Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Grzechotanie po dodaniu gazu
Autor Wiadomość
nassem 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Kombi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-08-2011, 00:31   Grzechotanie po dodaniu gazu

Witam! Niedawno kupiłem używanego Lancera 1.6. Jechałem po niego 300km. Podczas jazdy testowej nic ni było słychać, ani w zawieszeniu ani w silniku...

Niestety po paru dniach w domu, zaczęło się dziwne brzęczenie z okolicy silnika - przy dodawaniu gazu. Zaraz po zmianie biegu i dodaniu gazu jest takie jakby grzechotanie, chyba gdzieś z przodu.

Byłem u mojego mechanika, ale nie doszedł o co chodzi. Przypuszcza że rezonuje osłona przed katalizatorem, zaraz przy wyjściu rury układu wydechowego z silnika. Mówił też o braku wyciszenia przy wejściu drążka kierowniczego w podłogę kabiny, ale sprawdziłem że inne lancerki tego też nie mają.

W ASO w okolicach Puławskiej, goście sprawdzali, nasłuchiwali, patrzyli pod spód na podnośniku i nic. Nie umieli powiedzieć co to jest, cytuje : " coś w głębi silnika, nie wydech. Być może rozrząd być może okolice alternatora, ale to nie zagraża, niech pan jeździ, może zniknie. Jak będzie się nasilać, to pan przyjedzie i będziemy wyjmować po kolei i sprawdzać...". Nie bardzo mi się takie eksperymenty uśmiechają...

Trochę mnie to załamało. Proszę o poradę czy może to być usterka z tematu "dziwne buczenie..." Czy może coś innego?

Gdzie w Warszawie (najlepiej Południowej) jest w miarę porządny mechanik, który powinien bez trudu wyłapać o co chodzi?
Ile mniej więcej może kosztować regulacja rozrządu (jeśli problemem jest ten wałek)?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-08-2011, 08:28   

nassem napisał/a:
W ASO w okolicach Puławskiej, goście sprawdzali, nasłuchiwali, patrzyli pod spód na podnośniku i nic. Nie umieli powiedzieć co to jest, cytuje : " coś w głębi silnika, nie wydech. Być może rozrząd być może okolice alternatora, ale to nie zagraża, niech pan jeździ, może zniknie. Jak będzie się nasilać, to pan przyjedzie i będziemy wyjmować po kolei i sprawdzać...". Nie bardzo mi się takie eksperymenty uśmiechają...
Pozytywne podejście :roll:

Jeżeli coś brzęczy, to gdzieś to się musi znajdować, dokładnie posprawdzać wydech od tego należy zacząć.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

nassem 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-08-2011, 11:02   

Napiszcie, w jakim warsztacie to powinni szybko zdiagnozować... Bez rozgracania samochodu.

Jeśli to rozrząd, to czy trzeba wymieniać cały, czy starczy jakaś regulacja?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-08-2011, 19:38   

Zapraszam na podforum regionalne, tam znajdziesz polecane warsztaty, co do rozrzadu, jezeli cos z nim nie tak to wymiana na nowy
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

mfniwins 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6
Wysłany: 10-08-2011, 20:13   

U mnie tak brzęczało, jak wszedł na obroty i się puściło pedał gazu. Rezonował jak spadały obroty - dźwięk taki jak w dużym fiacie (starsze pokolenie wie o co chodzi).
Okazało się, że jak jest dolot to taka puszka rozdziela się na 4 cylindry, w tej puszce jest przegroda która czasem staje się luźniejsza i wpada w rezonans. U mnie mechanik delikatnie ją zwichrował i straciła luz.
Pozdrawiam

nassem 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-08-2011, 10:25   

To może inaczej: czy jest na forum ktoś z Warszawy , kto miał podobny problem? Czy takie zdarzenia występują w innych modelach?
Ile kosztuje zrobienie rozrządu?

[ Dodano: 25-09-2011, 15:09 ]
Okazało się że to linka gazu rezonuje stykając się gdzieś z silnikiem. A w ASO chcieli rozrząd wyjmować :evil: Zrobil i wykrył to gościu z TW Auto - wystarczyło mu posłuchać silnik i przejechać się kawałek...

pestek 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 Sport - CSO
Wysłany: 06-11-2011, 15:00   

Mam chyba podobne objawy. Szczególnie przy niższych biegach 1, 2, przy dodawaniu gazu takie nieprzyjemne klekotanie, jakby w silniku. Bardzo nieprzyjemnie to brzmi. Występuje to nieregularnie. Wydaje mi się że to występuje jedynie przy jeździe na benzynie, na gazie nie zwróciłem na to uwagi.
Ktoś mi podpowiadał, że to może być coś z zawieszeniem.

smk 
Mitsumaniak

Auto: Lancer CS3A, 4G18 + LPG
Wysłany: 24-05-2012, 19:16   

Pestek, jak się skończyła u Ciebie historia z klekotaniem? Próbuje zdiagnozować to w swoim aucie.

pestek 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 Sport - CSO
Wysłany: 29-05-2012, 20:33   

Albo samo ustąpiło albo się do tego przyzwyczaiłem ale chyba to pierwsze :) .

Odpowiedz do tematu