[II 2.0 DiD 07r.] Demontaż trzeciego rzędu siedzeń |
Autor |
Wiadomość |
KonradT
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.0 DiD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-04-2011, 08:36 [II 2.0 DiD 07r.] Demontaż trzeciego rzędu siedzeń
|
|
|
Witam wszystkich,
Forum czytam od bardzo dawna - dziękuję za wszystkie informacje dzięki którym komfortowo użytkuję auto. Posiadam od nowości Outlandera z 07r, przebieg 115k, już po wymianie rozrządu, z chińczykiem na pokładzie (trochę innym niż Wasze). Auto bezawaryjne a ja naprawdę mocno z niego jestem zadowolony.
Mam do Was pytanie i jednocześnie prośbę o pomoc. Przez te 4 lata trzeci rząd siedzeń był praktycznie bezużyteczny. Czy możecie mi w skrócie napisać jak to wymontować (krok po kroku)? Jak dużo dodatkowego miejsca wówczas powstanie w bagażniku? Może macie jakieś fotki po takiej operacji - lub w trakcie? Czy można kupić coś a'la schowek, który tam się włoży zamiast tych siedzeń?
Konrad |
|
|
|
 |
regon
Forumowicz

Auto: MO II, 2,4 - już nie
|
Wysłany: 03-04-2011, 16:31
|
|
|
zapytaj mits00, on wymontował siedzenia. |
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 03-04-2011, 20:05 Re: [II 2.0 DiD 07r.] Demontaż trzeciego rzędu siedzeń
|
|
|
KonradT napisał/a: | Witam wszystkich,
Forum czytam od bardzo dawna - dziękuję za wszystkie informacje dzięki którym komfortowo użytkuję auto. Posiadam od nowości Outlandera z 07r, przebieg 115k, już po wymianie rozrządu, z chińczykiem na pokładzie (trochę innym niż Wasze). Auto bezawaryjne a ja naprawdę mocno z niego jestem zadowolony.
Mam do Was pytanie i jednocześnie prośbę o pomoc. Przez te 4 lata trzeci rząd siedzeń był praktycznie bezużyteczny. Czy możecie mi w skrócie napisać jak to wymontować (krok po kroku)? Jak dużo dodatkowego miejsca wówczas powstanie w bagażniku? Może macie jakieś fotki po takiej operacji - lub w trakcie? Czy można kupić coś a'la schowek, który tam się włoży zamiast tych siedzeń?
Konrad | Odkręcasz 10 śrub i wyjmujesz Musisz też wyjąć subwoffer jeśli masz RF, bo pod nim są 2 ze śrub mocujących ławeczkę. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
KonradT
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-04-2011, 23:10
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Odkręcasz 10 śrub i wyjmujesz Musisz też wyjąć subwoffer jeśli masz RF, bo pod nim są 2 ze śrub mocujących ławeczkę. |
Thx . Masz może zdjęcie jak to wygląda po wyjęciu tych siedzeń (chodzi mi o ilość miejsca pod podłogą)? Gra warta świeczki? |
|
|
|
 |
michu300
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DiD
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Maj 2010 Posty: 334 Skąd: okolice 3city
|
Wysłany: 04-04-2011, 14:27
|
|
|
Ja robiłem odwrotną operację Kupiłem z kratką, więc miałem wymontowane. Operacja jest prosta. Problemy sprawiły mi jedynie dwie sprawy. 1. Nie wiedziałem jak odkręcić subwoofer tak żeby niczego nie połamać - pod zaślepką z nazwą Rockford Fosgate znajdują się śruby mocujące sub od góry. Trzeba tę zaślepkę po prostu wyciągnąć. Można to zrobić nie używając żadnych narzędzi, wystarczy trochę natężyć kciuki i wskazujące Po wyjęciu subwoofera masz dostęp do śrub z lewej strony ławeczki. 2. Trochę się namęczyłem z przykręceniem pasów, ale ty w sumie nie musisz ich odkręcać, a gdybyś chciał to odkręcenie jest prostsze, trzeba łapę wsadzić pod plastikowe obicia bagażnika z lewej i prawej stony. Właściwie to tyle. |
|
|
|
 |
Grzesq
Forumowicz

Auto: Ford Mondeo MK4 2.0 TDCI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lut 2010 Posty: 290 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-04-2011, 16:13
|
|
|
A ja się zastanawiam jak tak operacja usunięcia trzeciego rzędu siedzeń ma się do przepisów... W sumie auto, które jest zarejestrowane na 7 osób, nie jest w stanie po takiej operacji ich przewieść. Czy np. na przeglądzie technicznym nie przyczepią się do tego ? |
|
|
|
 |
michu300
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DiD
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Maj 2010 Posty: 334 Skąd: okolice 3city
|
Wysłany: 04-04-2011, 16:47
|
|
|
Grzesq napisał/a: | A ja się zastanawiam jak tak operacja usunięcia trzeciego rzędu siedzeń ma się do przepisów... W sumie auto, które jest zarejestrowane na 7 osób, nie jest w stanie po takiej operacji ich przewieść. Czy np. na przeglądzie technicznym nie przyczepią się do tego ? |
Myślę, że jak ma homologację do 7-miu osób, a po samowolnej przeróbce 5 miejsc, to niezgodność z prawem jest dopiero jak przewozisz tę szóstą, lub siódmą osobę. To tak jakbyś złożył tylną kanapę i stracił możliwość przewozu trzech osób z tyłu. Są też samochody, w których opcja demontażu na stałe dodatkowych siedzeń jest fabrycznie dostępna. Myślę, że to nie jest żaden problem. Gorzej w drugą stronę , ale o tym sza... |
|
|
|
 |
KonradT
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-04-2011, 17:02
|
|
|
Grzesq napisał/a: | A ja się zastanawiam jak tak operacja usunięcia trzeciego rzędu siedzeń ma się do przepisów... W sumie auto, które jest zarejestrowane na 7 osób, nie jest w stanie po takiej operacji ich przewieść. Czy np. na przeglądzie technicznym nie przyczepią się do tego ? |
Właśnie o to też się miałem Was zapytać.. |
|
|
|
 |
bonito
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 556 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 04-04-2011, 19:54
|
|
|
Grzesq napisał/a: | Czy np. na przeglądzie technicznym nie przyczepią się do tego ? |
buhahahaha - nigdy nie zdarzyło mi się żeby na przeglądzie technicznym (w Polsce) ktoś w ogóle zajrzał do środka samochodu - mogłoby nie być tam żadnych siedzeń....
bonito |
|
|
|
 |
Kemot
Mitsumaniak
Auto: Outlander Intense+ 2.0 DI-D
|
Wysłany: 04-04-2011, 21:54
|
|
|
Na pewno się nie przyczepią. Peugeot 307 SW też jest rejestrowany na 7 osób, a dwa fotele w trzecim rzędzie są wyposażeniem dodatkowym i jeszcze nie widziałem tego samochodu z 7 fotelami. |
|
|
|
 |
Komandor
Mitsumaniak
Auto: OII 2.4 cvt, Romet Ogar 125 ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 493 Skąd: Z morza
|
Wysłany: 05-04-2011, 00:11
|
|
|
Demontuj osobno ławeczkę i szynę mocującą (łatwiej i lżej). Do "zamaskowania" wnęki użyłem sklejki 12mm obitej tkaniną i zawiasów przykręconych ori śrubami. Całość wygląda ok ale i tak jest zasłonięta ori wykładziną i plastikową kuwetą bagażnika. Wielkość schowka może nie powala na cyce ale lepsze to (i lżejsze 30kg) niż niby kanapa...
pozdro |
_________________ Wolność ma zapach benzyny... |
|
|
|
 |
adrian71
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander Intense+
|
Wysłany: 05-04-2011, 17:38
|
|
|
wlasnie wymontowałem 3 rzad "siedzen" i mysle nad jakims sensownym rozwiazaniem zagospodarowania tej wnęki, chciałbym tam dać gaśnice,lewarek,trójkąt itd i czymś to zakryć,bo w bagazniku podrozuje pies.
Pod subwooferem jest jedna śruba,nie zmienia to faktu ze i tak trzeba subwoofer wyjąć, wyslalem ze będzie ciezej z tym subem,ale bez problemu, sporo sie nasilowalem z trzema srubami, byly jakies krzywe ze cale rece mnie bola. Pseudo kanapa poleciala odrazu do smietnika;) |
|
|
|
 |
Krzysp13
Nowy Forumowicz Krzysp13
Auto: Outalnder 2010
|
Wysłany: 16-06-2011, 15:09 Demontaż 3-ciego rzędu siedzeń
|
|
|
Też chciałbym wymontować 3-ci rząd siedzeń, ale w zamian kusi mnie montaż takiej ławki z Peugeota albo Citroena która jest dzielona. Czy ktoś może wie, czy to pasuje do Outlandera? |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 17-06-2011, 11:00
|
|
|
adrian71 napisał/a: | wlasnie wymontowałem 3 rzad "siedzen" i mysle nad jakims sensownym rozwiazaniem zagospodarowania tej wnęki, chciałbym tam dać gaśnice,lewarek,trójkąt itd i czymś to zakryć,bo w bagazniku podrozuje pies.
Pod subwooferem jest jedna śruba,nie zmienia to faktu ze i tak trzeba subwoofer wyjąć, wyslalem ze będzie ciezej z tym subem,ale bez problemu, sporo sie nasilowalem z trzema srubami, byly jakies krzywe ze cale rece mnie bola. Pseudo kanapa poleciala odrazu do smietnika;) |
Ja mam od nowości zdemontowany trzeci rząd siedzeń a zrobiony dosyć duży schowek,
ASO wykonało całą ta robotę montując kratę do autka.Ja tylko dokonałem drobnej przeróbki z zamknięcia na stałe na otwieraną płytę,sklejkę taką jak się stosuje w busach na podłodze w części ładownej wyciętej idealnie w otwór po siedzeniu. |
_________________ MITSUBISHI to już historia teraz jest HONDA
 |
|
|
|
 |
skaut
Mitsumaniak per aspera ad astra
Auto: Outlander 2,2 6 TC-SST 156KM
|
Wysłany: 17-06-2011, 11:47
|
|
|
13zbyszek13 napisał/a: | Ja tylko dokonałem drobnej przeróbki z zamknięcia na stałe na otwieraną płytę,sklejkę taką jak się stosuje w busach na podłodze w części ładownej wyciętej idealnie w otwór po siedzeniu. |
Zbyszek wrzucisz jakieś zdjęcia Twojej przeróbki? |
_________________ Auta obecnie:
Outlander 2,2 6 TC-SST 156KM
Peugeot Partner II Tepee 1,6 90KM
Kangoo 1,5 dCi 68KM - SPALIŁ SIĘ
VW T5 1,9 TDI 105KM - SPRZEDANY |
|
|
|
 |
|