Ściąga po zmianie opon |
Autor |
Wiadomość |
MichalM [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2006, 22:33 Ściąga po zmianie opon
|
|
|
Witam
Przed pierwszymi śniegami zmieniłem opony. Od tej pory czuję że ściąga mnie na lewo. Nieznacznie, ale zawsze. Koła wyważone, bieżnik na przodzie prawie taki sam (na prawym 0,5 mm płytszy) ale jeszcze zostaje ponad 2 mm, ciśnienie ustawiałem 2x, nie przypominam sobie abym zaliczył jakiś krawężnik czy dziurę ani zwiększonych oporów toczenia, nie czuję szarpania na kierownicy. Przed zmianą wszystko było OK. Nie próbowałem zaniemiać kół miejscami - mam opony kierunkowe. W poprzednim sezonie wszystko było OK.
Pomóżcie. Co mam robić. Cały czas muszę trzymać kierownicę |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 30-11-2006, 22:45
|
|
|
hehe! też to miałem, zmieniłem na zimówki i znosiło na prawo, pojechałem na zbieżność nawet, ale wyszło że nie trzeba poprawiać.
pomogła zamiana przód na tył!
podejrzewam, że winę ponosi nieprawidłowe przechowywanie opon |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
MichalM [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2006, 22:53
|
|
|
Opony przestały na bacznośc bez ruszania całe lato (tak jak i dwa poprzednie). I jeszcze drewniane sanki na sobie dźwigały.
Tylko że to nie jest takie obciążenie żeby coś zmieniło. W końcu teraz są w ich 2 atmosfery i powinno je rozepchać. |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 30-11-2006, 23:29
|
|
|
MichalM napisał/a: | Opony przestały na bacznośc bez ruszania całe lato |
na bacznosc pionowo czy poziomo???? |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
MichalM [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2006, 12:45
|
|
|
Nie słyszałem żeby się dało leżeć na baczność
Stały w workach po dwie pionowo. Na bieżniku - dla jasności dopiszę. |
|
|
|
 |
krzys78
Forumowicz

Auto: Czasem sprzątam ASXa żony
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Paź 2006 Posty: 229 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 01-12-2006, 19:19
|
|
|
Z tego co się orientuję to opony na felgach powinno przechowywać się na leżąco. Natomiast opony bez felg na stojąco przekręcając je co jakiś czas. Oczywiście nie dam sobie głowy,ba nawet włosów za to obciąć
U mnie po zmianie na zimowe przy 130 przestało trząść kierownicą. Na letnich coś takiego miałem. Chyba były źle wyważone. Wiosną sprawdze. |
|
|
|
 |
hayabusa [Usunięty]
|
Wysłany: 02-12-2006, 21:45
|
|
|
może dzieje się coś z oponą wewnątrz jej ,miałem tak w colciku i zmiana przód na tył równierz pomogła może spróbuj |
|
|
|
 |
MichalM [Usunięty]
|
Wysłany: 02-12-2006, 23:11
|
|
|
I tak też zrobię. Dzisiaj sprawdzałem na trasie i jakby się trochę uspokoiło, ale nie do końca. |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 03-12-2006, 16:53
|
|
|
krzyś78 napisał/a: | Z tego co się orientuję to opony na felgach powinno przechowywać się na leżąco. Natomiast opony bez felg na stojąco przekręcając je co jakiś czas. Oczywiście nie dam sobie głowy,ba nawet włosów za to obciąć | Chyba jednak mógłbyś zaryzykować, bo znane mi zalecenia są identyczne. |
|
|
|
 |
|