Utrata zniżek przy stłuczce |
Autor |
Wiadomość |
lukamar [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2006, 10:28 Utrata zniżek przy stłuczce
|
|
|
Witam
Niestety dałem du.y wczoraj wieczorem i wjechałem tyłem w zaparkowaną felicje. Dosyć mocno (ale nie jakoś tragicznie) wgniotłem przednie drzwi pasażera. Colt o dziwo nawet nie draśnięty.
I teraz moje pytanie do znawców kwestii ubezpieczenia.
Jeżeli naprawię szkodę z mojego OC (a dokładniej z OC mojego przyszłego teścia i nażeczonej na ktorych colt jest zarejestrowany) ile stracimy ze zniżek? (teraz są maksymalne). I jeśli teściu jest właścielem dwóch aut zniżki straci na jedno czy oba?
Kumpel (właściel feralnej skodziny BTW) podpowiada mi że stracimy tylko 10%, przy jednej szkodzie w roku. Jeśli tak jest to nie opłaca mi się bulić za naprawe we własnym zakresie (drzwi na allegro to jakieś 200 pln, ewentualna naprawa walniętych sporo więcej). Jakie jest wasze zdanie w tej kwestii? |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2006, 10:42
|
|
|
Niech ściągają z OC.
Zniżki traci osoba a nie auto - pocieszenie że tylko na rok.
Z tego co się orientuję to traci się właśnie owe 10% więc oblicz co bardziej Ci się opłaca. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 15-12-2006, 11:18
|
|
|
Zależy od ubezpieczyciela - w niektórych ubezpieczalniach utrata 1 zniżki (czyli 10%), gdzieniegdzie 20%, gdzieniegdzie nawet 80% zwyżki (tak śmiesznie - -60 i +80 wychodzi +20% - miałem tak w PZU w 2001 r.). Zniżki traci osoba, więc - jeśli teściu będzie opłacał OC, to za wszystkie 3 auta zapłaci więcej - pod warunkiem, że ubezpieczalnie się poinformują o tym (niektóre, niektórych nie informują - nie wiem które jakich).
Bierz te drzwi z Allegro - raczej wyjdzie taniej i spokojniej niż kombinowanie z ubezpieczalniami i kolejnymi OC. A na pewno szybciej |
|
|
|
 |
wlad [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2006, 11:42
|
|
|
ja po podobnej stluczce [drzwi i prog ale w trabancie...]mialem tez +10% w samopomocy.tez mialem wtedy 2 auta[co ciekawe obydwa w samopomocy] i za ten "winny" kolizji mi policzyli,a przy drugim dyplomatycznie zapomnialem o zdarzeniu.... |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 15-12-2006, 12:22
|
|
|
Tak jak napisał Krzyzak wszystko zależy od firmy ubezpieczeniowej
Proponuję przeczytać ogóle warunki ubezpieczenia, które to powinny zostać wręczone przy podpisaniu polisy
Jeżeli nie posiadasz OWU to zobacz na podstawie jakich (numer/sygnatura) została zawarta umowa ubezpieczenia - i poproś od zakładu ubezpieczeń.
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
lukamar [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2006, 12:25
|
|
|
wlad napisał/a: | ja po podobnej stluczce [drzwi i prog ale w trabancie...]mialem tez +10% w samopomocy.tez mialem wtedy 2 auta[co ciekawe obydwa w samopomocy] i za ten "winny" kolizji mi policzyli,a przy drugim dyplomatycznie zapomnialem o zdarzeniu.... |
A miałeś te +10% (do spostrzegawczości ) na rok czy 2 lata?
Drugie auto jest ubezpieczone w innej firmie. Więc w najlepszym razie stracę 83 pln (wersja ze stratą na jedno auto, jeden rok, 10%) w najgorszym 664 (wersja z 2 autami, 2 lata, 20%) Dość duża rozbieżność Chyba się przejdę do hestii dzisiaj... |
|
|
|
 |
McDoune
Mitsumaniak Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
|
Wysłany: 15-12-2006, 12:28
|
|
|
Ja w linku straciłem 10%, ale jakoś tak dzinie wyszło że na póltora roku (zmieniałem samochód, jedna polisa się kończyła... inną zaczynałem) |
|
|
|
 |
wlad [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2006, 18:04
|
|
|
lukamar napisał/a: | wlad napisał/a: | ja po podobnej stluczce [drzwi i prog ale w trabancie...]mialem tez +10% w samopomocy.tez mialem wtedy 2 auta[co ciekawe obydwa w samopomocy] i za ten "winny" kolizji mi policzyli,a przy drugim dyplomatycznie zapomnialem o zdarzeniu.... |
A miałeś te +10% (do spostrzegawczości ) na rok czy 2 lata |
na rok-wczesniej mialem 8 lat bezszkodowosci. |
|
|
|
 |
lukamar [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2006, 10:37
|
|
|
No więc wyszło tak, że stracę 10% na następny rok i potem na jeszcze jeden w którym bezszkodową jazdą będę zarabiał na powrót tych 10% Czyli w sumie 20% rozłożone na 2 lata. Co do utraty zniżek w drugiej firmie to pan z Hestii oficjalnie nie chciał się wypowiedzieć, ale nieoficjalnie powiedział że takimi informacjami nie mają jak sie firmy ubezpieczeniowe wymieniać, o czym świadczy np. konieczność zabrania papierka o bezszkodowej jeździe z dotychczasowej firmy do nowej. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
|
Wysłany: 20-03-2007, 11:07
|
|
|
wlad napisał/a: | ,a przy drugim dyplomatycznie zapomnialem o zdarzeniu.... |
Nie wiem czy warto zapominać, ponieważ przy wpłacie za ubezpieczenie nie ma to znaczenia, gorzej jest przy wypłacie. Ubezpieczyciel wtedy analizuje bezszkodowość i może zakwestionować wypłatę. |
|
|
|
 |
piotruś
Forumowicz ,DZIECI KWIATY.''
Auto: ford S-Max.
|
Wysłany: 20-03-2007, 11:46
|
|
|
lukamar napisał/a: | No więc wyszło tak, że stracę 10% na następny rok i potem na jeszcze jeden w którym bezszkodową jazdą będę zarabiał na powrót tych 10% Czyli w sumie 20% rozłożone na 2 lata. Co do utraty zniżek w drugiej firmie to pan z Hestii oficjalnie nie chciał się wypowiedzieć, ale nieoficjalnie powiedział że takimi informacjami nie mają jak sie firmy ubezpieczeniowe wymieniać, o czym świadczy np. konieczność zabrania papierka o bezszkodowej jeździe z dotychczasowej firmy do nowej. | no nie wiem czy wszystko ci powiedział sądzę że - nie - to znaczy że jeśli pojazd miał już 60 % zniżki to wszedł w najwyższą z nich właściciel . ( jak wiemy nabywa się je stopnowo 20,30, i 50 % po 6latach a 60% dopiero po 10 latach więc jest duża różnica 4 lat ) inaczej mówiąc twój teściu nabędzie prawo do zniżki 60 % dopiero za 4 lata .czyli przez koleje 4 lata straci proporcjonalnie do tymczasowej zniżki ,musicie to sobie zkalkulować sami wymiana ,malowanie ,dzwi usługa itp .to koszty jakie zwróci OC. ok .700zł . (przy odbiorze gotówki kosztorysowo )przy starszym samochodzie. Koszty jakie dopłacicie przez 4 lata to .-10 % na każdy pojazd zarejestrowany w tej firmie .( firmy ubezpieczeniowe konkurują ze sobą ) i dobrze jest w takich przypadkach mieć ubezpieczenia u innych ubezpieczycieli .wtedy nie tracisz na zniżkach innych pojazdów jakie posiadasz .ponieważ nie są w tej firmie ubezpieczone . Jeszcze jedna sprawa odn.nazwiska (twoje szczęście że to teściu a nie ojciec ) wtedy mieli byście spore kłopoty z odszkodowaniem ale to może już innym razem ..........................pozdrawiam Piotr. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 21-03-2007, 07:58
|
|
|
roch_27 napisał/a: | Proponuję przeczytać ogóle warunki ubezpieczenia, które to powinny zostać wręczone przy podpisaniu polisy |
OWU dotyczą polisy AC. OC jest uregulowane ustawowo ze względu na to że jest obowiązkowe. Reszta przepisów jest w rozporządzeniach do ustawy, ale lobby ubezpieczeniowe zadbało o to żeby niewiele z tego wynikało . Jeśli dostaniesz OWU do OC to najprawdopodobniej będzie to wyciąg z ustawy. Ja bym robił samemu, bo jak przyłożą amortyzację za wiek pojazdu, to jeszcze dopłacisz. |
|
 |
Molcia [Usunięty]
|
Wysłany: 16-07-2007, 17:57
|
|
|
Zastanawiam się, ile ja straciłam zniżek po kolizji. Miałam 60%, a teraz... Dowiem się w przyszłym roku, przy płaceniu OC |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
|
Wysłany: 16-07-2007, 19:28
|
|
|
przy pierwszej stluczce nie jest duzo, chyba 10%, ale to też pewnie zalezy od konkretnego ubezpieczyciela.
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
dziejo [Usunięty]
|
Wysłany: 17-07-2007, 10:10
|
|
|
Niekoniecznie cos stracimy.
W PZU spadalo sie o t.zw. dwie pozycje.
Przyklad
Jestesmy w pozycji 11 spadamy do 9 i w dalszym ciagu mamy znizke 60% gdyz przysluguje ona od pozycji 9 w zwyz.
Rok bezszkodowej jazdy-pozycja w gore. |
|
|
|
 |
|