Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: akbi
05-07-2007, 13:00
[CB4W 1.6] głośnik i boczek
Autor Wiadomość
Poldek
[Usunięty]

Wysłany: 22-12-2006, 15:52   [CB4W 1.6] głośnik i boczek

Mam pytanie: chciałem wymienić oryginalne głośniki w lancerze kombi 97' ale zastanwiam się czy w celu wymiany moszę rozbierać cały boczek drzwi?? i w ogóle jak się do tego zabrać bo w tym aucie japońce żadnych śrub nie dali [wszytko na zatrzaski jak domino=P]. Poza tym co zrobić żeby poasażerowie z tyłu też mieli głośniki bo tam nigdzie na nie miejsca nie ma.
Ostatnio zmieniony przez akbi 05-07-2007, 12:34, w całości zmieniany 1 raz  

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-12-2006, 15:58   

zeby wymienic przednie boczne glosniki musisz zdjac boczek. trzyma on sie na zatrzaskach jak i rowniez na srubkach ( jedna sruba w uchwycie, druga jak masz otwarte na cala szerokosc drzwi to na rogu u gory . reszta na zatrzaskach.
lacznie sa tam chyba 3 sruby , reszta tak jak mowa na zatrzaskach, oczywiscie musisz wyjac przyciski od sterowania szybami .
w przednie drzwi wchodza glosniki 16 cm.
w konsole przednia 10cm .
natomiast jezeli chcialbys montowac glosniki z tylu to z tym jest problem, poniewaz zdejmujac boczek z tylnich drzwi jest tam strasznie malo miejsca, i trzeba by bylo wycinac blache, zeby moc wstawic tam glosnik .
innym rozwiazaniem (i o takim myslalem majac lancera kombi) bylo wmontowanie glosnikow w tylnia klape. ale pomysl skonczyl sie razem z rozbiciem auta ...

edit :

wklejam zdjecie co bys wiedzial co i jak .
juz wiem, sa 3 sruby, jedna w uchwycie na raczke, druga na klamce od otwierania drzwi,a trzecia na zaslepce, ktora ujawnia sie po otwarciu drzwi ,

Poldek
[Usunięty]

Wysłany: 22-12-2006, 16:26   

w tylnej klapie to nie bardzo bo jest roleta, coś pokombinuję, dzięki.

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2006, 12:51   

Witam was koledzy i przy okazzji życzę Wesołych Świąt:)
Właśnie zaczynam się zastanawiać nad audio w moim Lancerku i chciałbym zapakować lepsze głośniki i radyjko.
Dlatego chciałbym spytać jakie głośniki siedzą w przednich drzwiach?
Jakie rozmiary , jaka moc, oraz jakie głośniki najlepiej pasują w tamte miejsca?
Pozdrawiam:)

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 25-12-2006, 23:02   

sa to 16cm oryginalne mitsubishi mocy nie pamietam :P (ale jest znikoma :) )
najlepiej w tamto miejsce pasuja glosniki 16 cm, firma od wyboru do koloru :mrgreen: zalezy co kto lubi i ile ma pieniazkow

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2006, 12:20   

dzięki za info, czyli jakich nie zapakuję będą lepsze, hihi:)
nie będę robił dyskoteki w aucie, ale lubię posłuchać muzyki, myślałem o głośnikach Pioneera i radyjku Blaupunkta np. Bermuda lub London
ewentualnie moze macie jakieś propozycje co do audio, ale bez uzywania dodatkowego wzmaka, pozdr.

ZiAZiK
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2009, 18:04   

A jak jest z montażem głośników z przodu jesli nie ma w drzwiach seryjnych głośników...?? warto sie bawić?? te 10cm w desce to tylko do Radia Maryja :)

miki4x4 
Mitsumaniak
Miki

Auto: to co w podpisie
Wysłany: 09-03-2009, 18:27   

Wycinasz dziury w tapicerce (wcześniej mierząc gdzie ), kupujesz dystanse z MDF'u, przeprowadzasz okablowanie (raczej nie polecam przedłużać kabli, które idą do przednich "10-tek"), montujesz głosnik na dystansach, zakładasz maskownice. Jak wszystko zrobisz porządnie to masz niemal jak seryjnie montowane ;) Aha - no i oczywiście wygłuszyć drzwi (np. maty dekarskie SOUDAL - w castoramie około 100 zł rolka - starczy na dwoje drzwi) - inaczej to może osiągniesz 30% brzmienia z tego co byś mógł. Jak kiedyś będę miał czas to wrzuce fotki krok po kroku jak to zrobić dla zainteresowanych. Taki tutorial ;)

ZiAZiK
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2009, 22:57   

Aha, mniej więcej wiem na czym to bedzie polegać :) nie pali mi sie z tym więc poczekam na fotki jeśli uda sie to do końca miesiąca :) te żyłki od 10'tek nadałyby sie co najwyżej do cyków :biggrin: jedynie można zacząć szukać maskownic seryjnych, wtedy może to dobrze wyglądać :wink:
A dystanse z MDF są typowe do Lancera czy trzeba sobie dosztukować??

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 10-03-2009, 00:37   

ZiAZiK napisał/a:
A dystanse z MDF są typowe do Lancera czy trzeba sobie dosztukować??
Kupujesz głośniki 165 mm okrągłe (standard) i uniwersalne dystanse z MDF-u. Pasują jak ulał w Colcie CAO/Lancerze CBO.
Zobacz jak ja zamontowałem kiedyś u siebie głośniki w drzwiach (nawet maskownic nie potrzebowałem :D ):
http://forum.mitsumaniaki...lt+cao&start=60

ZiAZiK
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2009, 12:36   

No Hugo, wygląda to sympatycznie, jednak dla mnie ważniejsze jest brzmienie :wink: Ty przykręciłeś go do tapicerki za zawieszenie?? czy to jakaś dodatkowa osłona gumowa?? :roll:
Zwykły gwizd mam z 10'tek w desce ale brakuje mi sceny z przodu dlatego myśle o jakiś odseparowanych 16cm głośnikach w drzwiach, a jeśli wiąże się to ze zdejmowaniem tapicerki (wiadomo że nnaczej nie można :D ) to ciekawym byłoby zamontowanie w owej tapicerce przed klamką gwizdków równo z powierzchnią 8)
No i jeśli to wygłuszenie zwikększa efektywność dwukrotnie to czekam na fotki miki4x4 :p

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 10-03-2009, 17:14   

ZiAZiK napisał/a:
Ty przykręciłeś go do tapicerki za zawieszenie??
Nie bardzo rozumiem, ale głośnik jest przykręcony do pierścienia z MDF-u, pierścien z MDF-u do drzwi, tapicerka drzwi do niczego nie jest przykręcona, za to do niej jest przykręcony obcięty kołnierz z rury bass-reflex.

ZiAZiK
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2009, 00:45   

Ten obcięty kołnierz z rury bass-refleks narobił szumu :wink: już wiem o co chodzi. to jak miki4x4 wrzuci foty to jeszcze drzwi wygłuszysz i jest konkret 8)

miki4x4 
Mitsumaniak
Miki

Auto: to co w podpisie
Wysłany: 11-03-2009, 07:23   

Wrzucę ale to trochę potrwa, poniewaz walczę z kompem po awarii HDD i próbuję odzyskac dane :)

arekpl3 
Nowy Forumowicz
arekpl3

Auto: mitsubishi lancer 1995
Wysłany: 27-03-2009, 13:37   głośniki

Witam czy ktoś może mi wysłać zdjęcia jak powinny być zrobione głośniki w drzwiach jakie dystanse i mata do lancera 95 roku przednie drzwi

Odpowiedz do tematu