Opłaty po 01.XII |
Autor |
Wiadomość |
yaro1976
Mitsumaniak Bądź człowiekiem!

Auto: EA5W 2,5`99 SE Tiptronic + LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 10 razy Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 1021 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 04-12-2006, 14:52 Opłaty po 01.XII
|
|
|
Witam, wszytkich mam małe pytanie i prosiłbym ponownie o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości. Mianowicie sprawa dotyczy jak wygląda kwestia clenia pojazdów sprowadzonych/sprzedawanych/rejestrowanych po 01.XII.
Docierają do mnie sprzeczne informacje i tak w zasadzie to juz zgłupiałem.
Generalnie od jakiej wartości jest naliczany ten nieszczesny podatek - oczywiście 13.6 % od 2.5 litra, czy od wartości na umowie, czy też z "ichnich" z kosmosu wziętych tabel?
Jeżeli druga opcja to jak to się ma do pojazdów uszkodzonych?
Byłbym wdzięczny za odpowiedzi, komentarze.
Pozdrawiam
Jarek |
_________________ Primo: "Traktuj innych tak jak sam chciał byś być przez nich traktowanym!" |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2006, 15:59
|
|
|
Cło liczy się od kwoty z umowy kupna-sprzedaży - jest ona jednak porównywana z cenami auta w tabelach Eurotaxu. W praktyce wygląda to tak, że jeżeli cena na umowie jest niższa niż wartość auta w tabelach Eurotaxu top biorą cenę z tabel, a jeżeli kwota na umowie jest wyższa to biorą cenę z umowy - chore nie..?!
Z pojazdami uszkodzonymi jest tak samo, ale wtedy pracownik w US sam dokonuje wyboru czy kwota na umowie jest OK czy nie (znowu na podstawie tych nieszczęsnych tabel).
Moja rada to podjechać najpierw do jakiegoś ubezpieczyciela i sprawdzić po ile chodzą auta z tego rocznika (mój pośrednik ubezpieczeniowy ma 4 tomiki tabel Eurotaxu) i wtedy wpisać odpowiednią kwotę na umowie. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2006, 18:02
|
|
|
slo_mo napisał/a: | Cło liczy się od kwoty z umowy kupna-sprzedaży - jest ona jednak porównywana z cenami auta w tabelach Eurotaxu. W praktyce wygląda to tak, że jeżeli cena na umowie jest niższa niż wartość auta w tabelach Eurotaxu top biorą cenę z tabel, a jeżeli kwota na umowie jest wyższa to biorą cenę z umowy - chore nie..?!
|
a skad masz takie informacje??
kwota do akcyzy jest brana z umowy!! i tylko z niej, z zadnych tabel. |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 04-12-2006, 18:11
|
|
|
Jeżeli chces sobie zobaczyć przyblizone koszty zobacz TU
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2006, 21:03
|
|
|
arturro napisał/a: | a skad masz takie informacje??
kwota do akcyzy jest brana z umowy!! i tylko z niej, z zadnych tabel. |
Samemu to przerabiałem - w ostatnim roku 2x.
Pani w US sprawdzała cenę z umowy w tabelach Eurotaxu - podobnie zresztą ma się sprawa z ubezpieczniem AC. Skąd ubezpieczyciele niby biorą kwotę na którą ubezpieczają auta?? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2006, 21:34
|
|
|
no ale tu rozmawiamy o akcyzie a nie o OC lub AC.
akcyza jest liczona od kwoty z rachunku, jesli tobie UC liczyl inaczej to zostales w ostatnim roku zrobiony w ....... 2x
zaraz przeciez ty piszesz o US i wprowadzasz autora tematu w blad |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10721 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 04-12-2006, 23:41
|
|
|
A ja sie wypowiem tak. Na cało jest sposób, dotyczy to sczególnie samochodów spoza UE czyl np SZwajcaria samochody japońskie z poza UE.
1. Kupujesz auto w CH (Szwajcaria)
2. jedziesz na granice Niemicka w ich urzadzie celnym płacisz "melwersztoje" tak sie to jakos nazywa czyli opłate celna wywozaową od tego co masz na umowie.
3. Z tymi kwitami do naszego urzędu celnego i tu już cie nie moga naliczyć zadnego cła czy opłat z Eurotaxu, jedynie 2% i tu niej esteem pewnie czy od umowy czy od wartości, ale to do sprawdzenia, myśle ze wiele osób wie o co chodzi i wyjąsni.
4. reszte formalności czyli akcyza, weologiczne itp... to jak z kazdym sprowdazanym
jak bym sie pomylił to poprawcie
Pozdrawiam |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2006, 08:16
|
|
|
marcino ameryki nie odkryles
zdecydowana wiekszosc osob sprowadzajcych auto ze szwajcarii odprawia je w niemczech na granicy.
natomiast te co sprowadzaja z usa dokonuja odprawy w porcie (rowniez w niemczech).
natomiast teraz po zmianach w stawkach akcyzy nie jest to oplacalne, spokojnie mozna odprawic w polsce. |
|
|
|
 |
yaro1976

|
Wysłany: 05-12-2006, 08:56
|
|
|
arturro napisał/a: | no ale tu rozmawiamy o akcyzie a nie o OC lub AC.
akcyza jest liczona od kwoty z rachunku, jesli tobie UC liczyl inaczej to zostales w ostatnim roku zrobiony w ....... 2x
zaraz przeciez ty piszesz o US i wprowadzasz autora tematu w blad |
No właśnie i bądź tu mądry! Sprzecznych informacji ciąg dalszy NIc tylko dzwonić do UC i na miejscu wyjasniać. Dziękuję za wypowiedzi.
Uogólniając po tych zmianach w kwestii opodatkowania chyba ciężko będzie znaleźć Misia 2.5 l sprowadzonego, nie jeżdżonego w POlszy.
I tak zachodzę w głowę co miało na celu nasze świetlane gremium rządzące wprowadzając te stawki?! Czemu to miało przeciwdziałać? Sprowadzaniu aut luksusowych - zazwyczaj większy silnik.
Qrwa co za kraj!
pozdrawiam
jarek |
_________________ Primo: "Traktuj innych tak jak sam chciał byś być przez nich traktowanym!" |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2006, 09:45
|
|
|
yaro, akcyza jest liczona od rachunku wiec mozesz sobie przywiezdz gala za 100eur i od tej kwoty zaplacisz podatek.
oczywiscie w rachunku zaznaczasz ze auto uszkodzone, rozkradzione, niejezdzace itd.
kiedys UC braly takie osoby na przesluchania, sprawdzaly f-ry zrodlowe i probowaly dowesc ze rachunekj jest falszywy, teraz zdaja sobie sprawe ze nic nie moga zrobic i nikt juz przesluchaniami i rzeczoznawcami glowy sobie nie zawraca. |
|
|
|
 |
yaro1976

|
Wysłany: 05-12-2006, 12:43
|
|
|
arturro napisał/a: | yaro, akcyza jest liczona od rachunku wiec mozesz sobie przywiezdz gala za 100eur i od tej kwoty zaplacisz podatek.
oczywiscie w rachunku zaznaczasz ze auto uszkodzone, rozkradzione, niejezdzace itd.
kiedys UC braly takie osoby na przesluchania, sprawdzaly f-ry zrodlowe i probowaly dowesc ze rachunekj jest falszywy, teraz zdaja sobie sprawe ze nic nie moga zrobic i nikt juz przesluchaniami i rzeczoznawcami glowy sobie nie zawraca. |
hmmm fajnie fajnie, dobrze byłoby właśnie tak a nie inaczej. Zadryndałem do UC i średnio poinformowana pani powiedziała mi że faktycznie kwota podatku akcyzowego jest liczona od wartości na f-rze, jednak faktura jest weryfikowana!? I na moje pytanie w jaki sposób? nie potrafiła odpowiedzieć ?! Czyli znowu bubel prawny który urzędy mogą sobie dowolnie interpretować w zależności od humoru "pani Jadzi" w okienku.
Czego chcę uniknąć - kupienia samochodu za który przyjdzie mi zapłacić circa about 3 tysie podatku! I to w imię czego?! NIc tylko trza się pofatygować do UC już z konkretami i walczyć, jest jednak ryzyko że się trafi na zły humor przyjmującej papiery osoby i wtedy ujnia!
Tak czy inaczej dzienks za wkład w topic.
yaro |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2006, 13:13
|
|
|
faktura moze byc weryfikowana na zasadzie przesluchania, a raczej wypytywania o szczegoly typu: a dlaczego, a kiedy itd.
oraz moze byc sprawdzona u zrodla (wiadomo ty masz oryginal, kopia zostaje u sprzedawcy) wiec jesli f-ra jest niska od sprzedawcy (niemcy rowniez niechca placic wysokiego podatku wiec z regoly wystawiaja niski rachunek) w takim przypadku nie ma problemu,
ale gdybys mial za wysoki rachunek - daj znac na pm a opisze jak niektorzy postepuja
generalnie nie ma problemu z niskimi rachunkami za granica. |
|
|
|
 |
|