|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Brak swiatel-pradu w gniezdzie |
Autor |
Wiadomość |
jach2.0
Nowy Forumowicz JACHO

Auto: L200 2.5 DiD 2006 ANIMAL
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-06-2012, 19:47 Brak swiatel-pradu w gniezdzie
|
|
|
Problem z instalacja haka(przyczepy),hak instalacja i modul fabryczne,zero pradu w gniezdzie,moze macie jakies pomysly?Auto nabylem z hakiem no i nic niewiadomo,moze drak przekaznika?czy wiecie jak sprawdzic modul. |
Ostatnio zmieniony przez jach2.0 11-06-2012, 22:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
miczon
Mitsumaniak

Auto: L 200 '08
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Posty: 330 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 04-06-2012, 22:31
|
|
|
Ja też miałem podobny problem. Zamówiłem samochód w salonie z hakiem. Przez dłuższy czas nie zwracałem uwagi, jak działają światła, gdyż ciągnąłem coś sporadycznie i na niewielkich odcinkach. W dodatku same starocie (przyczepy campingowe lub małe przyczepki), więc ewentualny brak świateł zwalałem na to co akurat było podpięte do haka
Niestety, po ponad dwóch latach od zakupu, jak zwykle w sytuacji awaryjnej, gdzie każda minuta była ważna i trzeba było lecieć z lawetą w dłuższą trasę, okazało się że problem tkwi w moim gnieździe.
Po wizycie u elektryka, okazało się, że fabryczne gniazdo i instalacja jest totalnie przegniła.
Elektryk, gdy to zobaczył, złapał się za głowę.
Instalacja wykonana z przewodów 0,5mm^2 (podobno powinno być min 0,75 - 1mm^2), poza tym końcówki bez zacisków tylko polutowane. Trzeba było wymieniać całe gniazdo.
Na koniec okazało się, że mimo iż hak był montowany przed sprzedażą, jako akcesorium fabryczne, ktoś zapomniał wpisać to do dowodu rejestracyjnego, a ja, niczego nieświadomy jeździłem tak przez prawie 3 lata
jach2.0 napisał/a: | moze brak przekaznika?czy wiecie jak sprawdzic modul |
Mnie się wydaje, że zasilanie do gniazda przyczepy nie ma osobnego obwodu, tylko jest wpięte do wiązki od oświetlenia tylnych lamp, więc nie sądzę, żeby były jakieś osobne bezpieczniki/przekaźniki od tego. Ale elektrykiem nie jestem, niech lepiej wypowiedzą się Ci, którzy się na tym znają. |
|
 |
jach2.0
Nowy Forumowicz JACHO

Auto: L200 2.5 DiD 2006 ANIMAL
|
Wysłany: 04-06-2012, 22:47
|
|
|
Polaczenie w gniezdzie jest ok,a wiazke od gniazda do modulu ktury jest umiejscowiony z przodu pod nogami wszystko wyglada ok,albo modul albo jego podlaczenie,ale dzieki.
[ Dodano: 06-06-2012, 22:11 ]
Czy nikt nie podpowie jak sprawdzic taki modul?
[ Dodano: 11-06-2012, 21:14 ]
Moze jednak ktos pomoze bylbym wdzieczny,ewentualnie czy mozna obejsc ten modem?To dla mnie wazne bo niedlugo musze podpiac przyczepke.Dziekuje. |
|
|
|
 |
|
|