Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: akbi
22-11-2007, 15:20
Lancer kombi - Bi Xenony
Autor Wiadomość
Kato
[Usunięty]

Wysłany: 09-12-2006, 22:23   Lancer kombi - Bi Xenony

Witam :)
Wiedzialem ze tak sie skonczy ale myslalem ze zajmie to troche wiecej czasu :) )

Czy jest sens?
Nie chodzi mi o wyglad, ale czy w nocy jest faktycznie na tyle zauwazalna roznica?
Jakie sa jeszcze lub moga byc konsekwence takiej wymiany?

Dzieki za odpowiedzi

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 10-12-2006, 12:43   

Ale chodzi Ci o wymiane calych swiateł czy tylko samych żarówek na xenony-tych co sa w sklepach za ok 100zl??

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 10-12-2006, 20:17   Re: Lancer kombi - Bi Xenony

Kato napisał/a:
Czy jest sens?
Nie chodzi mi o wyglad, ale czy w nocy jest faktycznie na tyle zauwazalna roznica?
Jakie sa jeszcze lub moga byc konsekwence takiej wymiany?

powieniens sie przejecha autem na ksenonach, mozna to porownac do chodzenia ze swieczka i z latarka.
nie chodzi nawet o efekt swiecenia bo tu (mam nadzieje) nikt nie bedzie sie spieral, porownoujac zarnik do zarowki H ale chodzi o efekt odbijajacych sie pasow i oznaczen na drodze ktore widac nawet poza strumieniem swiatla.
napisze tak jesli masz kase to przerabiaj bez zastanowienia.

Kato
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2006, 22:07   

Witam,
Niestety mala przerwa w dostepie do netu byla, wiec juz odpisuje.

Reflektory zostaja te same, zostana wymienione zarowki na zarniki (tak sie to chyba nazywa) dolozone przetwornice po jednej na swiatlo itd.

ok w takim ukladzie ja sie pisze na to :)

Jeszcze jedno pytanie czy sa dostepne cale reflektory z soczewkami do tego samochodu, czy jezeli chcialbym zmienic to trzeba dopasowywac (ktos mi powiedzial ze bezie to pozniej parowac, ze ciezko spasowac itd), bo teraz mam tylko opcje wymiany zarowek, przetwornice i to wszystko za 1800 z robocizna.

Moze to drogo?

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-12-2006, 22:17   

Nie możesz tak robić nie wymieniając reflektorów, kloszy i nie dokładając spryskiwaczy.To jest jakieś chałupnictwo na które szkoda pieniędzy, na koniec skończy się trwałym uszkodzeniem lamp z kloszami i odebraniem dowodu rejestracyjnego po wręczeniu mandatu. Zawsze mnie wprawiały w osłupienie osoby chcące zrobić z taczki Ferrari.

japas
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2006, 23:31   

sla - w zupełności się z Tobą zgadzam. Do tego co wymieniłeś potrzebne jest jeszcze urządzenie poziomujące.
kato - moim zdaniem to wyrzucanie pieniędzy w błoto tylko dlatego , że ktoś chce na Tobie zarobić. Jeżdziłem na ksenonach i mogę potwierdzić - rzeczywiście warto - ale tylko gdy są to profesjonalne lampy ( najlepiej jakiegoś znanego producenta oświetlenia z homologacją ) z pełnym oprzyrządowaniem a nie jakieś koszmarne przeróbki na siłę. Ciekawe co z przeglądem rejestracyjnym ? - chociaż jak wiadomo w Polsce wszystko da się załatwić , niestety.
Decyzja należy do Ciebie

Kato
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2006, 06:49   

hmmm.... tak chca zrobic w autoryzowanym serwisie :) ?
czy w tym przypadku sie nie oplaca

sla 
Forumowicz

Wysłany: 15-12-2006, 08:48   

To zmień serwis, widocznie tam za Twoje pieniądze zrobią Ci z samochodu nawet prom kosmiczny. Ciekawe, który serwis ma takie fachury?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 15-12-2006, 08:53   

wymiana zarowki na palnik xenonowy oczywiscie da efekt - procz lepszego oswietlenia drogi bedziesz tez oslepial ludzi z przeciwka (mimo tzw. ustawionej ogniskowej)
ale:
1 nie powinienes przejsc BT
2 policja moze odebrac dowod i wlepic mandat
3 nie masz spryskiwaczy i ukladu poziomujacego = nie masz homologacji na te zmiany w aucie = pkt 1 i 2

pkt 1 mozna obejsc - jesli jest to palinik zrobiony na zarowke Hx, to mozesz na BT wymieniac na normalne zarowki (pod warunkiem zrobienia wtyczek do przetwornic i nie ciecia kabli)

sla 
Forumowicz

Wysłany: 15-12-2006, 09:14   

Robienie takich zmian to zbrodnia wobec innych kierowców jeżeli swoje zamiary wprowadzisz w czyn to mam nadzieję, że szybko pozbawią Cię dowodu rejestracyjnego.Jest mi niezwykle przykro tak życzyć Mitsumaniakowi, ale bezpieczeństwo wszystkich jest ważniejsze od bezmyślnosci.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2006, 11:54   

odpusc sobie zarniki bo to bez sensu czyt. wyzej
zamiast tego wstaw soczewke biksenonowa od np. ml i wszystko bedzie cacy.
nikogo nie bedziesz oslepial, uklad samopoziomowania bedziesz sobie sam ustawial z konsoli.
imo wymog spryskiwaczy jest troche bezsensu bo jesli sam nie prysniesz to i tak bedziesz jechal z zabrudzonym kloszem rozpraszajacym swiatlo wiec rownie dobrze mozesz sobie wychodzic z auta i przecierac klosz.
acha zapomnialem dodac ze taka profi przerobka to kozt ok 1500zl (plus czesci) wiec duzo wiecej od zarnikow.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 15-12-2006, 11:57   

No i klosze muszą być gładkie, bez nacięć i linii załamujących światło. W końcu, te fabryczne zostały przystosowane do zwykłych żarówek halogenowych.

sla 
Forumowicz

Wysłany: 15-12-2006, 12:32   

arturro napisał/a:

imo wymog spryskiwaczy jest troche bezsensu bo jesli sam nie prysniesz to i tak bedziesz jechal z zabrudzonym kloszem rozpraszajacym swiatlo wiec rownie dobrze mozesz sobie wychodzic z auta i przecierac klosz.

:idea: :idea: To w czasie zimy bedzie musiał czesto wychodzić, ale dzięki temu może sobie odpuścić i wycieraczki, bo przy okazji przetrze szybę :mrgreen:

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2006, 13:43   

a zdajesz sobie sprawe jak dzialaja spryskiwacze w reflektorach? tzn albo maja dodatkowy przycisk do spryskiwaczy albo trzeba dluzej przytrzymac spryskiwacz od szyby. ja np. nie zawracam sobie tylka spryskiwaczami w reflektorach podobnie jak wiekszosc kierowcow jezdzacych na ksenonach, wystarczy popatrzec zima w trasie, wiec nie pisz ze tak wszyscy sobie zdaja sprawe ze maja brudne reflektory bo maja to ogolnie gdzies.
problem pojawia sie tylko wowczas jesli reflektor zaczyna swiecic gorzej w nocy i w takim przypadku mozna wyjsc sobie i wytrzec.
niestety taka jest prawda moze to samolubne ale nie ma przepisu mowiacego ze reflektor musi byc czysty.
druga sprawa to napewno jest wiecej aut na zwyklych zarowkach h ze zle wyregulowanymi swiatlami niz tych co maja brudne ksenony.

Kato
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2006, 14:04   

ok

Sla - czy ja powiedzialem ze chce zrobic z taczki ferrari?
Nie znam sie dlatego sie pytam, jesli masz obiekcje to pisz prosze wyraznie pod adresem ewentualnego wykonawcy a nie moim, bo takie mam odczucie (byc moze bledne).
Moj Lancer moze to i nie jest Evo czy Ferrari, ale dolozenie do niego swiatel xenonowych z niego tych ze samochodow nie zrobi.
I jak widzisz pytam sie a nie mowie ze tak zrobie, Ty jakis strasznie nerwowy jestes...

Japas - dziekuje :)

Przyznam troche sie pogubilem, ale widze ze haslo xenony nie jest jednoznacze wiec musze sie dopytac co dokladnie oni chca za ta kase zrobic i wsadzic w samochod i na ile bedzie to w zgodzie z istniejacym prawem.

Dzieki za te uwagi, napewno wiem ze wiem jeszcze za malo na ten temat :)

To teraz inaczej gdzie najlepiej pojechac w Warszawie, w sumie to moze byc tez inne miasto jesli roznica w cenie bedzie na tyle duza ze warto bedzie tam pojechac gdzie moga wlozyc mi nowe cale swiatla xenonowe (wszystko to co rozumiemy pod slowem swiatla, czyli wszystko to co w srodku siedzi i co musi byc czyli lacznie z np. wycieraczkami i spryskiwaczami), nie trace gwarancji na samochod oraz na zaden jego podzespol, na cala prace dostaje gwarancje, wszytsko jest zrobione tak jka powinno byc, policji sie nie boje, sa w stanie zrobic to w najlepiej jeden dzien (rano przyjezdzam, dostaja auto, siedze grzecznie czekam, ksiazke czytam) place i wracam do domu.

No i najwazniejsze jaki moze byc mniej wiecej koszt takiej wymiany?

Odpowiedz do tematu