-door, więc gdyby "odpukać" coś się działo, nie martwisz się jak ten kawał sprzętu bezpiecznie przetransportować do serwisu
p.s. porównywałem obraz z TV Sony i Toshiby i nie widzę między nimi żadnych przepaści co do jakości obrazu. Według mnie Sony jest przereklamowane i płaci się tylko za markę (którą kiedyś sobie wyrobili). Samsung jest jednym z dosłownie kilku producentów matryc na świecie, a Sony kupuje matryce od innych. |
_________________ Si vis pacem, para bellum. |
Ostatnio zmieniony przez RaVciO 08-08-2011, 17:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|