Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: akbi
11-12-2007, 11:08
Opona zapasowa z spray'u
Autor Wiadomość
dm17
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2006, 13:14   Opona zapasowa z spray'u

Czy ktos wie-moze juz to testował na własnych oponach????
W sklepach dostępne sa teraz środki "naprawiacze opon" -mała butelka ktorą sie wciska zawartosc w wypadku przebicia opony-czy to wogóle działa i czy warto wydawac na to kase??

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez akbi 11-12-2007, 11:07, w całości zmieniany 1 raz  

czarek1005
[Usunięty]

Wysłany: 09-12-2007, 07:37   opony

cześć, działa ten specyfik ale jeśli masz do przejechania tylko krótki odcinek i potem trzeba wyważyć koło. moim zdaniem tylko wtedy kiedy nie masz innego wyboru z zapas został w domu. Pozdrawiam Czarek.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-12-2007, 23:29   

Ja sie nie chwalac jezdze be zzapasu, i mam włsnie taka mala buteleczke.... nieuzywałem i nic nie potrafie powiedzieć na jej temat.
POzdrawiam
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 11-12-2007, 13:05   

Taka buteleczka to tylko komfort psychiczny w przypadku celowego zrezygnowania z zapasu. Spełnia swoje zadanie, ale tylko na krótkim odcinku.
W moim przekonaniu bezpieczniej jest jednak mieć zapas - w zupełności wystarczy mała dojazdówka.
Ja natomiast od dłuuugiego czasu jeźdzę bez zapasu (w ciągu 13 lat posiadania prawa jazdy i czynnej jazdy zdarzyło mi się złapać gumę tylko raz) i wkładam go tylko jak jadę w dłuższą trasę.

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 11-12-2007, 18:02   

ale czy to nie uszkodzi opony?

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 11-12-2007, 18:54   

to nie uszkadza opony ale wulkanizatorzy zalecaja wymiane opony po zalaniu takim specyfikem (klej rozlewa sie nierownomiernie i opona moze miec bice) lub sciagniecie i czyszczenia tego badziewia, a kto widzial jak wyglada taka opona od srodka ten wie o czym pisze.
ja ogolnie wolalbym kupic mini zapasowke i wozic ze soba niz zaklejac sobie opone od srodka ale wiadomo jesli nie ma nic lepszego....
choc ja swoje 19 na plecach bym zaniosl do zaklejenia a nie wposcilbym czegos takiego do opony :D

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 11-12-2007, 19:00   

A co powiecie ze honda zaleca to do swoich samochodów... moja kuzyka kupiła nowego civica w Szwajcarii w zeszłym roku i nie ma zapasówki ty6łko własnie taki wulkanizator.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 11-12-2007, 19:16   

arturro napisał/a:
choc ja swoje 19 na plecach bym zaniosl do zaklejenia a nie wposcilbym czegos takiego do opony :D
:lol: :lol: :lol:

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 11-12-2007, 21:39   

Teraz to już nie wiem,ale chyba zostanę przy dojazdówce.Pozdrawiam.

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 13-12-2007, 17:17   

Marcino napisał/a:
A co powiecie ze honda zaleca to do swoich samochodów... moja kuzyka kupiła nowego civica w Szwajcarii w zeszłym roku i nie ma zapasówki ty6łko własnie taki wulkanizator.

Wytłumaczeń może być dużo:
1. Oszczędność - cały biznes automotive lubuje się ostatnio w CS (Cost Saving), więc taki ruch to duuuże wykazane realne oszczędności.
2. Kwestia psychologiczna i marketingowa - Honda może mówić, że idzie z duchem czasu i używa najnowszych technologii.
3......

Weź po uwagę, że żadna z powyższych nie będzie przedstawiała sprawy w świetle lepsze-gorsze :wink:

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Wysłany: 14-12-2007, 19:18   

Z honda jest tak że zalecają a w zasadzie nakazują wymianę opony na NOWĄ ! po przebiciu...
a żeby dojechać do serwisu taki zaklejacz w sprayu w zupełności wystarczy.
Polska polską więc wozimy dojazdówki.
Prawda jest taka że zaklejacz w sprayu jest bardzo dobry w sytuacji awaryjnej ale opona nie nadaje się do naprawy po jego zastosowaniu... no chyba że jakiemuś wulkanizatorowi chce się zdrapywać te gluty z wnętrza opony.

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2007, 22:12   

Ale się ten temat ożywił po dłuższym okresie.
Faktycznie można to stosować i spokojnie sie dojedzie do najbliższego zakładu - bez oczywiście szaleństw, ale rozmawiałem z kilkoma zakładami i powiedzieli że mało kto chce naprawiać tego typu opone bo jak napisał HouseM jest z tym masa babrania i kasa niewielka, więc łatwiej wywalić i kupić nową.............morał taki że jak ktoś nie ma miejsca to dojazdówka
chyba że ktoś ma kasę na nową oponkę.................

Pozdrawiam

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 15-12-2007, 12:41   

dm17 napisał/a:
morał taki że jak ktoś nie ma miejsca to dojazdówka
chyba że ktoś ma kasę na nową oponkę.................

raczej na dwie ... no chyba, ze ktos sobie zaleje sprayem akurat nowa opone :)

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 16-12-2007, 12:47   

Marcino napisał/a:
VWej tez stosuje dosyc powszechnie to cudo zalewalismy raz oponke tym w firmowym transporterze w minusowej temperaturze ...niechcialo zgesteniec zbytnio i po napompowaniu wyciekalo przez kilka minut zostawiajac biale slady na naszym placu

sam woze takie cos w aucie ale kolo mialem przebite raz w zyciu w Golfie na profilu 40 zanim zorientowalem sie ze jest pana oponka juz byla na smietnik (szczescie ze byla juz i tak stara i zajechana)
gdyby to cudo zle wplywalo na gumy nie sadze zeby jakas marka zdecydowala sie to wprowadzic do powszechnego uzytku....

Odpowiedz do tematu