Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Gaśnie jak się rozgrzeje
Autor Wiadomość
burst
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2006, 13:52   Gaśnie jak się rozgrzeje

Witam.

Jak w temacie, jechałem sobie radośnie kiedy nagle silnik sie zadławił się, po chwili wróciło wszystko do normy.200m dalej zjechałem na stację i po zgaszeniu silnika już nie odpalił. Wymieniłem kondensatory w ECU, pełna radość bo chodzi jak należy ale jak się rozgrzał, przegazowanie i zdechł. Jak sądzicie co to może być cewka czy tranzystor, a może jest jakaś inna opcja, na zimno chodzi normalnie.

tom65
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2006, 16:39   

nie stawiam ani na cewkę ani na tranzystor 8)bo by wogóle nie zapalił nawet na zimno- logicznie biorąc trzeba sprawdzić to co unieruchamia go na ciepło czyli wszystkie związane z temperaturą czujniki + spalanie stukowe ( nie zapomnieć o przepływomierzu+ czujnik temp powietrza) :)

burst
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2006, 18:26   

Ale to chyba zgłaszał by jakiś błąd, a on nic kontrolka zachowuje się normalnie, zapala po przekręceniu kluczyka i gaśnie po około 15-20 sekundach.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-11-2006, 20:31   

A pompa paliwa nie umiera?

burst
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2006, 20:49   

Traci iskrę tyle juz sprawdziłem. Jutro wyjmuje aparat zapłonowy. W całym tym nieszczęściu największe szczęscie jest takie, że wczoraj przywiózł mnie z Łodzi i padł dopiero dzisiaj pod domem.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 30-11-2006, 21:07   

No to pewnie aparat do wymiany. Padł moduł. Jak się nagrzeje zdycha.

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 30-11-2006, 21:35   

Podobnie moze byc z cewka po nagrzaniu zaczyna przebijac,

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 30-11-2006, 21:43   

wojmi1 napisał/a:
Podobnie moze byc z cewka po nagrzaniu zaczyna przebijac

Racja, a nawet zacząłbym od tego (jeśli jest zewnętrzna, to założyć od Poloneza) i sprawdzić czy będzie gasł. Koszt w każdym razie nieporównywalnie niższy niż wymiana aparatu.

burst
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2006, 22:26   

Cewka wewnetrzna, aparat na allegro znalazlem za 250pln :roll:

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 30-11-2006, 22:36   

Zacznij od sprawdzenia prostszych rzeczy, caly aparat wymieniac to przesada sprobuj raczej pozyczyc aparat na probe od kogos z Poznania . Poszukaj na forum opisu jak sprawdzic cewke modul , moze to byc kwestja tez kopulki np. peknieta kamien wytarty

burst
[Usunięty]

Wysłany: 01-12-2006, 20:52   

Kupiłem nową cewkę i krew mnie zalała :evil: , rozkręcenie tego p... aparatu graniczy z cudem wszystko co tylko ma gwint i może być zapieczone to oczywiście się zapiekło. Jutro podjade do znajomego mechaniora, któremu nie przeszkadza jak mu się patrzy na ręce i niech walczy. Przy okazji mam pytanie czy cewka jest sterowana bezpośrednio z ECU czy jest po drodze jakiś tranzystor czy tylko te w ECU ?

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 02-12-2006, 07:27   

Jest tranzystor, a na domiar złego naprawiałem podobne uszkodzenie.....ECU, wcale nie cewki czy tranzystora.

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

burst
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2006, 10:19   

No i jednak nie cewka.
Bartku możesz napisać dokładniej co było w tym ECU uszkodzone, i gdzie szukać tego tranzystora ?

Tranzystor znalazłem dzisiaj ide go przetestować.

[ Dodano: 03-12-2006, 15:41 ]
No to mała aktualizacja tematu. Wczoraj misiek przestał odpalać bez względu na temperaturę dzisiaj sprawdziłem tranzystor w aparacie i wg instrukcji jest trup. Mam jeszcze pytanie czy orientuje się ktoś jakie napięcie powinno być na bazie powertransistora i czy on jest cały czas wysterowany i blokowany jest tylko na moment kiedy ma się pojawić iskra czy odwrotnie ?

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 03-12-2006, 21:44   

Na "bazie" - bo to tak naprawdę nie jest zwykły tranzystor ;) pojawiają się impulsy +12V (na 99% - nie pamiętam przebiegu oscyloskopu, ale jutro po południu sprawdzę) w momencie zapłonu.

Uszkodzenie tamtego ECU (Sigma 24v) polegalo na bardzo rozległym wylewie elektrolitu z kondensatora - pierwszą przeżartą ścieżką było sterowanie przekażnika pompy paliwa, a kolejną sterowanie tranzystorem jednej z par cylindrów (jest tam potrójny powertransistor).

Jeżeli jesteś pewny uszkodzenia PT - załóż zewnętrzny np. od Galanta '90 2.0 SOHC - powinien być łatwo dostępny

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

burst
[Usunięty]

Wysłany: 03-12-2006, 21:57   

No jeżeli można to uznać za "bazę" tranzystora, a konkretnie wejście nr 6 w aparacie to mam na nim cały czas w okolicach 5V przy odłączonym PT nie mam oscyloskopu żeby sprawdzić jaki jest przebieg, a zwykły multimetr nie zareaguje na taką szybką zmianę. Podłączyłem dzisiaj BUX41 (w niedziele nic nie kupie a takiego miałem w domu) ale on jest tylko na 200V i nie wytrzymał chłopak. Pomysł z PT od Galanta jest wart sprawdzenia bo orginalny to całkiem spory wydatek. Kondensatory w ECU wymieniłem, nie było śladów żęby się wylały. Kiedyś robiłem zapłon tranzystorowy do seata zastanawiam się czy jest możliwe wykonanie podobnego układu do mitsu tamten działał na BUX 87 albo czymś podobnym, który był zabezpieczony o ile dobrze pamiętam diodą zenera i rezystorem 1ohm ograniczającym prąd po stronie kolektora.
Zastanawiałem się jeszcze nad podłączeniem IRF840F ma wbudowaną diodę ale on jest tylko na 4A a cewka pobiera trochę więcej.

Pytanie tylko jak podłączyć PT od innego miśka buxa podłączyłem tak:

baza - wyjście 54 z ecu (wejście nr 6 w aparacie zapłonowym)
kolektor - masa - wejście nr 5 w aparacie
emiter wejście 12 w aparacie (ujemna końcówk cewki zapłonowej)

Czy to poprawne podłączenie ?

Odpowiedz do tematu