[Carisma] Oświetlenie - bezpieczniki |
Autor |
Wiadomość |
ansic [Usunięty]
|
Wysłany: 20-11-2006, 21:08 [Carisma] Oświetlenie - bezpieczniki
|
|
|
Witam
Jestem bardzo ciekaw tak jak mi ktos tutaj odpowiedzial ze osobna sa bezpieczniki do lewego i prawego swiatla z tylu, to ktore to sa i gdzie ich szukac?
Na schemacie bezpiecznikow na np. dwoch pozycjach sa swiatla, czy to moze chodzic o jeden z nich? (I tak przy okazji dlaczego 2 bezpieczniki sa opisane m.in. radio?)
I bezpiecznik odpowiedzialny za oswietlenie konsoli i deski w kabinie to ten w kabinie z ikonka licznikow?
I pod ktory bezpiecznik od swiatel sa przypisane postojowki?
dzieki bardzo za pomoc bo sam nie moge do tego dojsc |
Ostatnio zmieniony przez glina 25-01-2013, 13:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
STRUSIU
Mitsumaniak Pomysłowy Dobromir

Auto: Ford Mondeo MK4 2.2TDCI 2011r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-11-2006, 00:03
|
|
|
Zaglądałeś tutaj http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=2424?
Z tego co wiem to w każdym samochodzie są rozdzielone światła na lewą i prawą stronę.
Wyobraż sobie sytuację kiedy jedziesz w nocy, przepala się jedna z żarówek i wywala bezpiecznik. Co wtedy ? Tracisz światło i bum. |
_________________ Była Mitsubishi Carisma 1.8 GDI LS '98 sedan
Było Mondeo MK4 2.0 TDCI '08 kombi
Jest Mondeo MK4 2.2 TDCI 200KM `11 kombi
00187/KMM
Ave Gość - Witamy w świecie MITSUMANIAKÓW! |
|
|
|
 |
ansic [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2006, 01:09
|
|
|
Wlascie po przeczytaniu tego tematu napisalem tego posta bo nie jest wyjasnione co gdzie dokladnie i z ktorej strony, dlatego chcialem zapytac Was
no chyba ze dostane zj**e ze nie potrafie tego tam znalesc |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2006, 09:54
|
|
|
Spróbuj tutaj. Z doświadczeń własnych sugerowałbym szukać przyczyny w bezpiecznikach pod maską. Przećwiczone na 2 Misiach. |
|
|
|
 |
ansic [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2006, 12:57
|
|
|
Znow podales ten sam link, no a wlasnie nie wiem bo tam sa tylko 2 do tylnich swiatel
10. Tylne światła,
11. reflektory, tylne światła, reostat
choc reflektory dzialaja (postojowki nie) wiec je zmienie obydwa
A z drugiej strony to glupio ze nie jest to jakos ladnie zprecyzowane |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2006, 13:39
|
|
|
W Colcie i Lancerze też nie jest to sprecyzowane, a jakimś dziwnym trafem w obu chodziło o nie świecenie prawej strony. W Lancerze nie świeciła postojówka i tylna pozycja, a w Colcie prawa mijania. Dodam, że chodziło o 2 różne bezpieczniki, ale oba zlokalizowane pod maską. |
|
|
|
 |
ansic [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2006, 00:03
|
|
|
a podswietlenie konsoli wewnetrzmej i deski rozdzielczej??
szukac w srodku? bo na prawde nie wiem ktory to bedzie, w tym topicu jest niby dobrze opisane ale nie wiem jednak ktory to
w srodku jest taki jeden z sybolem licznikow, ale niestety jest dobry, a mi srodek nadal nie swieci
Choc juz przywyklem troche i w nocy nawet to jest przyjemne tak po ciemku, tylko predkosc na wyczucie..
///edit
no wiec
zmienilem jeden bezpiecznik pod maska i odrazy zacelo mi swiecic tylnie swiatlo, cala deska rozdzielcza (i pewnie konsola srodkowa, nie wiem bo dzien jest) i bzyczek przy otwartch drzwiach, jak milo teraz a co do podswietlenia tarcz to w dzien wygladalo na lekko zoltawe, zobaczymy jak w nocy. Jak to wajnie widziec ze w koncu to wszystko dziala |
|
|
|
 |
aras [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2007, 09:40
|
|
|
Witam.Może ktoś mi doradzi czy mogę zastosować mocniejsze zarówki a mianowicie 100W czy jednak nie ryzykować uszkodzeniem np.przełącznika lub jeszcze czegoś innego.Może ktoś ma inne rozwiązanie jak polepszyć oświetlenie w Carismie?Pozdrawiam |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 17-04-2007, 11:02
|
|
|
aras napisał/a: | czy mogę zastosować mocniejsze zarówki a mianowicie 100W |
Lepiej nie, mocno grzeja.
aras napisał/a: | Może ktoś ma inne rozwiązanie jak polepszyć oświetlenie w Carismie? |
Sprzedac Carisme ... ew. poszukac na forum watku o zarowkach. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
Joker82 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-10-2007, 17:12
|
|
|
Ja zamontowałem żarówki 100/90. Jeźdżę już jakieś dwa miesiące i nic się nie dzieje. Żarówki są z gazem o nazwie chyba krypton. nawet niezły efekt. widać różnice. |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 01-11-2007, 21:39
|
|
|
Cytat: | Może ktoś ma inne rozwiązanie jak polepszyć oświetlenie w Carismie?Pozdrawiam
|
1. Wyczyścić reflektory i odbłysniki, ew wymienić, jesli z odbłysników zostało wspomnienie.
2. Kupić porządne żarówki (Phlipsy GT150 naprzykład)
Montowanie 100w żarówek jest niezgodne z przepisami, a po drugie na bank zabije odbłyśniki, które supią się i tak przy standardowych żarówkach. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
OLO_OLO8
Nowy Forumowicz OLO
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16V htb
|
Wysłany: 25-02-2008, 23:54
|
|
|
Dzięki i Sorry STRUSIU, że dopiero teraz, ale wcześniej w ten temat nie zaglądałem. |
_________________ Pozdro
OLO
CARI 1,6 16V GLX htb |
|
|
|
 |
Frendzel76
Mitsumaniak
Auto: mitsubishi carisma 1.8 1997r
|
Wysłany: 04-05-2008, 08:44
|
|
|
POZDRAWIAM WSZYSTKICH za mile przywitanie dopiero ucze sie na forum jak gdzie i co szukac |
|
|
|
 |
|