Przesunięty przez: akbi 05-07-2007, 13:00 |
[CB4W 1.6] głośnik i boczek |
Autor |
Wiadomość |
Poldek [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2006, 15:52 [CB4W 1.6] głośnik i boczek
|
|
|
Mam pytanie: chciałem wymienić oryginalne głośniki w lancerze kombi 97' ale zastanwiam się czy w celu wymiany moszę rozbierać cały boczek drzwi?? i w ogóle jak się do tego zabrać bo w tym aucie japońce żadnych śrub nie dali [wszytko na zatrzaski jak domino=P]. Poza tym co zrobić żeby poasażerowie z tyłu też mieli głośniki bo tam nigdzie na nie miejsca nie ma. |
Ostatnio zmieniony przez akbi 05-07-2007, 12:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 22-12-2006, 15:58
|
|
|
zeby wymienic przednie boczne glosniki musisz zdjac boczek. trzyma on sie na zatrzaskach jak i rowniez na srubkach ( jedna sruba w uchwycie, druga jak masz otwarte na cala szerokosc drzwi to na rogu u gory . reszta na zatrzaskach.
lacznie sa tam chyba 3 sruby , reszta tak jak mowa na zatrzaskach, oczywiscie musisz wyjac przyciski od sterowania szybami .
w przednie drzwi wchodza glosniki 16 cm.
w konsole przednia 10cm .
natomiast jezeli chcialbys montowac glosniki z tylu to z tym jest problem, poniewaz zdejmujac boczek z tylnich drzwi jest tam strasznie malo miejsca, i trzeba by bylo wycinac blache, zeby moc wstawic tam glosnik .
innym rozwiazaniem (i o takim myslalem majac lancera kombi) bylo wmontowanie glosnikow w tylnia klape. ale pomysl skonczyl sie razem z rozbiciem auta ...
edit :
wklejam zdjecie co bys wiedzial co i jak .
juz wiem, sa 3 sruby, jedna w uchwycie na raczke, druga na klamce od otwierania drzwi,a trzecia na zaslepce, ktora ujawnia sie po otwarciu drzwi ,
 |
|
|
|
 |
Poldek [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2006, 16:26
|
|
|
w tylnej klapie to nie bardzo bo jest roleta, coś pokombinuję, dzięki. |
|
|
|
 |
Bastek [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2006, 12:51
|
|
|
Witam was koledzy i przy okazzji życzę Wesołych Świąt:)
Właśnie zaczynam się zastanawiać nad audio w moim Lancerku i chciałbym zapakować lepsze głośniki i radyjko.
Dlatego chciałbym spytać jakie głośniki siedzą w przednich drzwiach?
Jakie rozmiary , jaka moc, oraz jakie głośniki najlepiej pasują w tamte miejsca?
Pozdrawiam:) |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 25-12-2006, 23:02
|
|
|
sa to 16cm oryginalne mitsubishi mocy nie pamietam (ale jest znikoma )
najlepiej w tamto miejsce pasuja glosniki 16 cm, firma od wyboru do koloru zalezy co kto lubi i ile ma pieniazkow |
|
|
|
 |
Bastek [Usunięty]
|
Wysłany: 26-12-2006, 12:20
|
|
|
dzięki za info, czyli jakich nie zapakuję będą lepsze, hihi:)
nie będę robił dyskoteki w aucie, ale lubię posłuchać muzyki, myślałem o głośnikach Pioneera i radyjku Blaupunkta np. Bermuda lub London
ewentualnie moze macie jakieś propozycje co do audio, ale bez uzywania dodatkowego wzmaka, pozdr. |
|
|
|
 |
ZiAZiK [Usunięty]
|
Wysłany: 09-03-2009, 18:04
|
|
|
A jak jest z montażem głośników z przodu jesli nie ma w drzwiach seryjnych głośników...?? warto sie bawić?? te 10cm w desce to tylko do Radia Maryja |
|
|
|
 |
miki4x4
Mitsumaniak Miki
Auto: to co w podpisie
|
Wysłany: 09-03-2009, 18:27
|
|
|
Wycinasz dziury w tapicerce (wcześniej mierząc gdzie ), kupujesz dystanse z MDF'u, przeprowadzasz okablowanie (raczej nie polecam przedłużać kabli, które idą do przednich "10-tek"), montujesz głosnik na dystansach, zakładasz maskownice. Jak wszystko zrobisz porządnie to masz niemal jak seryjnie montowane Aha - no i oczywiście wygłuszyć drzwi (np. maty dekarskie SOUDAL - w castoramie około 100 zł rolka - starczy na dwoje drzwi) - inaczej to może osiągniesz 30% brzmienia z tego co byś mógł. Jak kiedyś będę miał czas to wrzuce fotki krok po kroku jak to zrobić dla zainteresowanych. Taki tutorial |
_________________ Mitsubishi Galant 2.4 GDI 99r
Nissan Patrol 2.8 TD 94r
 |
|
|
|
 |
ZiAZiK [Usunięty]
|
Wysłany: 09-03-2009, 22:57
|
|
|
Aha, mniej więcej wiem na czym to bedzie polegać nie pali mi sie z tym więc poczekam na fotki jeśli uda sie to do końca miesiąca te żyłki od 10'tek nadałyby sie co najwyżej do cyków jedynie można zacząć szukać maskownic seryjnych, wtedy może to dobrze wyglądać
A dystanse z MDF są typowe do Lancera czy trzeba sobie dosztukować?? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 10-03-2009, 00:37
|
|
|
ZiAZiK napisał/a: | A dystanse z MDF są typowe do Lancera czy trzeba sobie dosztukować?? | Kupujesz głośniki 165 mm okrągłe (standard) i uniwersalne dystanse z MDF-u. Pasują jak ulał w Colcie CAO/Lancerze CBO.
Zobacz jak ja zamontowałem kiedyś u siebie głośniki w drzwiach (nawet maskownic nie potrzebowałem ):
http://forum.mitsumaniaki...lt+cao&start=60 |
|
|
|
 |
ZiAZiK [Usunięty]
|
Wysłany: 10-03-2009, 12:36
|
|
|
No Hugo, wygląda to sympatycznie, jednak dla mnie ważniejsze jest brzmienie Ty przykręciłeś go do tapicerki za zawieszenie?? czy to jakaś dodatkowa osłona gumowa??
Zwykły gwizd mam z 10'tek w desce ale brakuje mi sceny z przodu dlatego myśle o jakiś odseparowanych 16cm głośnikach w drzwiach, a jeśli wiąże się to ze zdejmowaniem tapicerki (wiadomo że nnaczej nie można ) to ciekawym byłoby zamontowanie w owej tapicerce przed klamką gwizdków równo z powierzchnią
No i jeśli to wygłuszenie zwikększa efektywność dwukrotnie to czekam na fotki miki4x4 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 10-03-2009, 17:14
|
|
|
ZiAZiK napisał/a: | Ty przykręciłeś go do tapicerki za zawieszenie?? | Nie bardzo rozumiem, ale głośnik jest przykręcony do pierścienia z MDF-u, pierścien z MDF-u do drzwi, tapicerka drzwi do niczego nie jest przykręcona, za to do niej jest przykręcony obcięty kołnierz z rury bass-reflex. |
|
|
|
 |
ZiAZiK [Usunięty]
|
Wysłany: 11-03-2009, 00:45
|
|
|
Ten obcięty kołnierz z rury bass-refleks narobił szumu już wiem o co chodzi. to jak miki4x4 wrzuci foty to jeszcze drzwi wygłuszysz i jest konkret |
|
|
|
 |
miki4x4
Mitsumaniak Miki
Auto: to co w podpisie
|
Wysłany: 11-03-2009, 07:23
|
|
|
Wrzucę ale to trochę potrwa, poniewaz walczę z kompem po awarii HDD i próbuję odzyskac dane |
_________________ Mitsubishi Galant 2.4 GDI 99r
Nissan Patrol 2.8 TD 94r
 |
|
|
|
 |
arekpl3
Nowy Forumowicz arekpl3
Auto: mitsubishi lancer 1995
|
Wysłany: 27-03-2009, 13:37 głośniki
|
|
|
Witam czy ktoś może mi wysłać zdjęcia jak powinny być zrobione głośniki w drzwiach jakie dystanse i mata do lancera 95 roku przednie drzwi |
|
|
|
 |
|