Pokaz slajdów z muzyką? |
Autor |
Wiadomość |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 22-06-2012, 11:52 Pokaz slajdów z muzyką?
|
|
|
Jak w temacie. Muszę zrobić pokaz slajdów ze zdjęć dla dzieci na zakończenie roku.
Jakim programem to zrobić?
Ważne by:
- program był darmowy
- pokaz nagrany na płycie umożliwia dostęp do zdjęć (możliwość wydruku wybranych)
- nie kompresuje plików
Próbowałem Nero Kwik Media, przy nagrywaniu wyrzuca mi, że muszę zaopatrzyć się w soft do nagrywania za jedyne 19,90 |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 22-06-2012, 14:45
|
|
|
fj_mike, skorzystaj z jakiegoś darmowego narzędzia do pokazu slajdów typu Open Office. Nagraj pokaz slajdów bez muzyki, potem nagraj pokaz programem auto screen recorder.
A na koniec dograj dźwięk w virtual dub. Zdjęcia z pokazu dorzuć na płytkę luzem. Spełnia wszystkie wymagania, a narzędzia proste i darmowe |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-06-2012, 14:55
|
|
|
Owczar napisał/a: | Open Office |
Próbowałem. Nie chce mi się, mam prawie 300 fot i dodawać je pojedynczo to masakra |
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 22-06-2012, 14:57
|
|
|
Mistrzu, to w takim razie użyj pokazu slajdów Galerii programu Windows Live z windowsa 7 (trzeba doinstalować). Bardzo fajnie pokazuje foty, ruchomo, przybliża lekko. Bardzo przyjemnie się ogląda. A do tego Auto screen recorder I na koniec muzyka w virtual dubie
http://windows.microsoft....essentials-home |
|
|
|
 |
pamar
Mitsumaniak Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 4173 Skąd: Andrespol/Radków
|
Wysłany: 22-06-2012, 15:00
|
|
|
Pobierz program Picasa, tam jest naprawdę sporo możliwości pracy z albumem, nie pamiętam tylko czy kompresuje, ale jeśli tak to zdecydowanie w mniejszym stopniu niż WMM |
_________________ ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 22-06-2012, 15:03
|
|
|
fj_mike jak może być demo (30 dni) to Sony Vegas Movie Platinum 11. Jest automat do pokazu slajdów + ścieżka dźwiękowa. Zapisujesz do jakiegoś formatu Video albo na DVD/BD. Zdjęcia luzem. |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-06-2012, 15:05
|
|
|
krzychu napisał/a: | fj_mike jak może być demo (30 dni) |
Jak nie zostawi "watermarka" to może być |
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-06-2012, 15:11
|
|
|
Z tego co pamiętam to jest tylko takie ograniczenie (30 dni). Jak wystarczy Ci plik Video to instaluj samego VEGAS-a (ważne nie może być PRO - tam nie ma tej opcji i wersja 11). W menu szukasz czegoś z slideshow, potem już górki. A jak chcesz nagrać w formie DVD/BD z menu itd to jeszcze DVD Architekt jest potrzebny. |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-06-2012, 10:39
|
|
|
Temat załatwiony z Nero. Okazało się bowiem, że nie muszę mieć ori plików na płycie, sam slideshow wystarczył.
Swoją drogą, jak zaczynałem zabawę z tym, nie spodziewałem się, że będzie to takie skomplikowane. |
 |
|
|
|
 |
fergul11
Mitsumaniak

Auto: EA2A-'98 2.0pb
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Wrz 2009 Posty: 2372 Skąd: Co.Clare
|
Wysłany: 24-08-2012, 03:44
|
|
|
to teraz ja
potrzebuję przekonwertować pliki z MPEG 4 na WMV , wszystkie darmowe konwertery sprawdzone przezemnie ,nie dały rady bo materiał jest w HD.
Gdy dochodziłem do konwertowania najtańsza propozycja to było 39.99$
Jeden darmowy coś tam zrobił , ale video krzaczyło się strasznie .
Szerzej, problem polega na tym że windowsowski DVD maker nie widzi owych MPEG 4
,a muszę zrobić płytkę co startuje w zwykłym dvd playerze
I kolejne pytanie , w 7 jest Wind. Movie Maker ,dosyć prosty , mam problem ze ścieżką dźwiękową starego materiału , otóż po podzieleniu ścieżki audio "starego" filmu na odcinki,chcę podłożyć nowe audio , w tym celu w opcji "projekt" wyciszam stary podkład funkcją MIX ,ale chcąc wyciszyć dany odcinek i pozostawiając w innych miejscach oryginalne audio ,niestety funkcja MIX wycisza "stare" audio w całym materiale nie respektując podziału na odcinki .
Można to zrobić na "piechotę" ale będzie to trwało z miesiąc , macie jakieś propozycje? |
_________________ Mam oko na Ciebie
 |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
Pomógł: 17 razy Dołączył: 09 Sty 2006 Posty: 1196 Skąd: Beskidy
|
Wysłany: 24-08-2012, 06:45
|
|
|
Do konwersji filmów możesz użyć "Freemake Video Converter".
Niestety obróbka materiału sie nie zajmowałem. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-08-2012, 07:17
|
|
|
Media coder
xmedia recode - ten weź pierwsze
Free CUDA Media Encoder
Z tego co wiem bez problemu dają radę z fullhd... |
|
|
|
 |
fergul11
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-08-2012, 12:44
|
|
|
Dzięki wielkie Wam za szybka odpowiedź , biorę się do roboty , bo utknąłem i do tego muszę zeskanować 1000 papierowych zdjęć (hobby nie zawodowo ) |
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-08-2012, 12:52
|
|
|
fergul11 - ale tak w sumie to trochę na około idziesz. Weź Vegas-a (wersja demo 30 dni) zrobisz to wszystko w jednym programie...
Bo jak teraz zrozumiałem chcesz zrobić z FullHD WMV, potem wczytać do Makera i zmontować płytę DVD? Bez jaj.... |
|
|
|
 |
fergul11
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-08-2012, 13:34
|
|
|
Krzychu , własciwie tak , ale ... media makerem bawię się dla siebie , robie krótkie filmy i pokazy slajdów dla siebie z wycieczek i wydarzeń wokół podkładając muzykę pasującą moim zdaniem do tematyki , jak dotąd nie miałem z tym problemu w jakości HD ,aż do dziś .
Następnie wybrane "teledyski" wrzucałem do windowsowskiego DVD makera i tam robiłem film z czołówka podzielona na części dla np. mamy , aby miała prostote w obsłudze wrzucając płyte w odtwarzacz i naciskając play to wszystko .
DVD Maker nie obsługuje MPGE 4 z WMV nie ma problemu, stąd potrzeba konwertowania ,
do tego Win. Media Maker nigdy nie tworzył filmu w tym kodeku MP4 , może weszła jaks aktualizacja i cos się w ustawieniach zmieniło ? krzychu napisał/a: |
xmedia recode - ten weź pierwsze |
tego używałem wczoraj i zmasakrował mi filmik po konwersji audio ok , ale video padaczka .
ja w sumie potrzebuje jakis program na stałe , triale ... no nie wiem powalczę jeszcze z darmowymi |
 |
|
|
|
 |
|