Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
UK - akcja serwisowa
Autor Wiadomość
alfredo 
Mitsumaniak

Auto: ASX benzyna
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-06-2012, 11:01   UK - akcja serwisowa

jako ciekawostkę, podaję info o akcji serwisowej - naszych nie dotyczy
Recall Details

źródło:
asxownersclub.com

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 19-06-2012, 06:31   

alfredo napisał/a:
naszych nie dotyczy

Z własnego doświadczenia napisze że naszych żadne akcje nie dotyczą takie jest podejście MMP :(
Mam Lancera z USA. Dostałem list że jest akcja serwisowa czujników poduszek - coś tam rdzewiało i mogły nie zadziałać. W Polsce cisza. Na forum Lancera pojawiło się kilka Lancerów z problemami polegającymi na dziwnym zachowaniu kontrolek poduszek - migały, nie gasły itp. Po zgłoszeniu problemu w ASO - wymiana czujników jest cicha akcja (nieogłoszona, nie było wysyłanych listów itp.) wymiany tych czujników. Ale czujniki te odpowiadają za bezpieczeństwo bierne i za nie plus poduszki ponoć lancer dostał 5* w Euro NCAP.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-06-2012, 07:14   

jaca71 - e tam pesymista. Może po prostu był czas na wymianę tych czujników (problem wystąpił by dopiero w przyszłości), ale ich awaria była od razu sygnalizowana na desce rozdzielczej (a nie tak, że po prostu nie zadziałały czy coś).

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-06-2012, 07:39   

krzychu, W jednym kraju wymieniają od strzału sami wołając (kraj w którym jedna nieodpalona poduszka miałaby kosmiczne konsekwencje od zasądzonego odszkodowania po spadek sprzedaży praktycznie do zera), a w drugim wymieniają tak jakby przy okazji jak klient się domaga (kraj, w którym dochodzić można swojego w sądach przez 20 lat i też nie wiadomo czy Ci nie zgubią w sadzie Twoich dowodów).

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 19-06-2012, 17:48   

jaca71, Przecież było to ogłoszone w UOKIK-u ze 2 lata temu. Niech się klient pofatyguje i se sprawdzi. Takie dziwne prawo. Ale jak by było tak jak w innych krajach (np w USA gdzie potrafią podawać do sądu za byleco) to jaką część budżetu domowego trzeba by przeznaczyć na "papugie" żeby sie od sądów opędzać (na wszelki wypadek oczywiście) :mrgreen: .

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 19-06-2012, 19:11   

jaca71, ale w Polsce jak najbardziej wymieniali te rdzewiejące czujniki. Tylko nie wzywali do serwisów, a wymieniali przy okazji przeglądu, albo innej wizyty w serwisie. Nie był to element do natychmiastowej wymiany, bo zanim przerdzewieje, to minie parę lat :)

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 20-06-2012, 22:32   

jaca71 napisał/a:
Z własnego doświadczenia napisze że naszych żadne akcje nie dotyczą takie jest podejście MMP :(

Mylisz się. W Polsce była ogłoszona kampania na to i klienci dostali listy z wezwaniem do ASO. Były także robione auta z USA jak klient się zgłosił że dostał taki list.
Każda kampania przywoławcza (recall campaign) zobowiązuje importera do powiadomienia klientów i tak to wygląda w Polsce w Mitsu.
Trzeba rozróżnić kampanię bezpieczeństwa (recall) od noty technicznej która obowiązuje w trakcie trwania gwarancji na auto i od kampani serwisowej która z reguły nie wygasa nigdy np. chłodnice EGR w Pajero do pewnego roku produkcji, HBA w Pajero, czujnik zderzeniowe boczne i SRS ECU w Carisma/Space star itp.itd Ale żeby to zostało wymienione w aucie po gwarancji, to samochód musi się zjawić z takim tematem w ASO. No a z tym już jest problem.

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 20-06-2012, 22:42   

tomekrvf napisał/a:
Mylisz się. W Polsce była ogłoszona kampania na to i klienci dostali listy z wezwaniem do ASO.

No nie do końca, bo ja nie dostałem listu, a wymienili mi przy innej okazji.
Co nie zmienia faktu, że jak bym nie serwisował w ASO, to nie miałbym wymienionych.

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-06-2012, 09:57   

tomekrvf napisał/a:
Były także robione auta z USA jak klient się zgłosił że dostał taki list.

O tym pisałem wielokrotnie, że jeden telefon, dwa maile (w tym jeden ze skanem owego listu) i zaproszenie do wybranego przeze mnie ASO i tam wymiana. Chwaliłem za to MM-Polska.
Ale na forum lancera przewinęło się kilka osób, które:
Luk napisał/a:
Co nie zmienia faktu, że jak bym nie serwisował w ASO, to nie miałbym wymienionych.

I o tym piszę.

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 21-06-2012, 22:55   

jaca71 napisał/a:
Luk napisał/a:

I o tym piszę.

Przed ogłoszeniemkampanii przywoławczej, czujniki były wymieniane w ramach kampanii serwisowej tj. przy najbliższej wizycie samochodu w ASO.Później ogłoszono kampanię. Stąd Lukmiał wymienione czujniki w ten a nie inny sposób.
Mogło jeszcze tak być że w karcie rejestracyjnej samochodu były złe dane (błąd dealera itp). Niestety w Polsce nie jest tak jak w Niemczech, że dystrybutor wysyła listę VIN do odpowidniego urzędu i dostaje adresy aktualnych właścicieli. Dzięki temu można dotrzeć do wszystkich samochodów niezaleznie od wieku

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-08-2012, 11:46   

U mnie w ASX'e pojawiał się taki komunikat

Występował podczas jazdy lub zaraz po włączeniu auta - najczęściej przy temperaturach powyżej 18 stopni.
Na początku wyłączał się po kilku sekundach ale z czasem świecił się coraz dłużej. Denerwowało mnie to strasznie wiec za każdym razem robiłem zdjęcia i następnie zgłosiłem sprawę do serwisu. Za pierwszym razem wymienili pompę ABS - jednak problem dalej występował :doubt:
Za drugim razem powiadomili mnie, że problem może leżeć właśnie w połączeniu elektrycznym szyny CAN. Zostawiłem auto na cały dzień bo musieli się dostać do wiązek znajdujących się pod kokpitem. Finał finałów problem został usunięty :thumbright:

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

mattheos2 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX DID 1,8
Wysłany: 03-08-2015, 21:09   

Mam właśnie taki problem. To już kolejny raz, kiedy tracę wspomaganie w czasie jazdy! Czasami to się zdarza też na postoju, szczególnie w wysokich temperaturach. Przy przeglądzie ASO się tym zupełnie nie przejęło - powiedzieli, żeby przyjechać jak komunikat będzie się świecił - a to to najczęściej znika po ponownym uruchomieniu silnika. Niestety w takim stanie nie da się nigdzie dojechać.

[ Dodano: 07-08-2015, 18:40 ]
No i okazało się, że cały moduł wspomagania jest do wymiany. :(

Odpowiedz do tematu