Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Klimatyzacja zimą
Autor Wiadomość
adnot 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Wagon
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-02-2012, 19:29   Klimatyzacja zimą

Witam wszystkich,

Mam pytanie - Jak używacie klimatyzacji zimą ( tym bardziej w obecnych temperaturach ) ?

Ogólnie wiadomo , iż należy co jakiś czas odpalić klimę przynajmniej na 10 - 15 min , aby układ działał sprawnie.

W zimie można używać klimy do osuszenia powietrza , aby odparowały szyby, ale szczerze przyznam , że jeszcze nie miałem takiej sytuacji , aby zaparowały mi szyby , nawet jadąc w 4 osoby. No może troszkę tylnia ( kombi ) , ale wówczas włączyłem podgrzewanie szyby i ziuuu... nie ma :)

Pytanie jak Wy to robicie , w jakim zakresie temperatur , czy wykorzystujecie wewnętrzną cyrkulację powietrza ?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-02-2012, 19:42   

Kompresor klimy nie załączy się poniżej 0 stopni.

Dziwne, że Ci nie parują bo mi często. Wtedy muszę ustawiać nawiewy na większą moc i na szybę. A i tak w 2 osoby często się zdarza w tych mrozach, że cały tył mam zaparowany i częściowo przednie boczne szyby.

Wewnętrznego unikam.

adnot 
Forumowicz

Wysłany: 04-02-2012, 20:21   

Powaga nie parują. Codziennie jeżdżę z moją żoną do pracy do Katowic ( ok. 25 km ) i nigdy nie zaparowało. Abstrahuję od faktu , iż moja Aga to zmarzluch , a i tak dmuchawy to maksymalnie ustawiamy na 2. Tak ogólnie to nie wykorzystuję tego nawiewu nawet w 30 % procentach , ale myślę , że to akurat indywidualne.

Wyczytałem , że powinno się klimę uruchamiać w zimie , aby wszystko było tip top. Tak też robię co jakiś czas. Podobno w manualnej klimatyzacji ( a takową posiadam ) można ją uruchamiać nawet jak pokrętło mamy ustawione na czerwone pole i podobno fajnie odparowują szyby. Mi ogólnie ta opcja nie jest potrzebna , bo nie miałem takiej sytuacji , ale nie wykluczam , pewnie się kiedyś zdarzy.

Reasumując - wyczytałem , że należy ją co jakiś czas rozruszać , staram się to robić , ale szukam odpowiedzi jak to robić dobrze i do czego może mi się to przydać , jak mogę to w przydatny sposób wykorzystać , aby te moje wciskanie przycisku klimy w zimie miało sens.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-02-2012, 20:24   

Żeby używanie klimy miało sens (włączył się kompresor) musi być dodatnia temperatura... Więc w mrozy nie ma sensu jej włączać.

adnot 
Forumowicz

Wysłany: 04-02-2012, 20:49   

Ok, no to teraz wszystko jasne . Dzięki :)

demoniszcze 
Mitsumaniak

Auto: Skoda Yeti 4x4 1.8TSI
Wysłany: 05-02-2012, 13:41   

Ostatnio jak w poprzednim aucie napełniałem klimę u ogarniętego serwisanta powiedział mi że to mit że klimę trzeba raz na tydzień czy tam jakiś dłuższy czas ruszać, argumentował to faktem że to układ zamkniety i że jest w pełni hermetyczny, jeżeli jest szczelny to nie ma prawa się stać coś złego przez nie używanie klimy... Powiedział też to samo co Krzychu napisał, że kompresor i tak się nie włączy jak jest niska temperatura, nie włączy się nawet jak jest ciepło i ustawisz przy załączonej klimie na grzanie...

Co do parowania szyb zauważyłem że idzie to w parze z tym czy całe auto jest wychłodzone czy nie... Parkujesz w garażu czy na parkingu??

był: Galant 2,5 V6 AVANCE Wagon http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=85107

był: Subaru Legacy 2.5 GT US Spec 250KM

Jest: SKODA Yeti 4x4 1.8 TSI 160KM

adnot 
Forumowicz

Wysłany: 05-02-2012, 18:21   

No fajnie , potwierdza się teza Krzycha :)

Ja parkuję przed domem , bo garaże mam w fazie projektu i budowane będą na wiosnę , tak więc całe auto ogólnie jest wychłodzone.

Tak więc co ? Ogólnie titrać mit klimatyczny i nie przejmować się. Klimy mogę nie ruszać do ciepłych dni :)

A jak już tak rozmawiamy to co z tym obiegiem wewnętrznym , bo ja podobnie jak Krzychu , sporadycznie włączam tą funkcję . Ogólnie nie jeżdżę w smrodlawych warunkach, ani nie planuję wycieczki do Czarnobylu ;)

Teraz na poważnie - jak rzadko włączę ten obieg - to nie zalęgnie mi się tam jakiś grzyb ,bo nie chcę wozić pasażerów na gapę ;)

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-02-2012, 18:28   

Od tego jest odgrzybianie. Obieg zamknięty przydaje się w bardzo upalny dzień, kiedy klima może mieć problem ze schładzaniem świeżego powietrza z zewnątrz. W sumie tylko do tego.

Klimę oczywiście możesz odpalać prewencyjnie jesienią i wiosną nawet jak niema potrzeby... Klima świetnie odparowuje wilgoć z przedniej szyby jak jest bardzo wilgotno na zewnątrz... Przydaje się jesienią.

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 05-02-2012, 18:30   

adnot napisał/a:
Tak więc co ? Ogólnie titrać mit klimatyczny i nie przejmować się. Klimy mogę nie ruszać do ciepłych dni :)

Klima najfajniejsza jest gdy temperatura oscyluje od koło 5C i pada mokry śnieg. Wtedy szyby parują na potęgę. Wtedy włączaj klimę.
Gdy temperatura jest ujemna to powietrze jest bez wilgoci - jak się dobrze rozglądniesz to cała wilgoć zobaczysz na ziemi w postaci czegoś białego. Wystarczy mroźne powietrze ogrzać by odparować szyby przy mrozie.

adnot napisał/a:
A jak już tak rozmawiamy to co z tym obiegiem wewnętrznym

Ja nie używam bo i po co? Jak trafisz na śmierdziucha to włączysz ;)

adnot 
Forumowicz

Wysłany: 05-02-2012, 18:43   

Super , dziękuję Wam za szybkie , zwięzłe i wyczerpujące odpowiedzi. Teraz już wszystko jasne :)

Gorąco pozdrawiam

Adrian

Odpowiedz do tematu